6. srpna 2013

Usnesení

Usnesení výkonné rady ODS

• Výkonná rada ODS konstatuje, že žádný z poslanců Občanské demokratické strany vládě Jiřího Rusnoka důvěru nevysloví.

• Výkonná rada ODS apeluje na všechny demokratické politiky v Poslanecké sněmovně, včetně těch stojících mimo dosavadní vládní koalici, aby při zítřejším hlasování hájili principy parlamentní demokracie.

• Výkonná rada ODS očekává, že poté, co vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru Parlamentu, bude v dalších svých krocích prezident Miloš Zeman respektovat ústavní zvyklosti parlamentní republiky a neprodleně jmenuje předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou. Jen vláda s podporou demokratické většiny nejméně 101 hlasu v Poslanecké sněmovně je schopna zajistit funkční vládnutí.

• Výkonná rada ODS vyjadřuje zklamání z postupů vlády Jiřího Rusnoka, která bez důvěry provádí zásadní personální změny v klíčových institucích státu. Tato situace vyvrcholila naprosto bezprecedentním odvoláním ředitele Národního divadla, které dokazuje, že se skutečně o žádnou vládu odborníků nejedná.