17. července 2013

Zodpovědnost za svá rozhodnutí musí nést i státní zástupci a policie

„Jsme přesvědčeni, že s pravomocemi, které má výkonná moc, státní zastupitelství a policie, musí být spojena také odpovědnost. Nelze ignorovat společenský dopad konání státních zástupců a policie a musí být vyvozena jejich odpovědnost. Je důležité, aby každá moc v demokratickém systému měla své místo. Vzájemná ingerence mezi nimi do demokratického systému rozhodně nepatří,“ uvedl v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu zastavit pro nezákonnost stíhání tří exposlanců ODS úřadující předseda strany Martin Kuba

Poukázal také na umělé mediální propojení různých kauz, které podle jeho mínění poškodilo obraz České republiky i v zahraničí.

„Opakuji, že v případě tří exposlanců ODS nedošlo k výměně jejich mandátu za místa ve státních firmách. Uplatnění politiků a poslanců ve státní správě ale obecně považujeme za důležité a standardní nejen v českém, ale i evropském prostoru. Právě vláda je zodpovědná za řízení státních institucí a neumím si představit, že by například ve správní radě VZP seděli lidé, kteří nejsou schopni komunikovat s lidmi ve státní správě,“ uvedl Martin Kuba.
 
„Je důležité si uvědomit, že moc, která může zcela konkrétní lidi obvinit, odvést od rodiny, zavřít na měsíc do vězení, vystavil mediálnímu tlaku a změnit jim navždy život, musí nést za svá rozhodnutí také zodpovědnost. Vnímáme, že atmosféra ve společnosti je rozjitřená, jsou ale principy, které jako konzervativní strana musíme hájit,“ dodává Martin Kuba.
MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města

Štítky:
tisková zpráva