17. července 2013

Vláda Jiřího Rusnoka nemůže dělat mrtvého brouka

Zodpovědnost za činnost justice a státního zastupitelství jednoznačně nese vláda a v ní konkrétně ministr či ministryně spravedlnosti. Není proto možné, aby jakákoliv vláda dělala po včerejším rozhodnutí Nejvyššího soudu mrtvého brouka a tvářila se, že věc je nezávislým způsobem vyšetřována a vláda do ní nemá zasahovat. Opak je pravdou, vláda do ní naopak zasáhnout musí.

 

Připomínám, že dnes nejde o spor různých právních názorů, ale o jasné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který konstatoval, že došlo k překročení kompetencí a vměšování moci výkonné do moci zákonodárné. Poslanecká sněmovna má právo se dozvědět konkrétní odpovědi, aby nemohlo docházet k opakování protiústavních zásahů moci výkonné do moci zákonodárné. Jsem rád, že se Poslanecká sněmovna nerozpustí a tento boj o ústavnost v České republice – a on to boj je – bude dotažen do konce.

Debatu o rozhodnutí okresního soudu povolit policejní zátah považuji za legitimní, stejně jako považuji za legitimní debatovat o rozhodnutí Nejvyššího soudu. Protestuji ale proti tomu, aby takové rozhodnutí bylo zpochybňováno a bylo odkazováno na ústavní soud. Nejvyšší soud jednoznačně rozhodl o tom, že stíhání tří bývalých poslanců ODS a jejich vazba byly nezákonné. Jde o mimořádně závažnou skutečnost a vláda se jí zabývat musí. Pokud tak neučiní, tak žádnou vládou není a na vládnutí si pouze hraje.

JUDr. Pavel Blažek

místopředseda strany
zastupitel statutárního města
předseda oblastního sdružení
člen místní rady

Štítky:
tisková zpráva