15. července 2013

Rozhovor pro časopis Týden

Dlouholetý teplický primátor JAROSLAV KUBERA býval v ODS něco jako exot. Vtipný maskot s permanentně zapálenou cigaretou. Teď už je i senátorem a pořád dost kouří, ale za šaška ho považuje jen málokdo. Jeho projev na loňském kongresu ODS zaznamenal obrovský ohlas. V ODS je však Kubera stále trochu výjimečný. Například tím, že ve vztahu k Miloši Zemanovi nepropadá hysterii. "Hraje dlouhou hru a užívá si to," říká Kubera o prezidentovi.

Co říkáte na to, jak teď Miloš Zeman na politické scéně postupuje

Potvrzuje tím, že je hráč. Je vidět, že je to šachista. Asi dobrý. Je zjevné, že má vypočítané varianty mnohem dál dopředu a nepochybně si to užívá. Klidně je schopen udělat několik dalších pokusů. Teď je nejhorší spekulovat, protože do hlavy mu nikdo nevidí. Pořád říkám jednu větu: rešíme tu soustavu tří rovnic o pěti neznámých - a to je opravdu těžký úkol. Pět neznámých jsou čtyři politické strany a pátá je policie. Teď to vypadá, že prezident připouští další pokusy o sestavení vlády, ale zvenku člověk nepozná, jestli to není jen vějička. Určitě však vím, protože ho znám dvacet let, že je příznivcem politického systému založeného na politických stranách.

Není to tak, že Zeman velmi zjednodušil své uvažování a vychází z prostého faktu, že vláda, kterou vedl Petr Nečas, měla jen malou popularitu, proto se po ní nikomu stýskat nebude?

Politici mají tendenci se chovat podle momentálních nálad veřejnosti. Ale jak říkal jeden americký senátor, často to není ani veřejné, ani mínění, jen klam. Tak se politik chovat nemůže. Nesmí pořád sledovat veřejné mínění, protože je velmi proměnlivé. Dnešní ano může být už zítra ne. Politik musí mít svůj rozum a trvat na svém dokonce i ve chvíli, kdy to není populární. Dá se to ilustrovat tím, že veřejné mínění je pro trest smrti, ale to už je tak silná káva, že i ten politik odolá.

Co když se v tomto případě sešel Zemanův zájem a fakt, že kroky, které prezident provádí, budou populární?

To je problém Rusnokovy vlády. Upozorňoval jsem, že Parlament to s ní nebude mít lehké. Když taková vláda přijde se zvýšením platů pro policisty, státní úředníky a já nevím, komu ještě to naslibovali, tak kvůli malé odvaze politiků se proti tomu málokdo postaví. Zvlášť před volbami.

Říkáte, že Zemana znáte dvacet let jako příznivce systému politických stran. Je jeho současná aktivita namířena směrem k parlamentním stranám?

Myslím, že není. Je to kombinace událostí. První je to, že není zapomenuta zrada sociální demokracie při prezidentské volbě v roce 2003. A pak je to osobní antipatie k některým sociálním demokratům, které Zeman považuje za slabochy. Nebudu je jmenovat, každý ta jména zná. Na třetím místě je to, že Zeman je levicový politik, proto nemá moc důvodů podporovat pravicové strany. Hraje dlouhou hru a užívá si to. Proto když se dnes někdo zeptá, jak to dopadne, nikdo z politiků nedokáže odpovědět správně.

Je to i pro Zemana hra s otevřeným koncem, nebo sleduje přesně stanovený cíl, kterého chce dosáhnout?

Jednak má své cíle, na něž je upnutý, jako jsou majetková přiznání, nový volební systém a podobně. Jako prezident je samozřejmě sám prosadit nemůže. Když se mu však jakýmkoli způsobem podaří pro ně získat politickou podporu, tak to prosadit může. Podle mě však myslí na to, že chce být zvolen podruhé. To je evidentní. A zná základní politické pravidlo, podle nějž na začátku volebního období může politik dělat takřka cokoli, ale dva roky před volbami se už musí chovat úplně jinak. Ví, že teď může zlobit. Navíc své voliče ani moc nezlobí, protože to od něho vlastně očekávají.

Prezident je volen přímo, takže Zemana musí zajímat jenom popularita. Nebo ještě něco jiného?

I kdyby nakonec jmenoval Mirku Němcovou, může to velmi dobře zdůvodnit tím, že ostatní selhali, proto mu nic jiného nezbylo. Kdyby ji býval jmenoval jako první, jeho voliči by mu to vytkli, protože například tady v Teplicích ještě visí jeho billboard s heslem Pryč s touto vládou. Zeman má však velmi dobře spočítáno, že každý den působí ve sněmovně rozkladným účinkem, takže se někdo může pohnout a vláda důvěru získá. Zeman je zkušený a ví, že ve sněmovně jsou i lidé, kteří vědí, že tam po volbách nebudou, a klidně mohou podpořit Rusnokovu vládu, aby si tam ještě chvíli užili. Také jsou tam lidé, kteří mají pocit, že nejsou příliš doceněni, a ti to mohou udělat ze vzteku. Přece jen je to dvě stě lidí, a tak není jednoduché to ovládnout. Dostal jsem otázku, zda jsem si jist, že klub ODS bude hlasovat proti vládě. Samozřejmě si tím jist nejsem! Dokonce mě napadlo, že by si to měla Mirka Němcová ošetřit tím, že si to nechá od všech členů klubu podepsat. Ale ani to by nestačilo. Politika je v pohybu.

Nebylo by pro ODS lepší, kdyby se teď už do vlády nevracela?

Bylo by to pro ODS nevýhodné, protože teď je ta chvíle, kdy už není třeba dělat žádná dramata přijímaná veřejností negativně, ale mohou se dělat pozitivní věci. Ministerstvo financí ty peníze má. Prozradilo se to při povodních, když Kalousek řekl: Kolik chcete peněz? Miliardu? Dvě? Nebo tři? To přece není normální, když se jinak pláče, že nejsou peníze!

Jedna věc je rozdávání peněz, ale oba víme, že deset milionů lidí tím uspokojit nemůžete. Druhá věc je hospodářská krize. Třeba za měsíc zkrachuje OKD a na Ostravsku bude pár tisíc lidí ze dne na den na ulici. To bude padat na bedra vlády. Není lepší u toho nebýt?

To je pravda. Ale je to tím, že se tu příliš podceňuje vnější faktor. Moc se o něm nemluví, ale je silný. V tuto chvíli je nezaměstnanost sedm procent, což je v porovnání s Evropou velmi dobré číslo. Dokonce i nezaměstnanost mladých lidí, kteří ukončí školu, je ve srovnání s Evropskou unií na velmi dobré úrovni.

Jenže to nikoho nezajímá.

Samozřejmě! Vy neprodáte, že v Teplicích klesla kriminalita, i když to prokážete statisticky. Když se lidé bojí projít zámeckým parkem, protože mají strach, že je někdo přepadne, tak je statistika neosloví. Oni tomu nevěří, protože mají subjektivní pocit, že je tma a někdy se tam něco stalo.

Tak já svou otázku zopakuji. Panuje-li tak negativní společenská nálada, je pro ODS pořád lepší, aby se vrátila do vlády?

Myslím si to z jednoho důvodu. Když bude vládnout úřednická vláda, voliči si řeknou, že by bylo nejlepší, kdyby zůstala u moci. Ať ta vláda klidně vládne dál i bez voleb, protože je bezvadná. Tak to bylo i u Fischerovy vlády. Ano, byla to bezvadná vláda, ale teď se účtu za fotovoltaiku nějak nemůžeme dopočítat.

Ale třeba půlroční vláda Josefa Tošovského v roce 1998 ODS velmi pomohla.

Proč si to myslíte?

Kdyby býval tehdy Václav Klaus zůstal u vlády, nemohl by se tvářit jako oběť Havlových intrik a volební výsledek by byl pro ODS daleko horší.

V takové situaci však teď vůbec nejsme.

Jak to, že ne? Můžete říkat, že Petr Nečas se stal obětí policejního spiknutí.

Tomu nikdo neuvěří, protože atmosféra ve společnosti je taková, že mu to lidé vlastně přejí. To je jako s bodovým systémem. Lidé to uvítali, protože měli radost, že to postihne piráty silnic. Nakonec však o papíry začali přicházet celkem spořádaní řidiči a piráti zůstali na svém. Společnost tak uvažuje.

Prý máte v
 ODS nový interní průzkum, z něhož vychází podpora jen sedmi procent voličů. Viděl jste ho?

O tom jsem nic neslyšel. Ale jak říkal Churchill: Věřím jenom průzkumům, které jsem si sám zfalšoval. Průzkumy jsou strašně ošidné a já na to sázím. Podle mě bude volební výsledek ČSSD mnohem horší, než si teď sociální demokraté myslí. Teď jsou ve velkém rauši, ale vnitřní pnutí je tam stejně silné jako všude jinde. Nedopadne to tak, jak si myslí. Bohužel to však dopadne tak, že v Parlamentu zase bude skupina, která bude mít větší moc, než odpovídá jejímu volebnímu výsledku. Stane se jazýčkem na vahách, jako je dnes strana LIDEM.

Teď to však vypadá, že po příštích parlamentních volbách se ODS odstěhuje do opozice. Jaký typ lídra vaše strana pro svou nadcházející opoziční éru potřebuje?

S Mirkou Němcovou to nebyl špatný tah, ale ODS potřebuje víc. Potřebuje vnitřní změnu, k níž se stále ještě neodhodlala. Bohužel má jen málo času to udělat. Vnitřní změna spočívá v tom, že musí nastavit úplně jiný systém vnitřního chování. Dobře víte, že na našich kongresech se scházeli šéfové jednotlivých regionů a v podstatě o výsledku rozhodovali. Delegáti tam byli jen k tomu, aby udělali, co jim šéfové řekli.

To je třeba rozbít?

Ano, to je třeba rozbít.

A lze to rozbít?

Lze to rozbít. Regionům se musí vysvětlit, že to není v jejich neprospěch, ale ve prospěch ODS. Bude to však těžké. Nebudou se chtít vzdát možnosti obchodovat se svými hlasy za získání vlivu. Když to nepochopí, znamená to, že budou po zbytek života v opozici. Mám na to jednoduchý recept. Když se sníží počet místopředsedů, a ten jeden nebo dva budou vědět, že nikdy nebudou ministry, protože se rozhodli stát se místopředsedy, ztratí boj o místopředsednická místa pointu.

Takže ideální předseda ODS je řezník, který stranu postaví do latě?

Ne, to ne! Ale měl by mít mnohem lepší přípravu na to, s čím se vrátíme do vlády. Podle mě, a to je můj soukromý názor, sedmnáct odborných komisí na přípravu volebního programu není dobrý nápad. Nejlepší je, když volební program píše jeden člověk. Jen tak to má hlavu a patu.

Tak kdo by to měl být?

Lídr musí přijít sám. A to není snadné, protože zase tolik jich není.

Vždyť tu stranu znáte jako své boty. Kdo by to mohl být?

Znám ji jako své boty, to je pravda. Ale kdybych měl teoretizovat a sestavit vedení, měl bych s tím velký problém, protože nemám známé v regionech. Prostě je neznám. Třeba to, jak Rusnok složil vládu, to bych nedokázal, ať už si o jeho vládě myslíme cokoli. To samé pro mě platí v ODS.

Může být opozičním lídrem ODS Martin Kuba?

Myslím, že ano. On se teď zachoval velmi státotvorně. Opravdu jsem to ocenil, protože podle stanov měl být na premiéra nominován on. Vyhodnotil však správně, že druhý den bude zničen médii, která na něho vytáhnou Knížete z Hluboké (jihočeského podnikatele Pavla Dlouhého, pozn. red.), bez ohledu na to, jaká je skutečnost. A tak jsme vytáhli Mirku Němcovou, která má i uvnitř ODS dobré renomé. A je to žena, což také není k zahození, i když je to spíše takové PR. Za posledních pár týdnů však i díky této příležitosti velmi vyrostla.

Na posledním kongresu ODS jste přednesl strhující projev, který měl největší ohlas v sále i mezi novináři. Na galerii jsme si pak říkali, že to byl předsednický projev. Proč nechcete vést ODS?

To je jednoduché. Člověk má mít jistý stupeň pokory. Kdybych to dělal, musím mít ambici vyhrát a ujmout se vlády. V tu chvíli to přestává fungovat, protože vím, kam sahají moje limity, a premiér je nad mým limitem. A to výrazně. Vždycky jsem si myslel, že nemám ani na to být ministrem. To trvalo do chvíle, než byla jmenována ministryní paní Hanáková. V tu chvíli jsem si řekl, že už mohu být ministrem čehokoli, možná i premiérem. Ale to je samozřejmě nadsázka. K tomu jsem pořád primátorem Teplic a já to těm lidem prostě udělat nemůžu. Možná se situace změní, až mě začnou mít dost. Ale to už zase nebude ta příležitost.

Nejsou to jen výmluvy? Nebudete jednou litovat, že jste do toho nešel?

V mém věku už těžko.

Jsou pro vás Teplice důležitější než ODS?

Ne, tak to není.

Tak je
 ODS důležitější než Teplice?

Ale ano, je důležitější.

Tak proč nechcete obětovat Teplice ve prospěch ODS?

Teplice jsou láska, která se neopouští.

A ODS je láska, která se opouští?

ODS je také láska, která se neopouští. Protože pro mou osobní budoucnost by samozřejmě bylo nejlepší z ODS vystoupit. Teď mi zrovna jeden pejskař říkal, že ODS už volit nebude, ale mě ano. Jenže já se nemohu chovat účelově.

Takže máte dvě lásky. Jedné se daří, je to holka krev a mlíko, zatímco druhá je smrtelně nemocná. Ale vy zůstanete s tou zdravou, než abyste pomáhal té nemocné?

Myslím, že jsem pro ODS prospěšnější tady.

A když za vámi přijdou z ODS, abyste to vzal?

Ano, už jsem řekl, že ano. Ale předtím se musí ODS změnit. Jeden místopředseda, čtrnáct lidí ve výkonné radě. Pak je to jiná situace a hodně bych váhal. Na mě by si kmotři nepřišli. Neberu si před nimi žádné servítky. V Teplicích znám kmotra jenom z televize.

(Autor: Jaroslav Plesl)

Jaroslav Kubera