3. července 2013

Nechceme zdražení energií, Komise nesmí zasahovat do trhu s povolenkami

Štrasburk - Již podruhé dnes Europarlament odmítl plány Evropské komise na stažení části emisních povolenek z trhu. Měla by tak stoupnout jejich cena, která v posledních letech naopak setrvale klesala. Naposledy se evropští poslanci na stažení povolenek neshodli letos v dubnu.

Jak připomíná mluvčí ODS pro oblast životního prostředí Miroslav Ouzký, Občanští demokraté byli proti zavádění emisních povolenek od samého počátku. "Jde v podstatě jen o jistou formu zdanění, která navíc znevýhodňuje evropské podniky v celosvětové soutěži," říká Miroslav Ouzký. ODS proto návrh na stažení povolenek nepodpořila.

"I když by stažení určitého množství emisních povolenek mohlo být právě teď pro některé podniky přechodně výhodné, tvrdím, že celý systém obchodování s povolenkami je založen na pochybných předpokladech, a pokud se nedokáže osvědčit v tržních podmínkách, měl by radši potichu zaniknout," dodává Miroslav Ouzký.

"Na posledních návrzích Komise se jen ukazuje, do jaké míry je systém povolenek uměle vytvořeným trhem. Snaha o stažení velkého počtu povolenek má za cíl zvýšit cenu, ale zároveň dává Komisi možnost zásadně tento trh ovlivňovat. Proto je nemožné do budoucna tvořit rozumné ekonomické modely, např. pokud jde o dostavbu Temelína. Stejně tak hrozí výrazné zdražení energií nejen pro průmysl, ale i pro domácnosti," připomíná místopředseda výboru pro průmysl a energetiku europoslanec Evžen Tošenovský. "Obrovské rozpory v Evropském parlamentu a opakovaná hlasování v této věci jen ukazují, že celý systém ETS je chybný. Většina poslanců má obavy z účelových zásahů do tohoto uměle vytvořeného trhu, které mají následně obrovský vliv na ceny energií nebo dlouhodobé investiční plány typické pro energetický sektor," dodává Evžen Tošenovský.