25. června 2013

Miloš Zeman svým rozhodnutím tsunami nezastavil, ale spustil

Miloš Zeman svým postupem zcela popřel své dnešní vyjádření, podle kterého chce přispět ke zklidnění situace a žádnému tsunami. Právě jmenováním Jiřího Rusnoka ale tsunami rozpoutal. ODS je jako demokratická strana přesvědčena, že tzv. úřednickou vládu lze sestavit pouze po dohodě parlamentních stran, když není možné sestavit většinové uskupení.

 

Vždycky to tak bylo. Dnes poprvé se prezident snaží poskládat svou vládu proti deklarované většině a tuto vládu ještě vydává za nástroj vedoucí k předčasným volbám. Ty mají podle našeho názoru přicházet jako poslední řešení v okamžiku, kdy parlamentní strany nejsou schopny najít jiné řešení.

Jiří Rusnok, který je označován za odborníka, musí dobře vědět, že rozpočet nevzniká rozhodntím vlády, ale na základě schválení zákona, k němuž je zapotřebí většina 101 poslanců. Jiří Rusnok nás proto uvedl do situace, kdy České republice hrozí rozpočtové provizorium. To mimo jiné znamená, že kromě nutných výdajů například na světlo, teplo či platy úředníků nepůjde ani koruna na investice. Je to také vzkaz hejtmanům, že dojde k zastavení regionálních operačních progamů, protože nebude možné čerpat evropské peníze.

ODS vládu Jiřího Rusnoka nepodpoří.

MUDr. Martin Kuba

předseda strany
ministr průmyslu a obchodu
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení