24. června 2013

Pietní akt v bývalé obci Ležáky

Stovky lidí si 23.6.2013 připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 71. výročí jejího vyhlazení nacisty.

Pietní vzpomínky se zúčastnili pamětníci událostí včetně dvou sester Šťulíkových, které jako jediné z obce přežily a byly poslány do Německa na převýchovu, a další hosté z Česka i zahraničí. Na místě, kde stojí na půdorysech devíti domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili památku 52 vyvražděných obyvatel mimo jiné předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Mirka Němcová, starostka města Hlinska Magda Křivanová, za město Chrudim poslanec a místostarosta Jan Čechlovský a také jako tradičně byl položen věnec za Oblastní sdružení ODS Chrudim.


Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Nacisté ještě 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel Ležáků. Dalších sedm osob z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou. 

Ve fotogalerii naleznete více fotografií z pietní akce. 

Štítky:
Chrudim