20. června 2013

Události, komentáře

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Náš první host z Plzně místopředseda sněmovny a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, dobrý večer.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Dobrý večer z Plzně. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane místopředsedo, už má ODS závazný souhlas svých koaličních partnerů z TOP 09 a strany LIDEM pro nominaci Miroslavy Němcové na post společné premiérky? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

ODS oznámila našim koaličním partnerům naší nominaci. My jsme oznámili koaličním partnerům, že budeme nominovat Miroslavu Němcovou a další jednání budou probíhat během víkendu. Zítra paní Miroslava Němcová jede společně s naším úřadujícím předsedou panem Kubou za panem prezidentem a pak budou pokračovat během následujících tří dnů schůzky. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane místopředsedo, ten scénář je známý, ale neměli byste tam jako koaliční partneři do Lán jet už s tím, že máte jasno, že Miroslava Němcovámá podporu i vašich koaličních partnerů? To jste s nimi to nemohli prodiskutovat předem? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Pan Kuba jednal s koaličními partnery a ti zatím předběžně vyslovili souhlas, to znamená, byla také dohoda na tom, že ODS nominuje svého premiéra pro budoucí koaliční vládu. My jsme splnili, co po nás naši koaliční partneři chtěli, v posledních dvou dnech jsme četli permanentně v novinách, že koaliční partneři nás vyzývají, ať už konečně někoho vybereme, a my jsme včera vybrali Miroslavu Němcovou. A já to považuji za skvělou volbu. To znamená, výběr byl učiněn a teď začne teprve další jednání. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Výběr byl učiněn, ale jak včera řekl taky první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ODS má mimořádný talent z jednoho problému vytvořit dva. Neboli nominace Miroslavy Němcové na post premiérky vytváří nový problém v podobě nutné volby nového předsedy sněmovny. Opravdu teď ODS nemá dva různé důvěryhodné lidi, kteří by mohli obsadit tyto dvě různé ústavní funkce, kterými vaše strana disponuje? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Tak ODS má, pane redaktore, celou řadu kvalitních lidí, ale my jsme přesvědčeni, že Miroslava Němcová je v tuto chvíli nejlepším kandidátem na post premiérky této země. A mohl bych teď zdůvodňovat její moudrost, politická zkušenost a tak dále, nechci s tím v tuto chvíli obtěžovat, nicméně my nevidíme v tom, že v případě Poslanecká sněmovna nebude mít svého předsedu, toto nevidíme jako velký problém. Je rozdíl v tom, když nemáte předsedu vlády, pak nemáte vůbec vládu, a když nemáte předsedu sněmovny, tak sněmovna dále existuje, protože má čtyři místopředsedy. A jak jste sami říkali, jeden z nich je statutární. To znamená, Poslanecká sněmovna může klidně fungovat několik týdnů bez předsedy. Sice to není nic pěkného, ale není to žádný problém pro fungování tohoto tělesa, takže srovnávání problému předseda vlády na jedné straně a neexistence vlády a chybějící předseda Poslanecké sněmovny jsou dva naprosto rozdílné problémy. Ten problém chybějícího předsedyPoslanecké sněmovny je v zásadě drobný problém, který my nyní neřešíme. My chceme vládu a pak teprve ... ano, poslouchám vás. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

No, to je, pane místopředsedo, to je drobný problém z vašeho pohledu, ale podle TOP 09 se to bude řešit úplně jinak. Jak říká první místopředseda Miroslav Kalousek, řekl to včera v Událostech, komentářích, vezměme jako test soudržnosti koalice a průchodnosti nové vlády to, že koalice v tajné volbě nejprve zvolí předsedu sněmovny a teprve pak budeme hlasovat o důvěře její eventuální vládě. Čili ten sled kroků TOP 09 vidí opačně, je to problém? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Ale ten sled kroků, který vy popisujete, není logický, protože vše záleží na hlavním hráči, a to je pan prezident. Přece nebudeme v tuto chvíli se domlouvat na volbě předsedy Poslanecké sněmovny, když pan prezident nejmenoval, ani se k tomu ještě nevyjádřil, Miroslavu Němcovoupremiérkou. Až bude jmenovaná premiérka, pak se můžeme bavit o tom, kdy budeme volit předsedu Poslanecké sněmovny. Ale nelze ... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ano, ale ten scénář předestřený TOP 09, ten platí právě pro tu situaci, kdy Miroslava Němcová bude pověřena sestavením vlády, kdy bude jmenovaná premiérkou. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Je ale nelogický. Tak až bude, dobře, pane redaktore, ale to v tuto chvíli není a nejsou žádné ještě indicie, zda to vůbec bude, takže až budeMiroslava Němcová pověřená premiérkou, pak se můžeme bavit dál a my se určitě budeme bavit s koaličními partnery, jak postupovat, abychom co nejrychleji měli vládu. Předpokládám, že dojde k debatě s TOP 09 o tom, jak tedy oni si představují volbu předsedy Poslanecké sněmovny. Pro nás to není důležité, my chceme udělat vše pro to, aby tato země co nejrychleji měla plnohodnotnou vládu. A opět opakuji, teď bez toho, kdo je z TOP 09 a z ODS, že každý asi cítí, že je rozdíl v tom nemít vládu a nemít předsedu Poslanecké sněmovny, což je ceremoniální funkce, a bez předsedy Poslanecké sněmovny sněmovna klidně může fungovat celé týdny, možná dokonce i měsíce. Takže objektivně každý vidí, co je závažný problém, nemít vládu na jedné straně a nemít předsedu Poslanecké sněmovny. To není hodnocení jedno ODS a druhé TOP 09. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale TOP 09 prostě řekla slovy Miroslava Kalouska scénář, jaký si představuje pro případ, že Miroslava Němcová bude prezidentem pověřená sestavit vládu. A ten scénář je takový, nejprve budeme volit předsedu sněmovny. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Ale vždyť já tady taky říkám, jasně, jasně, ale určitě dojde k jednání. Já nechci tady v tuto chvíli vysílat nějaké signály a zbytečně jakoby zvyšovat napětí na politické scéně, to není můj politický styl. Během víkendu se určitě naši zástupci potkají s TOP 09 a budou tu věc řešit, ale pojďme opravdu nejprve počkat na to, jestli pan premiér pověří paní Miroslavu Němcovou sestavením vlády. Vy sami v té reportáži jste ukazovali, že to vůbec není jisté, tak se teďko nehádejme nebo nebavme o tom, jestli je první vejce nebo slepice, to znamená, jestli máme hned po jmenování paní Miroslavy Němcové volit předsedu sněmovny, anebo to třeba o 14 dní odložíme. Tohle fakt pro nás není klíčový problém, my jsme připraveni se o tom s TOP 09 bavit a doufám, že v té věci nalezneme shodu, protože pokud máme vůli společně vládnout a dokončit nezbytné kroky této vládní sestavy, pak je volba předsedy Poslanecké sněmovny opravdu druhořadá věc, na které já jsem přesvědčen, se s TOP 09 dohodneme. Taky berte ty včerejší výroky jako do určité míry výroky velkého překvapení. TOP 09 byla zaskočená tím, že jsme vybrali takového kvalitního kandidáta a trošku jednala nechci říct emocionálně, ale trošku jednala, řekněme, asi tvrději a opravdu, bych řekl, iracionálněji, než bylo vhodné. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Myslíte, že Miroslav Kalousek něco říká a nemá to promyšlené, když to říká? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Tak, Miroslav Kalousek byl určitě zaskočen tím, že ODS vybrala Miroslavu Němcovou. Uznejte sami, že i novináři byli zaskočeni, veřejnost byla zaskočena, doufám, že nemalá část veřejnosti byla zaskočena příjemně, že jsme vybrali Miroslavu Němcovou a tedy takto reagoval. Já si myslím, že pan Kalousek nečekal, že vybereme Miroslavu Němcovou. Objektivně to vyvolalo překvapení u TOP 09, to já, to já vím, takže možná proto přišla takováto reakce, která jakoby trošku měla zbrzdit jakési nadšení, které mohlo jmenování paní Miroslavy Němcové nebo výběr paníMiroslavy Němcové vyvolat. Ale bude zde víkend, proběhnou klidná jednání a já jsem přesvědčen, že pokud všichni chceme v klidu sestavit vládu a dokončit toto volební období, tak se dohodneme. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale, pane místopředsedo, neříkejte mi, že jste o slovech Miroslava Kalouska nediskutovali. Na co se vás chci zeptat, není to, co řekl, nejprve v tajné volbě si otestujme soudržnost koalice a zvolme předsedu sněmovny, což každému je jasné, že bude problém, a pak teprve hlasujme o důvěře vládě, což je veřejné hlasování, tak není to spíš cesta, plán ODS, jak nevypadat jako ten, kdo rozbíjí koalici prvoplánově a přesto dospět k předčasným volbám, které by pro tuto stranu mohly být výhodné? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Tak to může být plán TOP 09, jak opustit koalici, ne plán ODS v tomto směru. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

To vás nenapadlo, že to tak je? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

No, tak my jsme o tom takto nediskutovali, protože my věříme našemu koaličnímu partnerovi, že chce pokračovat v této vládní sestavě. Ale máte pravdu, pane redaktore, že není moc logické na jedné straně v tajném hlasování testovat soudržnost koalice, protože nikdo neví, kdo v tajném hlasování při 200 poslancích opravdu to hodí z řad koalice, kdo případně ten hlas hodí z řad opozice. Tajné hlasování nic netestuje, netestuje to soudržnost vládní koalice, protože nevíte, kdo reálně v tajném hlasováním hlasoval. Takže ta souvislosti říkat, my si otestujeme vládní koalici v tajném hlasování, není podle mého názoru ke vší úctě k TOP 09 logické, takže bude třeba testovat vládní většinu jinak, protože všechna hlasování, která probíhají ve sněmovně nad zákony i zákony vrácenými ze Senátu, kde je třeba oné 101, tak probíhají veřejně. Je třeba tedy říci, kdo se veřejně přihlásí z poslanců k té vládě, to je důležitá většina, která může vzniknout a může podporovat, řekněme, budoucí vládu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Tak, do naší diskuse se teď zapojí ještě předseda strany Věci veřejné Vít Bárta, shodou okolností rovněž z Plzně, ale odjinud v Plzni, dobrý večer.

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Dobrý večer. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

A přímo ve studiu je s námi předseda poslaneckého klubu KSČM pan Pavel Kováčik, dobrý večer. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Hezký dobrý večer přeji. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pánové Bárto a Kováčiku, tady budete i vy ve sněmovně trvat na tom opačném sledu kroků? Nejprve, pokud dojde na variantu s MiroslavouNěmcovou jako premiérkou, nejprve hlasovat o novém předsedovi sněmovny a pak teprve o důvěře vládě? 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Já si myslím, že to všecko jsou jenom takové tanečky kobyly, které moc času už nezbývá a je to trošku zoufalé všechno. Podle nejen mého soudu, ale podle soudu i velkého množství občanů se tato parta prostě natolik vyčerpala a zkompromitovala, že je třeba udělat holt předčasné volby co nejdříve. Trváme na tom, říkáme, že to tak je a chceme to tak, nicméně, nicméně ... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Nicméně kdyby došlo na tento scénář, který jistou pravděpodobnost má. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Já vám to udělám, kolegové, ještě složitější. V posledních řádných volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila sociální demokracie a protože nemá vládu, tu má ODS a její kamarádi, tak je nepsaným pravidlem, že by měla mít funkci předsedy Poslanecké sněmovny, takže měl-li by se volit nový předseda Poslanecké sněmovny, tak je jedno, jestli to bude před nebo po jmenování, po tom pokusu o jmenování paní Němcové předsedkyní vlády, protože pan prezident to může ještě pěkně rozhrábnout a má na to právo i z ústavy, měl by to být především zástupce sociální demokracie. Divím se, že vládní koalice dosavadní se domlouvá na tom a přetahují se o to, že tedy ODS by měla nastavit vedle premiérky, nasadit ještě předsedu Poslanecké sněmovny. Je to tak trošku nabubřelost podle mě. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ano, a stanovisko pana Bárty a strany Věci veřejné? 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Tak my si určitě necháme určitý čas na konzultaci s panem prezidentem, protože pan prezident bezesporu všechny kroky, které činí, byť je zatím známe jenom z náznaků, tak mají bezesporu nějakou hlubší logiku a je jednoznačné, že tento politik s tak obrovským mandátem z přímé volby, kterou Věci veřejné prosadily, si zaslouží to, aby ten jeho názor v tomto směru jsme před jakýmkoliv zásadním rozhodnutím měli. Přesto zůstává faktem to, že Věci veřejné budou činit maximum pro to, abysme co nejrychleji šli k předčasným volbám, protože to je jediná cesta, jak zamezit omezování vyšetřování, jak nezabránit ... jak zabránit tomu, aby to, co se nyní tak úspěšně začalo dít, to znamená pronásledování kmotrů a hledání těch korupčních afér ve velké politice, tak v tomto směru jedinou nadějí je ... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Cesta, cesta k předčasným volbám vede přes 120 hlasů ve sněmovně a blíž, upřímně řečeno, je ke 101 hlasu nebo možná pro vyslovení důvěry vládě by mohlo stačit i 100 hlasů pro faktické vládnutí, na přehlasování vet prezidenta a Senátu 101 hlasů, což, k čemuž má tedy dosavadní koalice blíže, zvlášť když poslanec Michal Doktor z hnutí Jihočechů dnes avizoval, že s ohledem na osobu možné premiérky on by ten 101. hlas zajistil. Tedy znamená to, že prezident republiky bude jen těžko hledat důvod, proč Miroslavu Němcovou nepověřit? 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Prezident může nepověřit a nemusí důvod vysvětlovat. Ostatně někdy kolem 15:30 v sobotu se to i naši zástupci dozvědí, protože na 14:30 máme být, respektive 13:30 máme být v Lánech přítomni a určitě se budeme bavit i o tomto scénáři. Ale prezident skutečně může učinit v této chvíli cokoliv. Může pověřit kohokoliv ze svých kandidátů, jemu se nemusí líbit, a aniž bych předjímal, co udělá, ten pokus revitalizovat mrtvou kobylu, oživit znovu mrtvou kobylu této dosavadní vládní koalice. A může prostě postupovat svým způsobem, sdělí to na své tiskové konferenci v úterý dopoledne a do té doby se nebude vědět, jestli skutečně pověří nebo nepověří paní Němcovou a jestli bude třeba nebo nebude třeba skutečně volit předsedu Poslanecké sněmovny. Já bych skutečně vyčkal to úterý. Nemyslím si ale, že by to mělo nějakou velkou naději na úspěch. Zatím není porovnávání 120 a 101 hlasu úplně relevantní, protože pan prezident nepověří-li paní Němcovou, tak věřím tomu, že pan Kalousek se rozhodne, že přidá ten 121. hlas, aby to bylo jisté. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

A pokud tedy zůstaneme u scénáře, kterým se ubírá koalice a pokud by prezident republiky Miroslavu Němcovou pověřil sestavením vlády, kdo by měl být předsedou sněmovny? Jeroným Tejc o tom mluvil takto: 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/ /Hyde Park, 20. 6. 2013/: 

Musí si koalice najít někoho jiného, koho zvolí, což v tajné volbě rozhodně nebude jednoduché, protože ukazovalo se v minulých letech, ať už byly jakékoliv vlády a koalice, že bez dohody s opozicí v tajné volbě při poměrech zhruba 100 na 100 není možné zvolit ani místopředsedu, natož předsedu Poslanecké sněmovny, ale my rozhodně na toto místo neaspirujeme a nedovedu si ani příliš představit, že bychom v této věci jakoukoliv dohodu udělali a už vůbec ne dohodu o tom, že bychom snad umožnili takovému kabinetu vládnout. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane Bárto, vy budete chtít, aby v tomto případě, o kterém je řeč, došlo k přeskupení ve vedení sněmovny, aby post předsedy obsadil třeba zástupce sociální demokracie? 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Věci veřejné měly místopředsedkyni Poslanecké sněmovny, která rezignovala na svojí funkci v momentu, kdy premiér Petr Nečas začal vydírat Věci veřejné, že pokud nezůstanou v koalici, tak že odvolá místopředsedkyni Poslanecké sněmovny, což mimochodem je jenom další příklad politické korupce, kterou, se kterou ODS a tato koalice dlouhodobě, řadu let vládne. Když k tomu přidáte to, že pan exministr Pospíšil odvolal vrchního státního zástupce Ištvána, který dnes je klíčovým garantem vyšetřování, pro Věci veřejné jediná cesta k řešení této situace je učinit maximum pro co nejrychlejší konání předčasných voleb. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Tak je třeba říci, že pan Jiří Pospíšil pana vrchního státního zástupce Ivo Ištvána posléze zase jmenoval do funkce zpět, abychom byli úplní, pane Bárto. 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Poté, co se musel pan Ištván soudit a poté, co si ve své podstatě on pod tlakem médií vydupal tu cestu zpátky. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Poslechněme si teď místopředsedu TOP 09 pana Marka Ženíška, co řekl v dnešním Interview ČT24 o možných přeskupeních ve vedení sněmovny.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/ /Interview ČT24, 20. 6. 2013/: 

Říkat, jako že v podstatě se nic neděje a že počkejte, my pak někoho třeba navrhneme a ono to nějak dopadne, tak mi přijde trošku neodpovědné. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka /Interview ČT24, 20. 6. 2013/: 

Pane místopředsedo, neutečte mi z té předchozí otázky. Co dál, když v tajné volbě předsedy Poslanecké sněmovny v té předsunuté volbě neuspěje? 

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/ /Interview ČT24. 20, 6. 2013/: 

To je naprosto jednoduché, pak ta koalice nemá smyslu, proto my chceme skutečně, aby nejprve se ověřila ... 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka /Interview ČT24, 20. 6. 2013/: 

Takže by koalice skončila, pokud by nebyl zvolen v tajné volbě předseda. 

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/ /Interview ČT24, 20, 6. 2013/: 

No nemělo by cenu, nemělo by cenu o tom uvažovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane místopředsedo Pospíšile, slyšel jste to? Skutečně to tam od TOP 09 zaznívá, zvolit v tajné předsazené volbě nového předsedu sněmovny bude problém, a pokud se to nepodaří, koaliční vláda nemá smysl. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Už jsem všechno slyšel, pane redaktore, dokonce bohužel i pana Bártu. Tak k tomu vašemu dotazu. Podívejte, říkal to pan Jeroným Tejc a v zásadě měl pravdu, pokud je zde 101 většina, tak se vždycky v tajné volbě vystavujete riziku, že zkrátka ta většina se tam neprojeví. Já stejně jako moji kolegové bychom byli rádi, abychom problém vládní krize co nejdříve vyřešili, aby zde byla rychle funkční vláda. A teď procházet martyriem tajných voleb a tímto podmiňovat to, že budeme pokračovat v možné další vládě, tak je to věc, která celou situaci výrazně zkomplikuje, oddálí a opravdu znejistí, tak ať TOP 09 férově řekne, my nechceme do vládního projektu a přidáváme své podpisy k rozpuštěníPoslanecké sněmovny. Ale pokud má TOP 09, a já doufám, že nemám důvod jí nevěřit, úmysl pokračovat ve vládě, tak by se teď měla domluvit s námi a s LIDEM na pokračování vládní koalice pod vedením Mirky Němcové, a pak se v klidu můžeme bavit o tom, jak zvolit předseduPoslanecké sněmovny, kdy opravdu může nastat riziko, to neumím nikdo vyvrátit a vyloučit, že při tajné volbě, když většina může být 101, zkrátka někdo ten hlas nehodí a ta volba nebude třeba na poprvé úspěšná. To je riziko, které nelze vyloučit a ukázala to i minulost u jiných koalic, když se volili funkcionáři sněmovny, viz třeba vlády sociální demokracie z období Vladimíra Špidly, kdy zde byla 101 většina, tak se velmi obtížně navolovali funkcionáři Poslanecké sněmovny. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane Pospíšile, pokud nastane ta situace, vy byste kandidoval na post předsedy Poslanecké sněmovny? Jste místopředseda. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Pane redaktore, já férově říkám, že jsme se v ODS o tom vůbec nebavili. Pokud ODS nakonec tu funkci bude obsazovat, dohodne se na tom s koaličními partnery, a pokud ODS mně tu funkci nabídne, pro mě je důležitý samozřejmě hlas mých kolegů, tak já bych byl případně ochoten do toho jít, ale není to pro mě nic fatálního, neťukám jaksi každé ráno na dveře úřadujícího předsedy a nechci tu funkci, v žádném případě. Teď je důležité postavit vládu a pak se bavme o tom dál v klidu, co tedy udělat s vedením sněmovny. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane Kováčiku, vy jste připomínal to, že samozřejmě záleží na tom, jak se zachová prezident republiky, že není vůbec jisté, jestli pověří sestavením vlády Miroslavu Němcovou, jestli ji jmenuje předsedkyní příští vlády, co tedy jiného? Úřednická nebo poloúřednická vláda s premiérem, kterého by prezident vybral, vláda, kterou by pravděpodobně mohl více ovlivňovat, a tomuto konceptu říkáte co, když chcete předčasné volby? 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Tomuto konceptu říkáme to, že ale v tom případě nelze rozpouštět sněmovnu, protože úřednická vláda by byla naprosto bez kontroly, s výjimkou kontroly panem prezidentem, protože jestli si tam jmenuje svého člověka, tak ho má, předpokládám, pod kontrolou, čili pro žádnou ... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Dobře, ale tohle to jde přeci proti vašemu záměru rozpustit sněmovnu. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Ano, jde. Ano, jde, samozřejmě. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Čili úřednické nebo poloúřednické vládě ... 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Nefandíme. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

... podle mustru prezidenta říkáte jasné ne. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Nefandíme. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

A tak to říkáte i prezidentovi při konzultacích v Lánech. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Nefandíme úřednické vládě, jsme přesvědčeni o tom, že první variantou pro nás, tou úplně top variantou nejvyšší jsou skutečně předčasné volby. Rozpuštění sněmovny, co nejrychlejší předčasné volby, nové rozdání karet občany a co nejrychleji najet nový systém, znovu oživit aspoň pokus, aspoň snahu o důvěru v politiku mezi občany, a to bez těch voleb nepůjde. Teprve potom je pro nás případná úřednická vláda nebo případný snad možná nějaký pokus revitalizovat, jak já říkám, tu zdechající kobylu dosavadní koalice, ale pro nás je to irelevantní, my chcem ty volby. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane předsedo Bárto, vy přikyvujete, čili v tomto máte asi stejný názor jako pan Kováčik, je to tak? 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Víte, já jsem dneska byl tady na debatě v Plzni, kde přišlo takřka 400 lidí na debatu s Tomiem Okamurou a se mnou a s celou další řadou osobností. V tom sále snad nebyla jediná ruka, která by říkala úřednickou vládu. Jenom jediný potlesk, který zazníval, bylo v momentu, kdy jsme říkali, rozpusťme rychle Poslaneckou sněmovnu a pojďme rychle k předčasným volbám. A toto je jasný hlas, který Věci veřejný budou plně respektovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale pánové, není třeba ta úřednická nebo poloúřednická vláda, která by byla pro sněmovnu nepřijatelná, není právě tím způsobem, jak se dopracovat k předčasným volbám? 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Ta je způsobem, jak udržet dosavadní volební období až do konce. Říkám to jasně a na rovinu a je to, rozumím panu prezidentovi, že chce ušetřit nějaké prostředky, protože chce ty volby do sněmovny dělat zároveň s volbami do Evropského parlamentu. My tvrdíme, že každý den, po který tato vládní koalice bude pokračovat, tak bude stát tuto zemi daleko více než ty jednorázové výdaje na předčasné volby. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane Bárto? 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

My jsme jednoznačně řekli jako první v Poslanecký sněmovně, že vyzýváme všechny strany k tomu, abysme šli co nejrychleji do předčasných voleb. Co se týče taktických otázek, koho volit v té sněmovně dříve, jestli nového předsedu. Chceme tu věc konzultovat s panem prezidentem, protože Věcem veřejným záleží mimo jiné na intenzivním zasedání komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, kde se velmi domníváme, že Vojenské zpravodajství bylo zneužito i kupříkladu v kauze CASA v odpovědnosti pana Kalouska, v odpovědnosti paní, paní Parkanové, v diskreditaci konkrétních svědků v této kauze, a toto jsou všechno věci, které chceme v klidu s panem prezidentem probrat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

A pane místopředsedo Pospíšile, pokud prezident republiky sestavením vlády pověří někoho jiného než Miroslavu Němcovou, někoho mimo ODS, zareagujete jak? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

V tuto chvíli je těžké říct, jak zareagujeme, pouze budu konstatovat, že kdyby takto vznikala úřednická vláda, tak pro nás je toto problém, protože se jasně ukazuje z minulosti, že úřednické vlády jsou v zásadě pouhými správci země, že neřeší problémy, které tato země má, že nepředkládají věci na návrhy zákonů a pak jsou pro nás pravděpodobně lepší předčasné volby. Alespoň já subjektivně říkám, ve chvíli, kdy by zde měla být úřednická vláda, pak já osobně se nebojím předčasných voleb. My bychom rádi, aby tento kabinet pokračoval, a to z jednoho prostého důvodu, aby se dokončily koncepty a projekty, které jsme započaly. Z mého pohledu například nový Občanský zákoník, který má být účinný od 1. ledna 2014. Já zkrátka si nepřeju, aby 10 let práce padlo do koše jenom kvůli tomu, že o půl roku budou dříve volby. Ale to je můj pohled na věc, my říkáme, pojďme dokončit projekty, které jsme voličům slíbili, když to nepůjde, tak se bavme o předčasných volbách, ale udržovací vláda nemá smysl. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pánové, já vám všem třem děkuji a všem třem přeji dobrý večer, na shledanou, děkuji. 

Pavel KOVÁČIK, poslanec; předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 

Dobrou noc, děkuji za pozvání. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ODS/: 

Hezký večer z Plzně. 

Vít BÁRTA, předseda strany; poslanec /VV/: 

Na shledanou z Plzně. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda klubu krajských zastupitelů
předseda regionálního sdružení