20. června 2013

Stalo se dnes

Nominace Miroslavy Němcové na premiérku

 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Nominaci Miroslavy Němcové na premiérku dnes podpořila výkonná rada ODS a posléze i kluby senátorů, poslanců a europoslanců této strany. Podpora prý byla jednomyslná. Němcová by měla nahradit Petra Nečase, který rezignoval kvůli kauze kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Už zítra se má Miroslava Němcová a první místopředseda ODS Martin Kuba setkat v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Hostem Stalo se dnes je v tuto chvíli místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil. Přeji vám dobrý večer. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Dobrý večer. Ano, slyšíme se? 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Ano, slyšíme vás, pane místopředsedo. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Dobrý večer. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Pane místopředsedo, ono je jisté, že zítra prezident ještě žádné rozhodnutí ohledně kandidatury paní Němcové na premiérku neudělá, to se očekává až v úterý, nicméně, troufnete si odhadnout, jak se prezident ke kandidatuře paní Němcové nakonec postaví? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Nechci tipovat rozhodnutí hlavy státu, to opravdu bude trošku tahání králíka z klobouku, ale já si myslím, že pan prezident nebude mít moc věcných argumentů, proč nejmenovat paní Miroslavu Němcovou, pokud nechce preferovat variantu předčasných voleb. Zaznamenal jsme v médiích, že tuto variantu spíše nepreferuje jako ekonom. Takže, myslím si, že nakonec by mohlo dojít, zdůrazňuji by mohlo dojít, ke jmenování paní Miroslavy Němcové. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Pane místopředsedo, nebyla chyba, že ODS o nominaci paní Němcové neinformovala nejdříve právě pana prezidenta? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Já se domnívám, že nejprve si musela ODS sama vybrat nejvhodnějšího kandidáta. My jsme včera paní němcovou jednoznačně potvrdili na našem stranickém grémiu, pak jsme informovali koaliční partnery a právě zítra jde náš úřadující předseda pan Kuba s paní Němcovou za panem prezidentem. Já si myslím, že žádná chyba nenastala, my nabízíme panu prezidentovi, pokud pan prezident nechce předčasné volby a případně je ochoten respektovat pokračování této vládní koalice, tak my nabízíme kvalitního kandidáta na premiéra této vládní koalice a paní MiroslavaNěmcová, nechci spekulovat, jestli tu informaci měl od nás dostat o den dříve nebo později, těžko mohl dostat tu informaci výrazněji dříve, když teprve dneska paní Němcová byla oficiálně potvrzena výkonnou radou jako nejvyšším orgánem strany a stala se tak oficiálním stranickým kandidátem. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Víte, ale jedna z výhrad vašich koaličních partnerů byla ta, že bude problém řešit, kdo se stane předsedou Poslanecké sněmovny, samozřejmě v případě, že bude jmenována Miroslava Němcová premiérkou. Řešili jste už dnes při jednáních a měli jste jednání jak výkonné rady, tak potom i klubů, řešili jste, kdo nahradí Miroslavu Němcovou v čele Poslanecké sněmovny, tedy samozřejmě, jak jsem zdůrazňovala, pokud ji prezident jmenuje premiérkou? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Pro nás je otázka vedení Poslanecké sněmovny opravdu až výrazně druhořadým problémem. My bychom byli rádi, aby co nejdříve zde byla akceschopná vláda, která bude pokračovat v naplňování vládního programu a kdo bude v čele Poslanecké sněmovny, o tom se můžeme bavit následně, protože to, že Poslanecká sněmovna nebude mít svého předsedu nijak neohrožuje chod tohoto tělesa. Poslanecká sněmovna má čtyři místopředsedy, z toho jeden je statutární, může tedy klidně fungovat po dobu několika týdnů, než bude případně zvolen nový předseda. Není to aktuální problém. My chceme nyní řešit problém vlády, nechceme plést několik věcí dohromady. Až vyřešíme problém vlády a pokud paní Němcová bude jmenována a bude stát v čele vlády, tak se můžeme bavit s našimi partnery, kdo má být v čele Poslanecké sněmovny. Ale zdůrazňuji, otázka předsedy Poslanecké sněmovny je mnohem méně závažná, než otázka předsedy vlády, protože na předsedovi vlády závisí celá vláda, zatímco na předsedovi Poslanecké sněmovny sněmovna jako taková nezávisí. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Vy budete usilovat případně o post šéfa sněmovny? Vy jste teď místopředsedou a samozřejmě ta otázka se nabízí, takže máte o to zájem nebo měl byste o to zájem? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Já chci, než odpovím, opravdu zdůraznit, že ODS toto stále neřeší, není to pro nás prioritou. Pokud následně v budoucnu ODS bude mít tu možnost nominovat svého kandidáta a v tuhle chvíli je to velmi hypotetické a pokud dostanu podporu od ODS, jsem ochoten o tom uvažovat a případně se o tu funkci ucházet. Ale zdůrazňuji, je to 25. priorita, teď pojďme postavit hlavně vládu, to je důležité. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

A pojďme spolu ještě rozebrat krátce jednu událost, policie dnes dopoledne několik hodin vyslýchala ministra financí Miroslava Kalouska, vysvětloval svou roli v kauze údajné politické korupce kolem tří exposlanců ODS. Ti měli složit mandát výměnou za získání postu ve státních firmách. Kalousek odmítl, že by o něčem takovém vyjednával. Podle svých slov nabídl Marku Šnajdrovi místo v dozorčí radě státního podniku Čepro. Ivan Fuchsa se zase stal viceprezidentem Českého Aeroholdingu. Bylo to až poté, co se vzdali poslaneckého mandátu. Kalousek označil oba bývalé poslance za kvalifikované pro takovou práci a v rozhovoru pro radiožurnál ministr odmítl. Že by šlo o korupci. Obvinění politiků přirovnal k absurdní komedii. 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/: 

Já jsem právě celou dobu pevně doufal, že ti pánové jsou obviněni také za něco jiného, než že se rozhodli pracovat. Protože se rozhodli pracovat, sedí ve vězení jako zločinci, zatímco pánové Rittig a Janoušek brázdí, to j naprosto absurdní. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

A ministr Kalousek se opět opřel i do státních zástupců. 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/: 

Jsem naprosto šokován z konstrukce pana státního zástupce, protože jeho konstrukce mi připadá mnohem víc jako třídní nenávist, než jako právní názor. Kdyby to nebylo tak vážné a ti lidé neseděli ve vězení, tak bych si připadal jako v absurdním světě. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

My jsme ve spojení stále s místopředsedou ODS s Jiřím Pospíšilem. Vy, jako bývalý ministr spravedlnosti a odborník na justici. Jak hodnotíte výrok ministra Kalouska, který zkritizoval práci státního zástupce? 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Já osobně bych nepoužil takto expresivní výrazy. A druhou stranu je třeba si uvědomit, že permanentně přibývá odborných názorů, právních názorů, které upozorňují na to, že ta konstrukce o možné korupce je dosti sporná. To je třeba korektně říci, že to je sporné, že to je podivné, neříkáme my politici, ale říkají to přední trestní experti. Bude tedy na státních zástupcích, pokud se to vůbec dostane k soudu, aby prokázali, že mají pravdu a bude záležet na nezávislém soudu, zda jim dá za pravdu či nikoliv, ale upozorňuji na to, že opravdu dneska většina právnické obce, například akademici z pražské právnické fakulty upozorňují, že ta kauza je velmi sporná, že bude velmi obtížné říci, že by se mělo jednat o korupci, že to jednání je možná nemorální podle občanů, podle třeba někoho, ale otázka trestně-právní odpovědnosti bude obtížně prokazatelná. 

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: 

Říká místopředseda Občanské demokratické stranu Jiří Pospíšil, který byl hostem Stalo se dnes, díky za to, na shledanou. 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/: 

Děkuji a přeji krásný večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda klubu krajských zastupitelů
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení