Občanská demokratická strana nominovala Miroslavu Němcovou na premiérku České republiky
19. června 2013

ODS navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi na post premiérky České republiky Miroslavu Němcovou, dosavadní předsedkyni poslanecké sněmovny a místopředsedkyni ODS. Po odpoledním jednání vedení strany to oznámil úřadující předseda strany Martin Kuba.

"Jako nejsilnější vládní strana jsme si vědomi své odpovědnosti a jasně jsme deklarovali, že přijdeme s rychlým a dobrým řešením. ODS považuje Miroslavu Němcovou za zkušenou političku s morálním i politickým kreditem, za ženu, která má dlouhodobě ukotvené pravicové názory, a člověka, který bude důstojně reprezentovat Českou republiku v zahraničí," uvedl úřadující předseda strany Martin Kuba. "Samozřejmě vnímáme důležitou roli pana prezidenta  a jsme si vědomi, že jen on může jmenovat nového předsedu vlády. Jsme přesvědčeni, že ODS nabídla nejlepší možné řešení," dodal Kuba.

"Mé rozhodování nebylo jednoduché, protože vnímám, v jaké kritické situaci se Česká republika nachází. Dnes jsem si rekapitulovala svůj politický život ve vrcholné politice, během kterého jsem prošla čtyřmi volbami, v nichž jsem průběžně získávala podporu od členů ODS i občanů. A přijde v životě okamžik, kdy je třeba tuto podporu sečíst a vrátit ji. Má nominace je první krokem  k zodpovědnému řešení nastalé situace. Oceňuji, že se vedení na mé nominaci shodlo jednomyslně a kolegům za tuto podporu děkuji," uvedla před novináři Miroslava Němcová.

"Martina Kubu bych opravila v jediné věci. On říká, že ODS mě nominuje na funkci premiéra. Chci říci, že já se budu cítit premiérkou," dodala Miroslava Němcová.