18. června 2013

Jestli bude Kuba chtít být premiérem, já ho podpořím

Co by teď ODS měla podle vás jako místopředsedy udělat, aby se vzpamatovala? 

Jsem přesvědčen, že je třeba ustavit vládu na současném koaličním půdorysu a dokončit klíčové projekty, pro které nás pravicoví voliči volili. Například projekty ministerstva průmyslu a obchodu či věci kolem nového občanského zákoníku. 

Nebude pro vás těžké uhájit premiéra? Co když vaši koaliční partneři z TOP 09 budou teď na koni a klást si podmínky, které vám nebudou po chuti? 

Uvidíme, jsme na začátku jednání a s TOP 09 jsme ještě vůbec nejednali. Nechci možné chování našeho koaličního partnera hodnotit, nepřijde mi to slušné. 

Místopředseda Pavel Blažek mluvil o lidech, kteří "by chtěli, ale musí být chtěni". Mám to brát tak, že je víc lidí, kteří by rádi vystřídali Petra Nečase? 

O tom se ještě vůbec debata nevedla. Žádná jména zatím nepadala. Beru to jako obecný bonmot pana Blažka, který bude nejspíš pravdivý. Vždycky se najde víc lidí, kteří by takové ambice měli, ale neumím v tuto chvíli říct, že existuje reálný seznam jmen možných premiérů. 

Vy byste do toho nešel? Jste jediný z ODS, kdo v krajských volbách zvítězil... 

Já jsem už několikrát řekl, že pokud bude o tu funkci projevovat zájem úřadující předseda ODS Martin Kuba, a já takové náznaky vnímám, tak ho podpořím. Má nejsilnější mandát z kongresu a já jsem bytostný demokrat, pro mě je důležité, jakou má kdo pozici v grémiu. Ctím mandát daný kongresem. 

Objevila se ale zpráva, že Petr Nečas by preferoval spíš ministra dopravy Zbyňka Stanjuru

Nezaznamenal jsem to a nebudu to v tuto chvíli vůbec komentovat. 

Jako jediný jste podpořil Miroslavu Němcovou, když v únoru vystoupila proti trafikám rebelů, za což jsou nyní stíháni. Byla to podle vás korupce, nebo ne? 

Na to je velmi složité odpovědět. I právníci na to mají nejednoznačný názor. Počkám, jak to posoudí soud. Nebudu dávat závazné právní názory ve chvíli, kdy je obtížné odlišit politickou odpovědnost a případnou trestněprávní odpovědnost. 

Je podle vás správné, nebo nesprávné, že jsou teď rebelové ve vazbě? 

Jen nezávislý soud to může posoudit. Já nemám informace z odposlechů, nemám důkazy. Ale chcete-li můj laický pohled, tak vazba mi v tomto připadá jako relativně tvrdé opatření. Nuance neznám, ale jejich zatčení mi přijde jako silné řešení. Nedovolím si ale rozhodnutí soudu kritizovat. 

Vyjádřil jste se v tom smyslu, že byste raději předčasné volby než úřednickou vládu. Myslíte si, že by za současné konstelace ODS vůbec uhrála nějaký přijatelný výsledek? 

Pro stát je lepší, když vládne politická vláda, která vychází z programu politických stran, které dostaly důvěru voličů. Úřednická vláda, a to si pamatuju z vlády pana Fischera, neřeší problémy země. Je to přešlapování na místě a pro zemi je to ztráta času. Proto je lepší politická vláda, a to říkám i s vědomím, že ta příští bude nejspíš s opačným politickým znaménkem. Chápu, že to, co říkám, je nepopulární, že většina lidí považuje úřednické vlády za lepší, ale hovořím z vlastní zkušenosti, že úřednická vláda nic nevyřeší. 

Smířil byste se i s tím, že by předseda ODS a příští premiér za ODS byli dva lidé? 

To je řešení, o kterém zatím vůbec nevedeme debatu. Předsedu budeme volit na podzim a zatím vůbec není jasné, v jaké budeme situaci. Jestli se budeme blížit k předčasným volbám, nebo jestli bude vládnout středopravicová koalice. Jestli to budou dva různí lidé, já si to představit umím, ale zatím o tom neuvažujeme. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů