19. června 2013

Rozhovor pro Radiožurnál

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:
Pokud do sněmovny případně dorazí žádost o vydání Petra Nečase, ODS bude proti, vy budete také proti, také si myslíte, že ...

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:
Pane redaktore, já počkám, až uvidím onu žádost. Já chápu, že to je taková mediální hysterie, ale hovoříme o žádosti, která ještě ani neexistuje. Pan Komár, který je státním zástupcem, tak pouze nevyloučil možnost takové žádosti a abychom odpovídali na něco, co neexistuje a co jsme ještě ani neviděli, to mně připadá, že z hlediska právnického není úplně férové. Je ovšem třeba říci, a to je třeba říci široké veřejnosti, že odborná veřejnost, právníci se staví dosti rezervovaně k tomu, zda je-li někomu nabídnuta určitá "trafika", že se jedná o trestní čin. Já bych zde odkázal na některé názory, které můžeme si najít na netu, od ústavních právníků typu docenta Kysely, který jasně říká, že z určitého jednání nám může být lidsky špatně, že třeba nemusí být zcela morální, ale to neznamená, že to je trestný čin, takže ta jaksi debata, kterou ODS povede, bude dána tím, na kolik to jednání má trestně právní charakter. A já upozorňuji, že to, co někdo může odsoudit, že je nemorální, neznamená automaticky, že je trestně právní, takže, prosím, rozlišujme toto.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:
Ano, pojďme ještě k politickým souvislostem, nemáte třeba signály, od koaličních partnerů, že by to pro ně mohl být konec spolupráce, pokud policie skutečně Petra Nečase obviní?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:
Pane redaktore, já takové signály nemám, tady vidíte, jak fungují média a dnešní svět, kdy noviny napíší před několika hodinami, že státní zástupce nevyloučil možnost obvinění dalších osob, řekl to velmi obecně víceméně mlžil, tož on musí, nemůže nic takového někomu potvrdit, a vy se už ptáte, jak to ovlivní spolupráci s koaličními stranami. Je logické, že vám na to nemohu odpovědět, to vám chci odpovědět, protože je to zatím hypotetická záležitost. Jak už jsem řekl, měli bychom vést opravdu věcnou a ne, řekněme, historickou, hysterickou debatu nad tím návrhem, pokud vůbec vznikne a dojde do parlamentu a tady opět říkám, většina expertů a každý si to může najít na netu, v novinách, vám řekne, že zkrátka se to jedná spolutrestního práva jako velmi sporná záležitost.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:
Místopředseda sněmovny za ODS Jiří Pospišil. Děkuji, na slyšenou.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:
Děkuji a přeji hezký den.

JUDr. Jiří Pospíšil

člen strany
předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS