13. června 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka:


Horko je po dnešním policejním zátahu přirozeně také na politické scéně. Jednala vedení všech stran, včetně ODS, na níž policejní úder především zasáhl a na výsledky toho jednání se teď budu prát místopředsedy Jiřího Pospíšila. Já vám přeji dobrý večer. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dobrý večer přeji. 

 


Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka:


Pane Pospíšile, jak to tedy vypadalo na našem jednání? Dal vám Petr Nečas nějaké vysvětlení, se kterým byste se mohli spokojit? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To jednání bylo velmi věcné, dá se říci téměř klidné. My jsme nedostali žádné bližší informace týkajících se konkrétních jednání. Tady musíme počkat na to, co nám řekne policie poté, co dokončí vlnu sbírání důkazů, která, alespoň pokud mám dobré informace z médií, pokračovala v průběhu celého dne. Tedy, my jsem dnes v pozici, kdy ODS říká, nebraňme vyšetřování orgánům činným trestních řízení. Počkejme na to, až to vyšetřování skončí v té první fázi, ale současně žádáme a je to asi logické, při tak citlivé a důležité kauze, která ohrožuje vnitřní bezpečnost země, aby policie poté, co zajišťuje důkazy v té první fázi, sdělila veřejnost, o jaké typy obvinění se jedná, o jaké formy možné, zdůrazňuji, trestné činnosti obviněných se jedná, abychom posoudili míru závažnosti. 


Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka:


A dali jste svému předsedovi třeba nějako výzvu, nějaké ultimátum? Přeci jenom i vy sám říkáte, že tohle už je velmi vážná situace, nějaké kdyby? Kdyby se něco potvrdilo, co musí udělat nebo něco takového? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, jak jsem řekl, pro nás je důležité dostat vůbec základní informace o tom, z jakých trestných činů jsou podezřelí ti, kteří dnes byli obviněni. Pak teprve můžeme řešit, jaká s tím může být spojena politická odpovědnost. Dnes je to velmi předčasné. Ve chvíli, kdy fakt nemáme vůbec žádné informace, z jakých trestných činů jsou dotyční obvinění. Já to považuji za závažnou situaci, považuji celý ten zásah za významnou akci orgánů činných v trestním řízení, ale chci v tuto chvíli říkat, že všichni, kterých se to nepřímo dotýká, politicky dotýká, mají odstupovat. To si myslím, že by to nebylo fér a proto já bych byl velmi rád, stejně jako vedení ODS, aby orgány činné v trestním řízení nám v nejbližší době, až to bude možné, řekněme v řádech hodin či dnů nám a pravdě veřejnosti, by řekli, o jaká podezření jde. Ostatně jsou také obviněni, jak jsem pochopil, šéfové a vysocí důstojníci zpravodajské služby a opravdu za to může být problém, který může ohrozit vnitřní bezpečnost země a veřejnost by měla vědět, z čeho jsou vysocí státní funkcionáři podezřelí. 

 



Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka:


Právě na to jsem se chtěla zeptat, ještě připomenu, že ten skandál se týká také vojenského zpravodajství a jeho bývalého i současného šéfa. Obáváte se případně i toho, že by tedy mohlo nastat nějaké výrazné ohrožení bezpečnosti státu? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Minimálně takový to skandál může výrazně poškodit pověst České republiky v zahraničí, proto je dobře, že dneska večer zasedá bezpečnostní rada státu a že bude právě řešit aspekty, které musí tato kauza mít a bezpečnost České republiky a řekněme na pozici České republiky v mezinárodních vztazích. Myslím, že je důležité, aby tento aspekt nebyl podceněn. Já nechci v žádném případě zasahovat, já bych si nedovolal zasahovat do orgánů činných v trestním řízení, ale je dobře, aby i tuto věc orgány činné v trestním řízení vzali v potaz a jakmile to bude možné, aby veřejnosti a hlavně zahraniční, abychom dělili, z čeho jsou tyto významné osoby zpravodajské služby podezřelé. 

 



Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka:


To byl ve vysílání Radiožurnálu místopředseda ODS Jiří Pospíšil, díky, na slyšenou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Děkuji a přeji pokud možno všem hezký večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS