12. června 2013

Potravinová europomoc je pro ČR nevýhodná

Štrasburk - 3,5 miliardy eur chce Brusel v příštích letech utratit za rozdávání potravin chudým Evropanům. Další půl miliardy eur by pak měly do fondu dodat členské státy ze svých rozpočtů. Zatímco Česká republika dosud podobnou pomoc nečerpala, nově by měla mít povinnost přispět. V případě nečerpání pomoci by pak o vložené peníze přišla.

 
Europoslanci ODS vznik nového fondu nepodpořili. "Uvědomujeme si samozřejmě problémy související s rizikem chudoby a sociálního vyloučení. Nemyslíme si ale, že založení nového fondu pomoci nejchudším - respektive pokračovaní fondu, který bude do konce roku 2013 fungovat v rámci společné zemĕdělské politiky - na evropské úrovni přinese efektivní řešení," řekl ve Štrasburku mluvčí ODS pro zaměstnanost a sociální politiku Milan Cabrnoch.
 
Podle něj by se samy členské státy měly dobrovolně rozhodnout, zda chtějí bojovat proti chudobě pomocí evropského programu distribuce potravin a základní materiální pomoci, nebo zda využijí jiných paralelních evropských programů. "Povinná účast na financování fondu je navíc pro Českou republiku zcela nevýhodná," dodává Milan Cabrnoch. "Česko je v rámci EU zemí nejméně ohroženou chudobou. Můžeme se tedy nyní těšit na to, že český daňový poplatník bude přispívat na chudé v ostatních evropských státech."
 
Z nového fondu budou podle Milana Cabrnocha profitovat především zemědělci, jejichž dotované přebytky se budou za další dotace vykupovat a přerozdělovat. "Ponechme co nejvíce peněz v rozpočtech členských zemí, ať problematiku chudoby řeší podle svého," uzavírá Milan Cabrnoch. "Vlády přímo zodpovědné svým voličům nejlépe znají domácí situaci a vědí, na které konkrétní skupiny zaměřit programy sociální pomoci." Rozdělování potravin je velmi krátkodobou pomocí, která problém chudých neřeší, ale fixuje. Správným řešením je zvyšování kvalifikace, podpora podnikání, snižování daní, liberalizace pracovního práva. 
MUDr. Milan Cabrnoch

poslanec EP
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady