11. června 2013

Poslanci ODS podpoří finanční ústavu. Sociální demokraté jdou jejím odmítnutím proti hlavnímu evropskému proudu.

Poslanci ODS podpoří ve třetím čtení návrh finanční ústav. Po jednání poslaneckého klubu to uvedli jeho předseda Marek Benda a první místopředseda Jan Bauer.

Podle něj jsou poslanci ODS rozhořčeni postojem sociální demokracie, která oznámila, že zákon nepodpoří. „Postoj ČSSD je absurdní a jde proti hlavnímu evropskému proudu. Právě sociální demokraté v minulosti vehementně podporovali, aby Česká republika přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu. Jeho součástí je ale právě dluhová brzda, kterou návrh o finanční ústavě obsahuje,“ řekl mimo jiné Jan Bauer a dodal: „Osobně jsem byl na posledním jednání se zástupci všech politických stran. Pozice sociálních demokratů mě mrzí o to více, že jsme jim vyšli vstříc ve všech jejich požadavcích.“

Poslanci ODS jsou také připraveni svolat mimořádnou schůzi, na které poslanecká sněmovna projedná zákon o státních úřednících. „Zásadním bodem 54. schůze poslanecké sněmovny bude doprovodná legislativa k novému občanskému zákoníku. Pevně věříme, že tyto normy vládní koalice prosadí, aby měla veřejnost dostatek času se na nová pravidla připravit. Kromě toho poslanecký klub ODS iniciuje mimořádnou schůzi, na níž chceme projednat zákon o státních úřednících. Považujeme za nezbytné, aby tento zákon byl projednán a mohl být schválen do konce roku. Nejen kvůli požadavkům Evropské unie, ale především s ohledem na potřebu zajistit nestrannost úředníků,“ uvedl po jednání klubu jeho předseda Marek Benda.

Za absolutně nepřijatelné označili zástupci poslaneckého klubu návrh Senátu, aby udílení státního občanství podléhalo soudnímu přezkumu. „Absolutně nepřijatelné pro nás je, aby v případě zamítnutí měl člověk nárok na soudní přezkum tohoto rozhodnutí. Jde o zásadní změnu filozofie udílení státního občanství, které chápeme jako privilegium, nikoliv nárok,“ uvedl mimo jiné člen vedení klubu Jan Vidím.

Poslanecká sněmovna později senátní návrh odmítla a schválila zákon o státním občanství v původním znění.