6. června 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr zemědělství Petr Bendl.



Jan RICHTER, moderátor:


A ve spojení jsme teď také s ministrem zemědělství Petrem Bendlem z ODS. Dobrý večer. 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Hezký dobrý večer i vám. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Pane ministře, Agrární komora dnes zpřesnila odhad rozlohy zaplavené zemědělské půdy, zatopeno je údajně nejméně 50 tisíc hektarů. Máte vy nějaké vlastní odhady škod na zemědělské půdě a také na plodinách? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Já jsem slyšel jiné číslo, 36 tisíc. Ale to myslím, že v danou chvíli není podstatné. Podstatné je nechat vodu opadnout a zjistit, co ze zaplaveného území z hlediska zemědělské produkce je ještě použitelné a co není. To je podle mě správný postup. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Jak pomůže vaše ministerstva, případně vláda, zemědělcům, které zasáhla povodeň? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


V první řadě jsme připraveni poskytnout pomoc těm, kteří se dostali do situací, ze které není východisko. My jsme zveřejnili na webových stránkách možnost, jak se obrátit na ministerstvo zemědělství. Je možné se tam dočíst konkrétní formu a tím se o finanční pomoci, o pomoc jako takovou, přihlásit. My samozřejmě počítáme s tím, že využijeme některé z možností, které třeba v minulosti poskytovatel PGRLS anebo Státní zemědělský a intervenční fond, ale není to tak, že by si mohl kdokoliv postižený bez toho, aniž by byl schopen dokladovat, jaké má škody, zda byl či nebyl pojištěný třeba v situaci, kdy šlo o pojistitelnou událost a někdo se nepojistil, tak to samozřejmě musíme také zohledňovat. Tam je možné pomoci tomu, kdo také sám chtěl pomoci sobě. Není možné spoléhat se, že pomůže vždy daňový poplatník. V každém případě hledáme, budeme nebo v průběhu těch několika dní zveřejňovat způsob, jakým jsme byli schopni pomoci našim zemědělcům. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Vy jste dnes jednal se starosty některých těch postižených obcí a prohlásil jste, že pokud se obce nedohodnou s majiteli pozemků kvůli stavbě protipovodňových hrází, tak existuje stále ta možnost půdu vyvlastnit. Problémy s výkupem měli například v Zálezlicích, kde ta voda skutečně pak tu obec…Myslíte, že ty obce nevyužívají tuto možnost? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Víte, ono je to někdy problém mezilidských vztahů. Prostě, dnes všichni víme a je nám všem hrozně líto, že třeba se nepodařilo dostavět tu stavbu tak rychle nebo v jiných částech republiky, nemají územní rozhodnutí, protože tam lidé třeba sami tu protipovodňovou bariéru nechtěli a bojovali proti ní. Dokonce jsou místa v republice, kde byly petice proti tomu, aby něco takového vzniklo, až teprve velká voda, věřím, přinutí řadu lidí změnit svůj názor, aby byli vstřícnější, co se týká třeba souhlasu s poskytnutím nebo s odkoupením pozemku, ať už státem či obcí. I tahle, bohužel negativní zkušenost, třeba přiměje řadu lidí k tomu, aby přehodnotili svá stanoviska. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Co říkáte, pane ministře, na kritiku, která se snesla na vaši adresu z několika stran ohledně toho, jak fungovala při povodních vltavská kaskáda? Někteří starostové říkají, že jste pozdě nařídil snížit odtok vody z té kaskády a naopak někteří hydrologové říkají, že se kaskáda měla začít upouštět dřív, ale údajně se tak nestalo kvůli tomu, aby bylo možné jaksi vyrábět ty nasmlouvané kilowatthodiny elektrické energie. Co říkáte na tyto názory? 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Přesně, jak to teď říkáte s tím, že i podporujete tu fámu, kdy říkáte údajně. Údajně můžu říci cokoliv a vlastně se tím ničeho nedopouštím. Není to pravda, naši správci vodních toků dostávají informaci od meteorologů zhruba týden předem, nikdy ne dřív, protože s tím nic dělat nejde, aby věděli alespoň s nějakou mírou přesnosti, co se za týden s počasím stane a kolik přibližně spadne vody. Nemůžeme zdokladovat, že týden předem a minulé pondělí začali naši správci toku odpouštět a povodí odpouštět naše přehrady, dělali tak v maximální možné míře, protože naše přehrady fungují jako retenční nádrže a není možné to, co lidé třeba vidí, jak se přepouští elektrárna, že jde voda horem. Tam máte ve spodní části omezené možnosti, jak vypouštět, protože je možné pouze prostorem, kde jsou turbíny či odpouštěcí kanály, víc upustit nelze, jedině v případě, že voda už je na hraně té přehrady v té části, kde je možné cokoliv regulovat. Takže, ty možnosti přehrad, které nebyly stavěny jako protipovodňová ochrana, ale byly stavěny naopak s tím, že je třeba zajistit, aby v letních suchých měsících v Praze vůbec nějaké voda tekla, to byla jedna z priorit, druhá samozřejmě byla elektrická energie. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Omlouvám se, že vám skáču do řeči, čili podle vás nešlo tu vodu začít odpouštět dřív? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Já jsem schopen dokladovat černé na bílém, že to opravdu nebylo možné dříve. Té vody spadlo extrémně mnoho za extrémně krátký čas. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Říká ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Díky za váš čas a na slyšenou. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Na slyšenou. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení