5. června 2013

Ministr Martin Kuba navštívil v Jihočeském kraji některé obce postižené povodněmi

Ministr Martin Kuba se s aktuální povodňovou situací v regionu seznámil nejdříve v městečku Husinec, vyplaveném říčkou Blanicí, dále pak zavítal do Českého Krumlova a svoji návštěvu zakončil ve Veselí nad Lužnicí.

Ministr včera vyrazil do jižních Čech, aby zmapoval škody, které velká voda napáchala, a to jak na infrastruktuře, tak i na majetku soukromých podnikatelů. „Chci mít přehled o postižených oblastech, abych mohl vládě předložit konkrétní možnosti, jak podnikatelům v této situaci pomoci,“ zdůraznil při své návštěvě Husince Martin Kuba s tím, že na rozhodnutí je příliš brzy, chce totiž vidět i oblasti v severních Čechách, odkud voda zatím neodtekla.

Doplnil, že uvažuje o odložení záloh na daně nebo pozdější placení daně za loňský rok. „Má být zaplaceno do konce června, možná by se dal termín posunout na konec srpna,“ popsal ministr Martin Kuba možnosti, které může navrhnout.

„Nás ohrozil proud vody, který se sem valil z fotbalového hřiště. Blanice tady u nás se z koryta nevylila,“ zkonstatoval Jiří Přibyl, majitel společnosti Plotové centrum v Husinci.

Odložení plateb by podle slov Jiřího Přibyla pomohlo. „Úplně nejdůležitější je ale vybudování protipovodňové stěny, kterou tady Husinečtí plánují, a kdyby k tomu návštěva ministra pomohla, budu jen rád,“ hodnotil.