3. června 2013

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu Rádia Impuls byl ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.


Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Kritická situace na českých řekách trvá. Třetí stupeň povodňové aktivity stále hlásí necelá padesátka míst v osmi krajích České republiky. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy nemá to nejhorší za sebou například hlavní město České republiky Praha. Vltava má být v Praze na vrcholu zítra ráno. Nejvyšší průtok zaznamená krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka. Tady jsou slova ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS (záznam): 


Záleží na tom, jakým způsobem se bude vyvíjet kulminace na Berounce. V Berouně by tak mělo dojít někdy po půlnoci, zhruba s šestihodinovým zpožděním pak nastoupí situace v Praze. Tu situaci na Vltavské kaskádě je třeba sledovat, je potřeba vnímat, že tady ještě celý ten příběh neskončil. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo odpoledne Rádio Impuls slova ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Plná je Vltavská kaskáda. Hasiči zatím evakuovali do těchto chvil zhruba 10 tisíc lidí, nejvíce z nich v kraji Ústeckém. Kvůli záplavám jsou v České republice bez proudu už tisíce domácností. Do těchto okamžiků si letošní záplavy vyžádaly šest obětí. Jsou tedy čtvrtými nejhoršími. Především o tom bude řeč v mimořádných povodňových Impulsech. Aktuálním hostem je ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Děkuji, pane ministře, že jste přijal pozvání, vítejte v Impulsech. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Děkuji pěkně, dobrý večer. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, už 36 hodin se Čechy potýkají s řáděním velké vody. V jaké fázi ničivých povodní se v tomto okamžiku ocitáme? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To záleží na tom, z jaké části regionu nebo kterého regionu republiky to vezmete. Já jsem dneska na tom krizovém štábu a povodňové komisi společně s kolegy z Českého hydrometeorologického ústavu udělal jakousi mapu, která ukazuje, jak který region na tom je. Zjednodušeně řečeno, který už je řečeno za kulminací a který ještě ne. Když bychom to vzali úplně zjednodušeně, tak můžeme říct, že taková ta oblast jižní Čechy, ty nejjižnější části Plzeňského kraje, část Královéhradeckého kraje, jsou ty oblasti, které, řekněme, část Libereckého kraje, pokud nenastoupí bleskové přeháňky, což se může stát zejména na tom Liberecku, kde historicky se ukazuje, že zkrátka situace je velmi těžko predikovatelná, tak ty by měly to mít v uvozovkách za sebou a měly by procházet nějakým poklesem. Na druhou stranu střední Čechy, zmiňovaná Berounka a kaskáda na to navazující, nebo dvě spojité nádoby, které se slijí v Radotíně a budou znamenat situaci pro Prahu, tam ta Praha to za sebou nemá. Já bych hrozně rád řekl, že jo, ale tak to není. A mým posláním tady není posílat nějaká těšínská jablíčka, ale pokusit se tu situaci realisticky popisovat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


My jsme v těch uplynulých 36 hodinách od meteorologů slyšeli několik zpřesnění chvil, kdy déšť ustane a kdy budeme mít to nejhorší za sebou. Nakolik je pravděpodobné, že dojde k dalšímu posunu okamžiku například kulminace Vltavy, zatím odhadované na úterní ráno? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Musíte oddělit dvě věci. Jedna věc je srážky a druhá věc je stav vody, povodí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vezmeme-li srážky? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Vezmete-li srážky, tak tady musím říci, že relativně vychází ten odhad, který my jsme měli a který jsme sdělovali už před 30 hodinami, že by drtivá většina srážek v českých zemích měla přestat dnes v noci. To je zhruba prognóza, která se začíná naplňovat. Koneckonců je to vidět i v Praze, kdy my jsme prognózovali, že v noci na dnešek srážky ustanou, ale že to je falešná naděje, že to je za námi, že znovu bude pršet přes den a to se stalo. Víte, když popisujete situaci té jistoty nebo nejistoty, tak já musím říci, že já jsem strávil posledních 30 hodin střídavě mezi štáby, ministerstvem a Českým hydrometeorologickým ústavem a když vidím například tu situaci stran těch jednotlivých modelů, tak musím říci, že i u nás je to tak, že kolikrát dostáváme model, který nás vyděsí. My jsme dostali pro vaši informaci dnes ráno informaci z německého modelu, který byl o tom, že by mohly přijít přívalové bouřky do Plzeňska. Takže se rychle přepočítávaly modely. Naštěstí snad mohu říci, že v průběhu odpoledních hodin ta informace byla zpřesněna a říká, že to stačilo vypršet na sever od našich hranic. Takže to jsou takové ty zpřesňující modely, které dostáváte. Ta situace se vyvíjí, my poručit dešti neumíme. A to je věc, ale řekněme... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To nejhorší s deštěm máme za sebou? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To, že máme za sebou nejhorší déšť, to asi je. Co se týká té druhé záležitosti, díváme-li se na tu Prahu a pak je to to navazující. Po Praze přijdou Kralupy, po Kralupech Mělník a tak dále, až Ústí nad Labem, tak je to o tom, a já jsem to také říkal na té tiskovce, my předpokládáme, že z hlediska času by mohlo dojít k té gradaci nebo k překročení toho nejvyššího stupně v Berouně někdy po půlnoci. Následně, ta situace dnes na Berounce stoupá každou minutou, každou minutou stoupá. Já když jsem měl ten štáb, tak to bylo nějakých 850, dneska jsme na 1000. Takže ta stoupá každou minutou a my předpokládáme, že zhruba těch 6 až 7 hodin podle té rychlosti trvá, než to přijde do Prahy do Chuchle. A proti tomu vám jde pozitivním směrem Sázava, která začíná snižovat stav, což je pozitivní informace. Teď jde o to, jak intenzivně se budou ty dvě hodnoty vyrovnávat. Zatím to vypadá spíš, že Berounka bude převyšovat to negativní proti tomu pozitivnímu úbytku. No a pak je naplněnost kaskády, která sama přichází a která je měřitelná jednak těmi velkými toky, ale taky každým potůčkem, který tam nateče během celé té délky. A tohle všechno dohromady pak vytváří ten model, podle kterého počítáme, co se stane v Praze. A proto já také říkám velmi nerad, že Praha to nejtěžší má před sebou. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

A ukazuje se, že v souvislosti s těmi zpřesněnými prognózami to bude ještě horší, než jste odhadovali v odpoledních hodinách. V Praze měla podle těch dnešních informací kulminovat Vltava v úterý ráno. Hydrologové počítali ještě odpoledne s tím, že maximální průtok Vltavou by měl být kolem 3000 metrů krychlových za sekundu. První náměstek… 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Pozor, ale při tom, že kaskáda zůstává na stabilním čísle. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale kaskádu bude zapotřebí upouštět. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 

Tak. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Podle těch nejnovějších informací… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Což znamená zvýšení základny. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ano. A Tomáš Hudeček, první náměstek pražského primátora, který je pověřený vedením hlavního města, před čtyřmi hodinami poznamenal: 

 



Tomáš HUDEČEK, 1. náměstek pražského primátora, pověřený vedením hlavního města (záznam): 


Vývoj hladiny Vltavy je malinko zastabilizovaný, řeka v posledních chvílích a v posledních hodinách již rostla ve svém průtoku relativně málo. Na druhou stranu zprávy, které máme z Berounky, říkají, že situace ještě není konečná. V tuto chvíli řekou Vltavou protéká 2800 metrů krychlových za sekundu a protipovodňové bariéry máme postaveny na úroveň 3700 metrů krychlových za sekundu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo před čtyřmi hodinami Rádio Impuls slova prvního náměstka pražského primátora Tomáše Hudečka, který je pověřen řízením hlavního města. Podíváme-li se na nejaktuálnější průtok Vltavy, tak k páté hodině dosáhl zhruba 2895 kubíků. Zároveň tedy bude zapotřebí upouštět Vltavskou kaskádu, což je nová informace oproti původním předpokladům. Myslíte si, na jakém čísle se zastaví tedy průtok Vltavou, jestliže se bude upouštět Vltavská kaskáda? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

To myslím, že nikdo z nás v tuto chvíli neumí říct. Ono záleží na tom, jak rychle se bude muset upouštět. Zatím ten odtok by měl mít podle informací, které já mám z povodí staré asi půl hodiny, tak by měl být řízený. A ten řízený znamená postupný odtok tak, aby se na jedné straně udržela ještě nějaká retenční kapacita, a na druhé straně to mohlo být trochu, řekněme, koordinované aspoň malinko, co to jde, to je to, co my se snažíme usilovat v rámci naší aktivity vůči povodí, s tím, co nám přinese Berounka. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ale můžete odhadnout, když bude postupný odtok, upouštění postupné, tak ta maximální… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já jsem ještě v poledne bez té situace kaskády, tedy při stabilní kaskádě odhadoval, že to bude 3000 plus minus 5 procent. V tuto chvíli s kaskádou to znamená 3000 plus 10-12 procent. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená, nemyslíte, že se to číslo může dostat ke zhruba 4000 kubíků za sekundu? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já bych byl hrozně rád ten, který tady dá ruku a podá a řekne, že to tak nebude. My zatím nemáme žádnou prognózu, která by říkala, že to je. Ale na tom krátkém příběhu dnešního rána, kdy jsme dostali podle jednoho modelu, že mají přijít přívalové deště, nakonec se tak zaplaťpánbůh nestalo, ukazuje, že ta situace je opravdu velmi proměnlivá. Já stále věřím a moje aktuální informace od mých kolegů, na rozdíl ode mě opravdových expertů na tu věc, je taková, že by se to stát nemělo. Ale že představa tak, jak já jsem i říkal panu náměstku Hudečkovi ještě včera večer, že představa, že těch 2800 bude ta kulminace, to já už jsem včera říkal, že je představa velmi optimistická, spíš přehnaně optimistická. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Vy říkáte tedy zatím podle těch posledních informací, že by mohlo jít maximálně o 3500 kubíků za sekundu. 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


400, 500 možná. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ano, o 3500 kubíků za sekundu. Když se podíváme na aktuální stav Vltavy, tak ten je možné charakterizovat jako 40letou vodu. Ve srovnání s rokem 2002, tak tam šlo o vodu tisíciletou a maximální průtok odborníci tehdy označili za 5200 metrů krychlových za sekundu. Nemůžeme se dostat k tomuto číslu? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


My stále všichni věříme, že ne. Já upřesním ty letité vody. Ono je to tak, že se počítá 20letá a 50letá. Ta 50letá se v Praze počítá na 3700, ta 20letá na 3000, takže my se budeme pohybovat někde v tom rozpětí, což je v rámci i té naší v té době sice nejskeptičtější, ale ještě prognózy. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Povodeň už vyřadila z provozu desítky vodovodních sítí v české části České republiky. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty současná situace v mnoha regionech nahrává šíření nákaz a epidemií. 

 

 

 



Vladimír VALENTA, hlavní hygienik (záznam): 


To, v čem se opravdu dnes nacházíme, je extrémně riziková situace, která přináší mimořádná rizika z hlediska ohrožení zdraví, protože tady dochází ke kumulaci několika faktorů, které to běžné riziko zvyšují. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

Podle hlavního hygienika České republiky Vladimíra Valenty hrozí lidem v zaplavených oblastech i zdravotní komplikace. Tady jsou znovu slova hlavního hygienika Vladimíra Valenty: 

 


Vladimír VALENTA, hlavní hygienik (záznam): 


Je tady větší riziko poranění a každé poranění, to je v podstatě brána infekce. Samozřejmě hrozí vyšší riziko nákaz z potravin, jako jsou salmonelózy, jako je listerióza, kampilobakterióza, jako je úplavice a nebo hepatitida typu A, žloutenka tedy typu A. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo před několika hodinami Rádio Impuls slova hlavního hygienika České republiky Vladimíra Valenty. Kvůli záplavám je například odstavena v hlavním městě ústřední čistírna odpadních vod. Kolik čistíren odpadních vod je vlastně kvůli povodním, pane ministře, v tom podobném stavu, jako ta ústřední čistírna? 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Hlavní čistírna ústředních vod je pořád větší než všechny ostatní. My zatím nemáme zaznamenán nějaký fatální důsledek. Já jsem uložil inspekci, České inspekci životního prostředí, aby se spíš zaměřila na to, co má dalekosáhlejší důsledky a to jsou průmyslové areály, které skladují nějaké látky chemické a podobné, které by mohly způsobit fatálnější důsledky. Takže jsem asi před hodinou dostal zprávu o těch největších průmyslových zařízeních v České republice, jak jsou připraveny, a věříme, že připraveny podle té kontroly, která probíhala posledních zhruba 24-36 hodin ve všech těch krajích, kterých se to týká, tak ta situace připravena je. To, že to je namáhavé, že to je velmi rizikové a že se vždycky počítá s trochou štěstí, to tak vždycky bude. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, nečekáte žádný únik nějaké nebezpečné látky, chemikálie do vody, protože vše je pod kontrolou? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já jsem byl starostou v těch povodních v roce 2002 a ono je to tak, že všichni se soustředili na ty velké a pak si pamatuji, že jeden z největších problémů, který jsme řešili, byla malá baterkárna. Ono je to někdy o tom, že i ten malý zdroj dokáže způsobit velké problémy. Proto také od té doby si myslím, že i v územním plánování měst včetně Prahy se posunulo docela dopředu, že se některé z těch průmyslových zařízení, která byla podél řeky, podařilo odstranit na jiná místa. Protože všichni víme a my jsme to říkali už všichni od roku 2002, doufejme, že se té povodně nikdy nedožijeme, ale vyloučit to nikdo z nás nemůže. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Pro Ministerstvo životního prostředí, chápu správně, pak po povodních až opadne ta velká voda, tak bude zapotřebí právě obnovit provoz čistíren odpadních vod? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To je jedna z věcí. Druhá věc je obecně zjistit rozsah škod na přírodě, kontaminace půdy, kontaminace vody, kontaminace území, kde došlo k rozlivu podél řek. Já jsem ve stálém spojení se Saskem, které průběžně informujeme o té situaci, logicky, bylo by to nesousedské, kdybychom tak nečinili. Předáváme si vzájemně informace, to samé si předáváme mezi na tom nejjižnějším cípu České republiky mezi Rakušany, Slováky a námi kvůli Dunaji a ostatním tokům. Takže tady ta situace samozřejmě je o výměně zkušeností. Já jsem to dnes rovněž komunikoval s Evropskou komisí o tom. Oni sami se zajímali o to, pan komisař, jaká je situace, a v tomto ohledu si myslím, že nejsme v tomhle sami. Každý ví, že toto není věc, kterou bychom způsobili svým lajdáctvím nebo nepečlivostí, zkrátka toto je dílo, které dělá příroda, tak to je. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:

 
Jakou pomoc dostanete od komise? Bavili jste se už o konkrétní pomoci?

 

 

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Víte, já jsem dneska třeba hovořil s, mně volal ministr životního prostředí Slovenska, volal mi kolegiálně brzo ráno se sdělením, cokoliv potřebujete, volejte kdykoliv. Je to hrozně milé, že to takto někdo udělá, neformálně, zavolá vám na mobil a řekne slovenské ministerstvo a vláda je připravena pomoci. My v tuto chvíli nejsme v situaci odstraňování těch následků, takže v tuto chvíli to nikdo z nás neumí říct. My jsme o tom dnes hovořili na Ústředním krizovém štábu, ta situace přijde za chvilku. On ten vývoj bude zhruba takový, že nejdřív musíme tou povodní projít, následně bude práce pro ty expertní týmy, statiky, aby se podívali na budovy, zda jsou přístupné, obnovitelné a tak dále. To je pro ty expertní záležitosti. No a pak nastoupí to, co jsme si všichni zažili v povodních za posledních 10-15 let určitě, a to je taková ta metoda, kterou já trochu nazývám, kdo má ruce a nohy, ať přijde pomoct a namísto toho, aby, a teď já řeknu snad nerozhlasově hezky, aby spíš čuměl, tak ať jde pomoc. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste už zmínil slovo škoda. Pojišťovny mají nahlášené v souvislosti s velkou vodou, která o víkendu zasáhla většinu Čech, tisíce škod celkem za stovky milionů korun. Škody dál rostou logicky, pojišťovny je odhadují v řádu miliard. Pracujete na Ústředním krizovém štábu s nějakým prvním odhadem? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Zatím ne. Samozřejmě, že každá z institucí sama o sobě, stát musí odhadnout státní majetek, takže my jsme dnes ráno měli konferenci s řediteli našich parků, chráněných oblastí, aby už i oni byli vyčíslit nějaké škody. Z našeho pohledu to vypadá, že největší škody budeme mít v Krkonoších, kde se prohnaly ty přívalové deště v noci ze soboty na neděli. Takže tam je to o škodách v objemu, já bych řekl několika desítek milionů. Na druhou stranu my máme ten majetek pojištěný, takže to spíš jde o to, jak rychle vymůžeme peníze z pojistného plnění tak, abychom… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Krkonošský národní park, kde jsou největší škody u vás jako u Ministerstva životního prostředí… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Z hlediska těch chráněných oblastí, které máme, tak zatím se ukazuje, že to jsou Krkonoše. Byť třeba Šumava je rozlohou větší, ale tam ty škody takového rozsahu zatím identifikované nejsou. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A Krkonošský národní park je pojištěný? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Všechen majetek ministerstva je pojištěný, včetně všech našich parků a všeho. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takže dostanete s největší pravděpodobností peníze od pojišťovny? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Předpokládáme. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ministr vnitra Jan Kubice po dnešním jednání Ústředního krizového štábu konstatoval, že další vyostření povodňové situace na horních tocích řek nepředpokládá. 

 



Jan KUBICE, ministr vnitra (záznam): 


Situace je v rámci možností v tento okamžik stabilizovaná, nikdo nemá žádné další požadavky ani na Hasičský záchranný sbor, ani na Policii České republiky v rámci záchranných prací. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls před třemi hodinami slova ministra vnitra Jana Kubiceho. Připomínám, že aktuálním hostem povodňových Impulsů je ministr životního prostředí České republiky Tomáš Chalupa. Pane ministře, tipnete si, jaká je nejčastější otázka posluchačů Impulsů, kteří píší? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:

 

Netuším. Kdy to přestane? 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To už jsme zodpověděli, to je jedna z těch dvou. A druhá, jak je možné, že jsou plné přehrady, když meteorologové hlásili silné deště týden dopředu, tudíž proč se neupouštělo? Týká se to Vltavské kaskády, týká se to například Hostivařské přehrady, že bylo možné vyprázdnit ty přehrady? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já myslím, že zaprvé teď to neberte, prosím, z mé strany jako jakýsi alibismus, toto je trošku otázka na povodí, tedy jiný resort, než je náš. Ale jedna teze platí. Já jsem poměrně pamětník těch jednotlivých povodní a stavu vždycky kritiky povodí a kaskády. Víceméně neznám žádnou povodeň, u které by to nebylo tak, že buď se řekne, že to meteorologové špatně předpověděli anebo že povodí málo vypouštělo, případně oboje. A musím říci, srovnávám-li tu situaci právě s těmi povodněmi třeba roku 2002, tak bych řekl, že to, že dneska protéká tou Prahou jenom 2900-3000 nebo kolik teď aktuálně kubíků, tak je z velké části dáno tím, že tam ta retenční zásoba těch nádrží byla. Vezměte si, že dneska například Lipno vypouští to, co přijme, tak jenom třetinu méně, než třetinu vypustí a drží celou Českou republiku nebo tuto část v uvozovkách nad vodou. Takže já bych v tomto ohledu, asi nemáme teď v ruce nějakou expertní analýzu, na to určitě bude čas, ale na druhou stranu musím říci, že srovnám-li to s těmi minulými případy, pak já bych tak kritický nebyl. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Další otázky se týkaly právě předpovědí počasí. Připomenu, že Český hydrometeorologický ústav získal před třemi lety moderní superpočítač, který stál 70 milionů korun a který má právě přispět k přesnějšímu předvídání záplav. Po té letošní zkušenosti jako ministr životního prostředí, pod kterého Český hydrometeorologický ústav spadá, jste spokojen? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Musím říci, že já jsem strávil, jak jsem říkal na začátku, na tom ústavu od pátku odpoledne, kdy jsem tam přijel poprvé, nepřetržitých nějakých 45 hodin komunikace a hledání nějakých informací. Ono je to tak, že my máme svůj model zvaný Aladin, který mimochodem když jsme v pátek měli čtyři prognózy, kdy jsme měli proti sobě Aladin, tedy český model, měli jsme model britský, měli jsme model německý a měli jsme spojený evropský model, tak ta zkušenost, ta skutečnost té noci sobota na neděli nebo sobota ukázal, že ten Aladin byl nejpřesnější. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Tedy prognóza, kterou vy jste měl k dispozici v supermoderním počítači… 

 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


…se ukázala ze všech těch modelů jako nejpřesnější. Ale ono je to vždycky tak, že hledáte nějaký průnik, každý z nich vyhodnocuje jiné faktory, jiné skutečnosti. Vždycky se pokusíte mezi tím hledat nějaký průnik a je to opravdu velmi složitá práce. Já bych chtěl využít té příležitosti, ono se často na lidi, kteří předpovídají počasí, nadává, že to udělali špatně, ale já bych chtěl fakt využít té příležitosti a ti lidé tam jsou víceméně nepřetržitě bez přestávek 3-4 dny a myslím si, že už si sahají na dno fyzických sil a stále pracují a snaží se udělat to nejpřesnější, co je v lidských silách pro to, aby předpověděli počasí do těch nejmenších detailů, pomalu pro každé město v republice. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


My od klimatologů při každé povodni slýcháváme, že se na častější řádění velké vody musíme připravit, že si na něj musíme zvyknout. Velké množství dotazů posluchačů Rádia Impuls se také týká protipovodňových opatření. Když jsem si procházel statistiky, tak do budování protipovodňové ochrany investoval stát v těch posledních 15 letech, respektive 16 letech, které uplynuly od katastrofálních povodní na Moravě v roce 1997, zhruba 23 miliard korun. Tedy vychází to, počítám-li správně, nějakou miliardu a půl na rok v průměru. Neukazuje se, že stát si stále ještě není vědom té investice, která se vyplatí, s tím, jak často povodně přicházejí? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já bych jednak odlišil tu částku v čase. Ono to je o tom, že tam zejména v posledních letech došlo k poměrnému nárůstu té částky a druhá věc je, že to je taky o regionální investici. Když se podíváte na situaci dneska v Praze a srovnáte si to, tak to, že v Praze dneska stojí na velké části území zábrany, že ty zábrany tak, jak já jsem před chvílí ještě mluvil s některými starosty Radotína a ostatních, kteří jsou první v uvozovkách na ráně té situace, a říkám, na kolik to máte dimenzované a oni všichni říkají Q2002 plus rezerva, což je tisíciletá voda, tak je trochu unikátní projekt. A dá-li pánbůh, ono se to také teď v reálu snad ukáže a podpoří. To, že jsou města a regiony v České republice, například v jižních Čechách, ale i jinde, kde ten systém třeba nebyl dokončen, nebo se v některých ohledech třeba neukázal jako dokonale funkční, to je taky k tomu, abychom se nad tím zamysleli, ale aby se na to hlavně podívaly tu municipality. Já jsem poměrně zastáncem toho, že tato opatření mají být ze státu podpořena spíš finančně, ale z hlediska té realizace procesu by to mělo být v rukou krajů a obcí. Od toho tu jsou a oni tu lokální situaci, ale taky odpovědnost, mají největší. To není, že bych chtěl snižovat odpovědnost vlády, abychom si rozuměli, ale… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Přemýšlíte ale už teď jako ministr životního prostředí o nějakých nových opatřeních, která bude zapotřebí přijmout, až opadne voda, až zlikvidujeme první následky? 

 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Jedna z věcí, kterou jsme si dneska říkali se šéfkou Státního fondu životního prostředí, je, že když jsme bez jakýchkoliv povodňových předpovědí před měsícem vedli debatu nad nastavením nového operačního programu a říkali jsme si, nesmíme tam zapomenout na peníze na protipovodňovou ochranu, tak dneska jsme se tak na sebe podívali a říkali, to jsme tehdy uvažovali správně, to je dobře, že jsme na to nezapomněli a že jsme to napsali do těch prioritních opatření pro příští programové období. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Kolik peněz tam bude? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


To zatím není v rovině rozpisu, tam se definují základní prioritní osy. Těch je třeba 12-13 a jedna z nich má být tato. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:

 
Takže nejste schopen říci, jaká částka by tam mohla… 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Nikdo v tuhle chvíli neumí říct, kolik bude celková alokace do toho programu, takže ani nevíte, kolik připadne na tu jednotlivou složku. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


A pak závěrečná otázka, jeden z posluchačů, pan Petr se ptal, jestli ať už zástupcům ODS či TOP 09 nepřijde nechutné, jak se přetahují v Praze v souvislosti se zodpovědností, zda byla zanedbána opatření proti povodním, rozumějme obviňování bývalého primátora Bohuslava Svobody a přetahování s Tomášem Hudečkem, který je teď pověřený řízením hlavního města? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Jestli se na mě nebudete zlobit, já v tuto chvíli do této debaty vstupovat nechci. Já na to nějaký názor mám, vím, jak to bylo… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vadí vám také osobně, chápu to správně? 

 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ne, nechci do toho vstupovat proto, že se přiznám, že mám plnou hlavu čísel, jak to bude vypadat v Neratovicích, než tady teď vést debatu, kdy v kolik hodin přišla komu jaká informace a jak se mělo postupovat, včetně otázky, zda je nutné nebo nenutné zavírat každou školu v Praze včetně těch, které jsou na Bílé Hoře, tedy místu, kde povodeň nebude nikdy za žádných okolností, i kdyby byla ta nejkatastrofálnější. Takže do této debaty já teď vstupovat nechci, myslím si, že mi to ani nepřísluší a nechme tu debatu vést uvnitř Prahy a řekl bych, spíš až trochu opadne ta situace. Já se domnívám, že v tuto chvíli je to opravdu o tom, že Praha má to nejhorší před sebou a že by a teď to vůbec není o tom, že se chci někoho zastávat nebo někoho nezastávat, ale že teď by teda všichni Pražané měli táhnout za jeden provaz. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatuje ministr životního prostředí, jinak také Pražan, Tomáš Chalupa, který byl hostem dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a věřím, že se tady ještě potkáme v dohledné době s lepšími zprávami. 

 


Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Moc rád. Děkuji.