3. června 2013

Ministerstvo dopravy uvolnilo 1,3 mld. Kč na opravy silnic a železnic po povodních

Vzhledem k významnému rozsahu škod způsobených povodněmi a nutnosti rychlé pomoci uvolnilo ministerstvo dopravy 1,3 miliardy korun z rezervy Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Prostředky, o něž je možné okamžitě žádat, budou směřovat na opravy železnic, dálnic a silnic I. až III. třídy.

 
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura reagoval na krizovou situaci tím, že dnes svolal výbor SFDI a navrhl mu uvolnění peněz z rezervy SFDI na odstranění povodňových škod na dopravní infrastruktuře. Výbor návrh schválil. Prostředky budou použity na zprůjezdnění, opravy a údržbu dálnic, silnic I. třídy, železničních tratí a silnic II. a III. třídy. „Vytáhli jsme všechny dosavadní rezervy ve výši 1,3 mld. Kč a jsme připraveni tuto částku postupně uvolňovat,“ řekl Stanjura.
 
Správci komunikací mohou o prostředky okamžitě žádat, což urychlí obnovu silnic a železnic poškozených povodněmi. „Chceme vyjít všem vstříc, předpokládáme proto možnost zálohových plateb. Majitelé tedy mohou žádat ihned a ze záloh hradit údržbu a opravy tak, jak je budou postupně zjišťovat,“ zdůraznil Stanjura.
 
Na odstranění škod po povodních bude vláda reagovat také v chystaném posílení letošního rozpočtu o 2 mld. Kč na zlepšení technického stavu silnic. Mimořádné prostředky budou použity nejen na opravy silnic po dlouhé zimě, ale i na odstraňování škod na infrastruktuře po povodních.
 
 
Ing. Zbyněk Stanjura

ministr dopravy
poslanec PČR
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města