2. června 2013

Další tisícovka vojáků je připravena pomáhat s povodněmi

Po letecké prohlídce povodní zasažených oblastí premiér Petr Nečas řekl, že je připraveno dalších tisíc vojáků k nasazení na povodně.

„Operačně je nasazeno a připraveno 200 vojáků české armády. Zhruba před hodinou jsem po konzultaci s náměstkem primátora hlavního města Prahy panem Hudečkem a ministrem obrany rozhodl o nasazení o další stovky vojáků armády.

Teď je samozřejmě nezbytné dělat vše pro záchranu a ochranu zdraví a životů občanů České republiky. Jsou připraveny všechny složky integrovaného záchranného systému a my jsme připraveni realizovat všechna nezbytná opatření, která se budou týkat odstraňování škod, které vzniknout povodněmi.

Vláda České republiky vyčlení jak patřičnou materiální kapacitu z hlediska státních hmotných rezerv, tak zhruba další tisícovku vojáků armády pro odstranění povodňových škod a nezbytné finanční prostředky.

Chci ujistit všechny občany České republiky, že všechny složky integrovaného záchranného systému – hasiči, policisté, zdravotníci, vojáci, městské a obecní policie – pracují skutečně naplno. Teď je maximální snaha, i ze strany jednotlivých povodí, z hlediska hlavního města Prahy se jedná především o povodí Vltavy, držet maximálně regulovaný, byť narůstající průtok vody Vltavou tak, aby mohly být postupně budovány protipovodňové bariéry.

Máme před sebou ještě velmi kritickou noc a kritický zítřejší den, protože podle nejčerstvějších modelů Českého hydrometeorologického ústavu kulminaci například v Praze ještě nemáme za sebou. Objem vody se bude zvyšovat, bude velmi záležet na práci povodí, ale ta budou dělat, co můžou. Uvědomme si, že pracujeme s živlem, s počasím, s deštěm, s vodou, ne všechno jde ovlivnit, ne všechno jde zařídit.

Chci ještě jednou ujistit, že všechny složky státu jsou skutečně připraveny udělat maximum proto, aby ochránily zdraví a životy občanů České republiky a také aby minimalizovaly majetkové a hmotné škody,“ řekl na tiskovém brífinku premiér Petr Nečas.