31. května 2013

Ministerstvo průmyslu a obchodu a čeští sportovci podpoří společně český export na olympijských hrách v Soči

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navázal na úspěšnou spolupráci českých podniků a vrcholných sportovců. Společně s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem podepsal v pátek Memorandum o spolupráci při zimních olympijských hrách v Soči.

Významní čeští sportovci tak podpoří naše exportéry už podruhé. Po olympiádě ve Velké Británii se tak znovu stane v Rusku. 
 
„Rusko patří mezi prioritní země exportní strategie ČR schválené vládou a olympiáda v Soči bude, stejně jako při hrách v Londýně, vhodným momentem k prohlubování stávajících obchodních vztahů nejen s ruskou stranou, ale také k budování kontaktů s novými zahraničními partnery. Proto jsem rád, že využijeme této příležitosti a budeme hájit jméno České republiky,“ uvedl Kuba.
 
„Pětasedmdesát procent pozitivních zmínek o Česku v zahraničí souvisí právě se sportem,“ zdůraznil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Chceme proto pokračovat ve spolupráci, kterou jsme si vyzkoušeli v Londýně a která byla oboustranně přínosná,“ poznamenal.
 
Součástí Českého domu, na jehož realizaci se bude znovu podílet i Ministerstvo průmyslu a obchodu, bude zázemí pro české podnikatele vhodné pro jednání s obchodními partnery.
 
Olympijské hry v Soči pak mohou zájem o Česko ještě umocnit. Podílet se na tom budou i úspěšní sportovci, kteří dělají naší zemi vynikající reklamu. V Rusku je velkou ikonou hokejista Jaromír Jágr. Společně se slalomářkou Šárkou Strachovou a trojnásobným olympijským vítězem v hodu oštěpem Janem Železným se stanou ambasadory České republiky. „Jde tak o unikátní příležitost využití propojení sportu a podpory exportu při mimořádných společenských a sportovních událostech mezinárodního významu,“ uvedl ministr. 
 
Záměr propojit český sport s českým byznysem v rámci olympijských her potěšil i prezidenta Svazu průmyslu dopravy ČR Jaroslava Hanáka, který se za svaz v pátek k memorandu svým podpisem také připojil. „Podobné aktivity zcela jednoznačně vítáme. Již v Londýně se potvrdilo, že prezentace našich firem přítomných v Českém domě je velmi dobrou cestou, jak podpořit snahu exportérů,“ řekl.
 
K memorandu se připojila také Hospodářská komora ČR (HK). „Součástí proexportní politiky má být i vývozní artikl – sport. Jsem velmi rád, a myslím, že stejně situaci vnímá i ministr průmyslu a obchodu a ministr zahraničních věcí, že nám díky dnešnímu podpisu memoranda vznikli noví sportovní ambasadoři. Sport totiž jednoznačně otvírá dveře do celého světa, a pravě toho musí český byznys využít,“ uvedl prezident HK Petr Kužel.
 
Český dům v Londýně minulý rok navštívilo během her téměř 80 tisíc lidí. Obdivovali nejen úspěchy sportovců, ale také českých sklářů, výrobců osvětlovací techniky nebo interiérového designu. Podobný zájem očekává ministr Kuba i další signatáři memoranda také příští rok v Soči. Velké zázemí pro širokou veřejnost, ale i prostor pro prezentaci českých podniků, vznikne v průběhu olympijských her i v Praze.
 
„Těší mě, že Českou republiku můžu reprezentovat a propagovat i mimo hokejové haly. Český dům v Londýně se povedl, viděl jsem to na vlastní oči. Sport a obchod k sobě mají blíž, než by se zdálo,“ sdělil ke své roli ambasadora Jaromír Jágr. 
„Osobně jsem se mnohokrát přesvědčil, jak silným spoluhráčem při obchodních jednáních je světoznámý sportovec. Díky podpisu tohoto memoranda může dojít ke snazšímu hledání obchodních cest českých firem do zahraničí,“ uvedl po podpisu Miroslav Černošek z České sportovní. 
 
Boj českých sportovců o olympijské medaile a českých firem o nové zakázky začne v Soči už 7. února 2014.