29. května 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navázal na své předchozí pracovní cesty a opět podpořil české exportéry na ruském trhu

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se setkal v Ruské federaci (RF) s prezidentem Vladimirem Putinem, premiérem Dmitrijem Medveděvem i vedoucími představiteli nejvýznamnějších regionů.

V zemi byl na pracovní návštěvě společně s premiérem Petrem Nečasem a početnou skupinou českých podnikatelů, kterou vedl prezident Svazu průmyslu a o dopravy ČR (SPD) Jaroslav Hanák.
Návštěva RF (26. – 29. května) měla za cíl rozšířit vzájemně výhodnou spolupráci především s ruskými regiony a podpořit v nich ekonomickou spolupráci s českými firmami. Během obchodní cesty bylo podepsáno deset významných smluv v celkové hodnotě cca 340 milionů eur (8,8 miliardy korun).
 
Podnikatelskou misi organizoval SPD společně s Komorou pro hospodářské styky se SNS a bylo v ní více než 70 představitelů významných českých podniků, bank a organizací, které měly zájem prohloubit stávající spolupráci s RF, nebo vyhledat nové kontakty a partnery pro obchod a realizaci konkrétních projektů. 
 
"Tato pracovní cesta navazuje na mé mise do ruských regionů Kemerovo na jižní Sibiři a Čeljabinsk na jižním Uralu. Znovu zdůrazňuji, že Rusko je pro české firmy velmi důležitý trh. Snažíme se tu maximálně naše podniky podpořit. Výsledkem dlouhodobého úsilí a korektních vztahů jsou právě podepsané kontrakty. Tato další návštěva a kontakty na úrovni vlád i podnikatelů otevírají do budoucna prostor pro další aktivity českých firem v Rusku," dodal ministr Kuba po konferenci o obchodně-ekonomické spolupráci, v jejímž průběhu podepsaly české a ruské firmy řadu obchodních dokumentů.
 
Další dokumenty podepsali čeští podnikatelé se svými ruskými partnery i na obchodní konferenci v Jekatěrinburgu. Po úspěšné pracovní misi se tak prohloubila spolupráce především v oblasti dodávek strojírenského výrobního zařízení pro těžební průmysl, energetiku, kovoobrábění a například právě v Jekatěrinburgu vznikne společný česko ruský strojírenský podnik. Výhodou českých firem je i to, že jsou schopné nabídnout ruským partnerům i financování společných projektů.
 
"Z pohledu ČEB byla tato mise velmi důležitá a úspěšná. Absolvovali jsme zde řadu schůzek k projektům, které jsou před dokončením, dohlédli jsme tak na plnění dohodnutých podmínek 
a také jsme tím mohli vyslat jasný signál, že chceme dál pokračovat s financováním českých firem v Rusku. Potvrdila se nám také slova ministra Kuby o dlouhodobém strategickém záměru podporovat český export do RF prostřednictvím ČEB a AGAP. V neposlední řadě jsme jednali také o ochraně českých podniků, které se setkaly v Rusku s problémy," uvedl Jiří Klumpar, generální ředitel České exportní banky. 
 
Během jednání s premiérem Medveděvem se ministr Kuba setkal také se svým ruským protějškem v mezivládní komisi pro hospodářskou spolupráci, ministrem regionálního rozvoje Igorem Sljuňajevem a ministrem energetiky Alexandrem Novakem. Český ministr a zároveň předseda české mezivládní komise, se zúčastnil všech důležitých jednání.
 
Tradičně se ministr Kuba setkává při svých zahraničních cestách se zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Po francouzské a americké proto navštívil i Leningradskou jadernou elektrárnu. Jednal s jejím vedením a osobně si prohlédl průběh stavby nových bloků. Ministr ocenil celkovou prezentaci projektu i to, že zhotovitel dodržuje všechny termíny a staví podle plánu. Zástupcům firmy zopakoval, že český tendr bude transparentní, férový a maximálně otevřený. 
 
"Pro rozhodování o nejlepší nabídce není jediným kritériem pouze cena. Jsou to také záruky za včasné dokončení za vysoutěžených podmínek, účast českých firem, a to nejen při dostavbě chystaných bloků 
v Temelíně, ale i v dalších projektech ve třetích zemích. Musím ocenit, že tento projekt, který jsem mohl vidět, je realizován v termínech bez zpoždění," prohlásil na závěr návštěvy Leningradské elektrárny ministr.
 
V Jekatěrinburgu se ministr Kuba zúčastnil jednání s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Kujvaševem a náměstkem zplnomocněného představitele prezidenta Ruské federace v Uralském federálním okruhu – Andrejem Koljadinem. Kromě obecných otázek dvoustranných vztahů, věnoval ministr pozornost obchodně ekonomickým záležitostem.
 
„Cítím obrovskou sílu této mise. Navazujeme na tradiční cesty na Sibiř, které jsme zde v minulosti absolvovali. Deset uzavřených kontraktů v hodnotě 340 milionů eur ukazuje na otevřenost místního trhu a potenciál pro české firmy. Věřím, že v dohledné době do Ruské federace přiletí i prezident Miloš Zeman a bude prostor i pro další obchody v oblasti Sant Petěrburg - včetně Krelie. Vždy by se měl představitel českého státu zaměřit na obchod na Urale a Sibiři. Potenciál pro uplatnění českých firem je tu až neuvěřitelně otevřený," uzavřel podnikatelskou misi do Ruska prezident SPD Jaroslav Hanák.