28. května 2013

České zájmy nehájí ČSSD, ale ODS

Brusel - Europoslanci ODS se ohrazují proti ničím nepodloženým obviněním, že svými hlasy podpořili zamítavé stanovisko Evropského parlamentu k takzvané "Klausově výjimce".

 
Do schránek všech českých europoslanců dorazily v uplynulých dnech desítky rozhořčených e-mailů, jejichž pisatelé obviňují europoslance v extrémních případech až ze zrady českých zájmů v EU.
 
Evropský parlament minulý týden nedoporučil Radě, aby se výjimkou z Listiny základních práv EU zabývala. Podle europoslaneckého klubu OS se tak vlamuje do dohody učiněné mezi členskými státy EU a zpochybňuje záruku danou českému prezidentovi před jeho podpisem Lisabonské smlouvy. To je blamáž, která činí z Evropského parlamentu nedůvěryhodné těleso.
 
Všichni občanští demokraté hlasovali proti tomuto usnesení a dohodu mezi členskými státy z roku 2009 tak podpořili. 
 
Jak upozorňuje šéf europoslanců Jan Zahradil, byli to naopak poslanci ČSSD, kteří pro zamítavé stanovisko zvedli ruku. ČSSD tak podpořila, byť třeba i bezděky, nechutné výlevy sudetoněmeckých aktivistů na půdě europarlamentu. Například rakouský europoslanec Ewald Stadler v rozpravě uvedl: "Musíme se podívat na vše, co se v České republice dělo po válce. Jedná se o miliony zavražděných lidí a miliony odsunutých lidí. Nemůžeme v EU akceptovat stát, který se nepřizná ke své historické vině." Na Stadlera navázal šéf sudetských Němců Berndt Posselt: "Kvůli Klausovi došlo ke zneužití situace odsunutých Němců, kteří jsou nyní neprávem v postavení, které není akceptovatelné."