24. května 2013

Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


V Česku dnes vládne koalice tří politických stran, ve které panují zvláštní vztahy. Místopředsedkyně vlády a šéfka té nejmenší strany ani nemá kancelář v sídle vlády, dvě větší strany o sobě veřejně říkají, že jedna na druhou spáchala puč a chce se spřáhnout s levicovou ČSSD. Jejich politici si nadávají do opilců a pouhých účetních, kteří nejsou státníci a nedohlédnou dál, než rok dopředu, nebo o sobě posměšně říkají, že neměli zrovna dobrý den a že se z toho snad vyspí. Vedle toho také shodně dělají jakoby nic a vládnou dál. Je to normální? Otázka pro Dvacet minut Radiožurnálu. Dobré odpoledne. Místopředseda Občanské demokratické strany Jiří Pospíšil je se mnou dnes ve studiu. Dobré odpoledne. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dobrý den přeji. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Co je hezkého na tom, že ODS s TOP 09 je ve vládní koalici? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já doufám, že není důležité, co je hezké. Důležité je, co ta koalice ještě do konce volebního období udělá. Já doufám, že se jí podaří splnit některé důležité body z vládního prohlášení. Já alespoň za sebe považuji za důležité doprojednat legislativu k novému občanskému zákoníku tak, aby mohl být od 1. ledna účinný. To znamená, my vládneme proto, abychom něco udělali pro tuto zemi, pro občany, ne aby to bylo hezké. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ono to není hezké? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Vy se ptáte, co je na tom hezké. No, tak já, když hodnotím vládu, tak ji hodnotím podle toho, jak je efektivní, co dělá, co se jí podaří pro občany udělat. Jestli... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon, vy jste říkal, že doufáte, že něco z vládního prohlášení ještě stihnete do voleb udělat, ale pokud se nepletu, tak tato verze vlády nemá své vládní prohlášení. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Bylo schváleno původní vládní prohlášení na počátku volebního období a já doufám, že některé klíčové body, které jsme ještě nestihli, stihneme ještě do konce volebního období dokončit. Máte pravdu, ano, formálně v tuto chvíli se vede debata o nové podobě vládního prohlášení, ale některé klíčové reformy, opět zopakuji třeba ten občanský zákoník, se již 3 roky finišují a já doufám, že do konce tohoto roku vše bude hotovo. A k tomu je potřeba takovéto vlády. Kdyby vláda padla, pak by některé klíčové reformy, které jsou spojené s touto vládní koalicí, zkrátka a dobře nebyly dokončené, a podle mého názoru pro Českou republiku by to bylo velkou škodou. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To je ten důvod, proč to dále držíte jaksi pohromadě? 

 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já jsem přesvědčený, že hlavním důvodem, proč máme vládnout, je to, abychom dokončili naše reformy nebo dokončili věci, které jsme občanům slíbili. To není o tom, abychom tam seděli a měli jsme posty ve vládě. A já říkám, opět jsou to věci zákon o státním zastupitelství a jiné a jiné věci, které se připravovaly 2 roky, které jsou víceméně hotové, mají se doprojednat. Pokud bychom teď vládu rozbili, tak by tady 2 roky práce skončilo nazmar a to by podle mého názoru bylo velkou škodou pro celou Českou republiku. Proto říkám, my máme se pokusit dovládnout ne kvůli tomu, abychom o rok déle seděli u moci, ani ne tak proti tomu, abychom tímto jaksi zastavovali levici, ale hlavně, abychom prosadili některé důležité reformy, nebo chcete-li obecně návrhy, které jsme slíbili na počátku volebního období a které nyní finišují. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Na druhou stranu, já jsem třeba včera slyšel senátora za ODS Jaroslava Kuberu, jak říká, že by řekněme na oplátku za to, co TOP 09 ODS udělala v hlavním městě Praze, tak by teď z vlády premiér měl nechat vyhodit ministry za TOP 09. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To je názor pana Kubery. Přiznám se, včera jsem byl na výkonné radě a od nikoho jiného jsem takovýto názor neslyšel na jednání výkonné rady. Nemyslím si, že dneska v ODS je silný proud, který by říkal oko za oko, zub za zub. To je teorie, která podle mého názoru do politiky nepatří. Kdybychom takto vládli, že za každé vyražené oko vyrazíme oko soupeři, to bychom opravdu museli okamžitě s vládou přestat. Takže já doufám, že přes všechny problémy a podle mého velmi politováníhodnou skutečnost, že TOP 09 rozbila pražskou radnici, tak tato vláda bude schopna vládnout, nejen se udržet u moci, prosím rozlišuji schopnost vládnout, prosazovat návrhy a být u moci, to je pro mě velký rozdíl. A doufám, že tedy dokončíme některé klíčové reformy, o kterých se třeba dneska ještě možná budeme i bavit. To je podle mě smysl toho, abychom pak mohli jít do parlamentních voleb a říci - my jsme splnili to a to, a to je důvod, proč vás, voliči, žádáme o novou důvěru.

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo Pospíšile, já tomu rozumím, co mi říkáte. Na druhou stranu, když se podíváte na ani ne mediální ale v podstatě prostě obrázek toho, jak vůbec spolupráce mezi ODS a TOP 09 funguje, tak si tam Petr Nečas a Miroslav Kalousek vyměňují poměrně ostrá slova, za která prostě mnohdy v restauraci by někdo dostal přes ústa, říkají si chudáčku, nadávají si do opilců, do toho teď před malou chvílí, než jsme vešli do studia, agentura ČTK přinesla zprávu, že bývalý primátor Bohuslav Svoboda říká, že TOP 09 se pokouší korumpovat některé členy ODS. Jak to zvládnete přes to všechno jaksi se přenést? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Už jsem pár let v politice a už jsem se naučil hodnotit politiku podle obsahu a podle jednotlivých kroků a ne podle expresivních termínů. Já rozumím tomu, že zkrátka jak pan primátor Svoboda, tak někteří naši zástupci používají v tuto chvíli expresívní termíny při hodnocení pražské situace, protože opravdu způsob, průběh včerejšího odvolání pana primátora, vůbec celý jaksi průběh posledních několika týdnů kolem pražské radnice, by každého člověka naštval, protože zde byla funkční pravicová koalice, která mohla pomoci odstranit pachuť z předchozích městských vlád v městě Praze. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 
Pardon, pane místopředsedo, kolik, 3 měsíce se tato funkční koalice, jak říkáte, hrabala ve smírčím řízení a nebyla schopna se dohodnout. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já samozřejmě mám informace pouze od našich členů v rámci pražského klubu našich zastupitelů a ti mně tvrdili, že se snažili s TOP 09 dohodnout a že TOP 09 byla tou stranou, která jaksi kladla podmínky, na které bylo možné obtížně přistoupit. Ale nechci teď být ten, kdo přes média tady říká, kdo je toho viníkem. Já jsem fakt hodně lidsky zklamán, říkám to ne jako politik, ale jako občan, pravicový volič, že zkrátka TOP 09 s komunisty a sociálními demokraty bez nějaké debaty třeba i na centrální úrovni shodila pravicového primátora. Řekněte mi, kolik je pravicových primátorů v této zemi? Je to primátor Prahy, pak primátor Plzně a z těch velkých měst bychom víceméně asi skončili u toho výčtu a v době, kdy sílí nástup levice, kdy zkrátka ve výzkumech levice vyhrává, tak zde dochází k tomu, že TOP 09 se snaží řešit svoji politickou situaci útokem na pravicového partnera, a to já považuji za mimořádně nebezpečné. Říkám to opět jako občan. Toto může vést jedině k oslabení pravice. A říkám opět, že v tuto chvíli s tím útokem začala TOP 09 a já doufám, že to nebude pokračovat tím, že i na té centrální úrovni dojde k erozi vlády a k jejímu rozpadu, protože pak těžko můžeme říkat voličům - dejte nám důvěru, my pravicové strany chceme znovu vládnout, když budeme předvádět nějaké divadlo tady i na centrální úrovni v takové podobě, že budeme ukazovat lidem, že nejsme schopni vládnout. Proto doufám, že ta vláda bude pokračovat a věcně řešit problémy, které bychom za ten rok ještě mohli vyřešit. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A jenom, když si to srovnáme, Občanská demokratická strana a TOP 09, snaží se působit na stejné voliče, lovíte ve stejných vodách? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Podíváte-li se na ty výzkumy, tak je pravdou, že se překrýváme částečně, co se týče našeho voličského elektorátu voličů. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


V tom případě, co je nelogického na postupu TOP 09, pokud je tak, jak jste ho interpretoval? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, já bych byl rád, kdybychom soutěžili s tím, co kdo věcně nabízí, soutěžili jsme s vtom, že třeba máme na něco rozdílné názory, rozdílné vize.

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane místopředsedo, vy jste mi říkal, že už jste dlouhé roky v politice. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale bratrovražedný boj, který teď v tuto chvíli vedeme a začala ho TOP 09 včera odvoláním primátora Svobody, podle mého názoru nemůže pravici pomoct, podle mého názoru to TOP 09 nepomůže, promiňte. Já si nemyslím, že TOP 09 vydělá na tom u pravicového voliče, že společně s ČSSD odvolá úspěšného pravicového primátora hlavního města Prahy. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Proč to udělali? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já nevím, proč to udělali, ty důvody neznám. Mohu pouze spekulovat, jako spekulují dneska novináři ve všech celostátních denících, ale podle mého názoru toto je krok, který poškodí pravici, poškodí i TOP 09 a nikomu podle mého názoru nepomůže. Proto osobně mu nerozumím, protože jakou to má logiku? Vždyť TOP 09 nemá ani žádný další scénář. V tuto chvíli není jasné, kdo případně bude primátorem za TOP 09. Není ani jasné, s kým oni pořádně chtějí vyjednávat. Tvrdí do médií, že poslali nyní novou koaliční smlouvu ODS, současně tvrdí, že budou vyjednávat i s ČSSD. A já bych tady opakoval to, co říkala včera Miroslava Němcová u vás v televizi, že to je tak trošku Paroubkův syndrom, myšleno tím situaci, kdy Paroubek shodil Topolánkovu vládu a neměl žádný další scénář, a to se České republice tehdy velmi vymstilo. A ono se to bohužel teď vymstí i Praze, která teď nebude mít jasnou vládu a noví radní, bude to třetí podoba radních, se budou učit ty své kompetence, budou zkoumat problémy, které hlavní město Praha má, místo aby je řešili. Takže je to věc, na které nevydělá nikdo. Nevydělá na tom pravice, nevydělá na tom TOP 09, nevydělají na tom Pražané, protože budou mít třetí radu za jedno volební období. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, mluvím s místopředsedou Občanské demokratické strany Jiřím Pospíšilem. Když jsem se dnes připravoval na náš rozhovor, tak jsem si říkal, jestli mají Občanská demokratická strana a TOP 09 vůbec ještě na některé věci stejný názor? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já doufám, že ano. Je celá řada věcí, kde máme stejný názor, podívejme se na klíčové aktivity této vlády. Například vláda má jednotný jasný názor na fiskální politiku, to znamená na snahu snižovat veřejné zadlužení, to je myslím asi to klíčové, co tato vláda prosadila a prosazuje a co se jí podařilo prosadit, snížit nárůst schodku veřejných dluhů. To je, myslím, mimořádně důležité. Podíváte-li se do jiných oblastí, tak se podařilo prosadit celou řadu věcí. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já jsem se bohužel asi díval zrovna do oblasti, kdy ty názory nejsou úplně stejné jako je například oddělení sKaret, to je to, co jsem říkal na začátku. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To třeba vidíte vy. Já jako bývalý ministr spravedlnosti... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vy to nevidíte? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Jasně, samozřejmě, ale jako bývalý ministr spravedlnosti pořád vidím ten svůj bývalý resort a tam jsme vždycky našli shodu a prosadili jsme opravdu třeba největší změnu v oblasti práva, a to je ten nový občanský zákoník, který, doufám, nyní dotáhneme do úplného konce v podobě doprovodných zákonů. Ano, sKarty je jedna z věcí, ta asi nejvíce mediálně prezentovaná, kde zkrátka máme odlišný názor a hlavně ten odlišný názor je díky tomu, jak se ten projekt celkově nepovedl. To znamená, byl udělán do podoby, kdy se vyhodily obrovské peníze za něco, co občanům neusnadňuje život a naopak to život komplikuje, takže je jasné, že ... 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane místopředsedo, já zrovna vás nechci nějak hnát k odpovědnosti za sKarty, to by se asi nepatřilo, ale tak, jak to sám popisujete, tak, kdyby tady seděl kdokoliv další, tak by se zeptal - no, dobře a kdo za to může? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Primárně za chybu vždycky může resortní ministr a pak, pokud to schvalovala vláda, tak za to samozřejmě může i vláda, ale pak je otázka, v jaké podobě ten projekt byl schválen a co potom ten resortní ministr s tím udělal. Každá strana má své ministry ve vládě a má odpovídat za jejich činnost. To znamená, kdybych já coby bývalý ministr něco zkazil, byla by to moje odpovědnost, primárně moje a případně ODS, nikoliv celé vlády. Ale protože na té vládě, kdy projednáváte určitý materiál, tak předpokládáte, že jaksi je vydiskutován, připraven kvalitně příslušným ministerstvem. Těžko mohou ministři, kteří dané otázce rozumí jenom obecně, nejsou specialisté na sKarty, na sociální systémy, přímo rozhodnout. Očekávají, že ministr, který přinese takový materiál, tak ví, proč ten materiál přináší a že to má důkladně a důsledně zpracované. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tomu rozumím. Jak si vykládáte to, že dnes, kdy je den, kdy byl premiér Petr Nečas na návštěvě v jaderné elektrárně Temelín, byl tam na exkurzi, mluvil o tom, že Temelín a vůbec jaderná elektrárna je důležitá pro energetickou bezpečnost České republiky, tak ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek říká novinářům, že si vůbec není jist, jestli je dostavba Temelína finančně řekněme akceptovatelná nebo jestli se finančně vyplatí. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já se přiznám, jak už rok nesedím ve vládě, tak teď nevím, jak pokročily debaty na úrovni vlády, na kolik už třeba porada ekonomických ministrů dala jasné závazné stanovisko k této otázce. Já si myslím, že zkrátka ministr Kalousek si může prezentovat své osobní názory jak jako občan Kalousek, tak jako ministr, nicméně důležité bude rozhodnutí vlády, vláda rozhoduje ve sboru a pokud je jádro jednou z priorit vlády z důvodu dlouhodobé strategie energetické koncepce České republiky, abychom byli opravdu nezávislí na zahraničních zdrojích a mohli řešit otázku tepelné energetiky, tak si myslím, že názor celkové vlády bude odlišný od toho, co říká pan ministr Kalousek. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Prostě bude přehlasován případně? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To k demokracii patří, a to není o rozkolu mezi stranami nebo o tom, že nemůžeme spolu vládnout. Ale je normální, že lidé mají na určité věci rozdílné názory a je také normální, že v demokracii, pokud někdo má výjimečný nebo menšinový názor, tak by měl respektovat, že nakonec zvítězí ten názor většinový. Takže já v tom nevidím jako problém a zrovna u toho jádra bych z toho nevyvozoval jako další symptom nebo syndrom rozporu koalice. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tam jsem nemířil úplně přesně, spíš mě napadlo při pohledu na mnohé věty od mnoha politiků Občanské demokratické strany, kteří říkali, za celou tou pražskou anabází stejně stojí Miroslav Kalousek, protože on je ten, který vede de facto TOP 09 a který podle těch hlasů vede i pražskou organizaci TOP 09. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ty indicie byly velmi silné, tak se vžijte do naší situace, když jako vedení ODS hodnotíme celou pražskou kauzu a najednou vidíme Miroslava Kalouska, který dává do novin prohlášení o tom, jak hrozně ho zklamal primátor Svoboda, že nic neudělal, že nebojoval proti korupci. To je samozřejmě velmi překvapivé, proč zrovna Miroslav Kalousek se najednou takto aktivně vyjadřuje k tomu a dává de facto signál den před odvoláním primátora Svobody, jak se politici za TOP 09 na komunální úrovni v Praze zachovají, takže Miroslav Kalousek se veřejně hlásí k tomu, že se vyjadřuje den před odvoláním primátora Svobody k tomu, jak kvalitní nebo nekvalitní primátor Svoboda byl. A teď pomíjím úplně ten osobní akcent, kdy primátor Svoboda stejně jako třeba jako já v druhém kole velmi silně podpořil kandidáta TOP 09 v rámci prezidentských voleb, velmi silně podpořil Karla Schwarzenberga, takže bych tam čekal třeba trošku i více džentlmenské chování ze strany TOP 09, než takhle veřejně jaksi zostouzet. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane místopředsedo, to znamená, že mi snášíte jenom další argumenty pro ty moje první úvodní otázky, jak spolu vůbec můžete vyjít? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale tak já vám říkám, že jsme politici a naším cílem musí být prosadit maximum z vládního prohlášení, protože jakékoliv jiné řešení bude špatně pro tuto zemi a bude špatné pro ty dvě strany, protože... 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, vy jste přesvědčen o tom, že by předčasné volby bylo špatné řešení? 

 

 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale ano. Já vám uvedu příklad tak, jako bývalý ministr spravedlnosti chci, aby byl dokončen občanský zákoník, je to 10 let práce a pokud zkrátka se do konce roku neschválí doprovodná legislativa, tak od 1. ledna ten zákon nebude účinný a 10 let práce na největším zákoně v této zemi spadne pod stůl. Tak to je třeba můj důvod, každý máme nějaký jiný, proč jsem přesvědčený, že tato vláda má dovládnout do řádných voleb, pak ať nám voliči za naše vládnutí dají jasný účet a uvidíme, jaká to bude vládní většina. Rozumíte mi, předčasné volby v tuto chvíli v době, kdy opravdu finišují některé klíčové, nechci říkat přímo reformy, protože je to už dneska trošku zprofanované slovo, ale klíčové změny, na kterých se pracovalo několik let, tak teď je hodit pod stůl, bych já považoval za strašně nezodpovědné jak vůči našim voličům, tak vůči celé této zemi. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu s Jiřím Pospíšilem, místopředsedou Občanské demokratické strany. Jeden z těch zákonů, které i vy jste už zmínil, je zákon o státním zastupitelství, měl by jít v nejbližší době na jednání vlády. Před několika dny byl hostem Dvaceti minut šéf poslanců České strany sociálně demokratické Jeroným Tejc a on říkal, že sociální demokraté k tomu zákonu budou mít ještě nějaké připomínky a tu jednu řekl i tady ve studiu, říkal, že podle jeho názoru ten zákon tak, jak zatím je připraven, by vytvořil z figury nejvyššího státního zástupce někoho podobnému generálnímu prokurátorovi s velikými pravomocemi a s velice malou možností toho dotyčného odvolat, protože ten zákon říká, že by byl odvolán jen za kárné provinění. Myslíte si to samé? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já mám samozřejmě na to jiný názor. Ten zákon, jak je připraven, je víceméně ve stejné podobě, jak jsem ho napsal já, než jsem odešel z ministerstva spravedlnosti, takže logicky ten zákon budu hájit. To je zajímavý postřeh. Já jsem třeba byl zrovna před dvěma dny na konferenci o tomto zákonu a tam Jiří Dienstbier výrazně podpořil ten návrh zákona. Takže je zřejmé, že sociální demokraté sami nemají jasný názor na ten návrh zákona a já pořád beru stínového ministra spravedlnosti za ČSSD, pana Dienstbiera jako toho hlavního, kdo by měl ten tón udávat. Podívejte se, o tom se samozřejmě musí vést debata, cílem bylo posílit nejvyššího státního zástupce, aby ho žádná politická garnitura jen tak nemohla odvolat a aby se žádný nejvyšší státní zástupce nemusel politiků bát a nebyl před nimi nikde v předklonu a neplnil jejich zakázky, to je filozofie toho zákona. 

 

 

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Jenom k tomu podotknu, že Jeroným Tejc k tomu navrhoval, že sociální demokraté alespoň z jeho pohledu by rádi viděli možnost odvolání nejvyššího státního zástupce tak, že by se na tom shodla vláda a prezident. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, to jsou opět politici a já si dovedu představit... 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Politici ho jmenují. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dobře, oni ho jmenují, to je právě špatně. Filozofie zákona, kterou jsem fakt já promýšlel a je to inspirace z Německa a ze zahraničí to, co jsem já navrhl a co teda ministr teď přináší znovu na stůl, je, že má být odvolán nepolitickým orgánem. Proto kárný soud, který je vytvořen u Nejvyššího správního soudu, to jsou experti-specialisté nespojeni s politickými stranami, soudci, a ti mají seriózně posoudit a hlavně zdůvodnit, zda určité chování nejvyššího státního zástupce je důvodem, je kárným proviněním a důvodem pro odvolání, nebo není. Jakmile to budou dělat politici, i když tam bude ta větší ochrana, že to bude kombinace vlády a kombinace prezidenta, tak já se obávám, že opět to bude předmětem různých politických her a spekulací. Fakt pojďme se bavit o tom, jak udělat nejvyššího státního zástupce nezávislého na politicích, to je ta moje filozofie. Na druhou stranu já se nebráním tomu v parlamentu bavit se s ČSSD, jak posílit jeho odpovědnost za případná pochybení. To znamená, já tu nechci mít někoho, kdo si bude moct dělat cokoliv a bude moci svou pozici zneužívat, ale ta jeho odpovědnost, ta kontrola jeho by měla být spíše v justiční moci, nikoliv v rukou politiků. To já považuji za špatné. Podívejte se na to, když tehdy Paroubkova vláda ze dne na den bez důvodu odvolala Marii Benešovou. Já nemusím Marii Benešovou mít rád, byť osobně ji respektuji jako zkušenou právničku, ale to zkrátka bylo špatně. Nejvyšší státní zástupce není žádný čeledín vlády, kterého vláda jen tak bez důvodu odvolá. Proto podle mého názoru to má dělat kárný senát, který musí své rozhodnutí zdůvodnit, písemně vynést rozsudek a bude to veřejné, lidé budou vědět, proč byl kárným senátem nejvyšší státní zástupce potrestán, novináři budou moci psát, jestli to je dobře nebo špatně, ale bude to předmětem veřejné debaty. Ta kontrola je tam strašně důležitá podle mého názoru, ta veřejná kontrola. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


O tom všem se samozřejmě bude jednat, až se zákon dostane do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Přesně tak. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Místopředseda Občanské demokratické strany Jiří Pospíšil byl hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas. Na shledanou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Děkuji za pozvání a přeji všem hezký víkend. 

 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
předseda Stínové asociace krajů ODS