23. května 2013

Hospodářský výbor podpořil přísnější bič na agresivní obchodníky

Hospodářský výbor dnes podpořil pozměňovací návrh poslance ODS Jana Čechlovského, který po dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu navrhuje, aby jednatelé nebo členové představenstva právní společnosti, kterým byla pro nekalé obchodní praktiky odejmuta živnost, nemohli pokračovat v podnikání ve stejném oboru založením nové právnické osoby.

Doposud platilo takové omezení pouze pro fyzické a právnické osoby, nikoliv pro členy statutárních orgánů firem, jako jsou společnosti s ručením omezeným nebo veřejné obchodní společnosti. Pokud o živnost ze stejných důvodů přijde člen statutárního orgánu, vztáhne se tento zákaz zároveň i na samotnou právnickou osobu, v jejímž čele stojí. 

Jan Čechlovský předložil svůj návrh v průběhu projednávání novely živnostenského zákona, která zakotvuje novou koncesi na prodej lihu. Učinil tak po dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které již dříve zveřejnilo svůj záměr zpřísnit postup vůči podvodným obchodníkům. Navržené řešení je jen jedním z opatření, která podle navrhovatelů mohou nekalým obchodním praktikám učinit přítrž. 
 
„Vítám dlouhodobou snahu Ministerstva průmyslu a obchodu bojovat s nepoctivými podnikateli, mimo jiné i s těmi, kteří šikanují seniory na všemožných předváděcích akcích. V současné době projednáváme v Poslanecké sněmovně novelu živnostenského zákona, která zakotví novou koncesi na prodej lihu. Jako její zpravodaj jsem nabídl ministerstvu pomocnou ruku a navrhl po dohodě s ním doplnit při této příležitosti do zákona také rozšíření sankce zákazu činnosti na nepoctivé obchodníky z řad členů statutárních orgánů firem. Pokud najdeme podporu, a já doufám, že ano, začne toto ustanovení platit ještě před prázdninami,“ uvedl k návrhu jeho předkladatel Jan Čechlovský.  
 
Ten připomíná, že podle údajů České obchodní inspekce obchodníci zaplatí za porušení zákonem stanovených podmínek ročně miliony korun. „Pokutami či přímo odejmutím živnosti jsme sice těmto rádoby podnikatelům život znepříjemnili, ale nezabránili jsme tomu, aby ve svých praktikách pokračovali pod hlavičkou jiné firmy. Díky navržené změně si na ně stát bude moci snadněji došlápnout a ohlídat jejich činnost,“ uzavírá Čechlovský.
Mgr. Jan Čechlovský

místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen regionální rady
neuvolněný místostarosta města

Štítky:
tisková zpráva