17. května 2013

Česká republika a USA naplňují memorandum o spolupráci v oblasti civilního jaderného výzkumu

Memorandum o porozumění mezi českým Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem energetiky Spojených států v oblasti jaderné energetiky se naplňuje.

Na základě dokumentu podepsaného v prosinci ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a velvyslancem USA v České republice Normanem Eisenem převzala v pondělí česká strana od Spojených států 75 kilogramů fluoridové soli. Tu hodlají čeští experti zkoumat s ohledem na její chladící vlastnosti. 
 
Cílem kooperace obou zemí vyplývající z podepsaného memoranda je podpora a usnadňování vzájemné spolupráce, stejně jako výměna informací v oblasti jaderné energetiky a jaderných technologií. 
„Podpisem memoranda jsme podpořili naši spolupráci v oblasti jaderného výzkumu se Spojenými státy americkými, které jsou špičkou v tomto odvětví. Dnešní den vnímám jako další potvrzení vzájemné vědecké podpory s americkou stranou,“ sdělil ministr Kuba.
 
„Spojené státy se zavazují, že budou s Českou republikou úzce spolupracovat na splnění našich společných cílů v oblasti energetiky a že budou podporovat rozvoj bezpečných jaderných zdrojů,“ uvedl úřadující ministr energetiky USA Dan Poneman. „S Českou republikou sdílíme dlouhou historii spolupráce v jaderných technologiích – příkladem je úprava reaktoru v Řeži a nedávný odvoz posledních zbytků vysoce obohaceného uranu z České republiky. Těšíme se na další posilnění tohoto partnerství,“ doplnil.
Česko tak získalo od USA přibližně 75 kilogramů solného chladiva, které bylo uloženo v národní laboratoři US DOE v Oak Ridge. Vzácný materiál bude určen k usnadnění průmyslového výzkumu v oblasti technologie vysokoteplotních reaktorů chlazených fluoridovými solemi v ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) a Centru výzkumu Řež.
 
Čeští experti v Řeži budou fluoridovou sůl zkoumat z hlediska možností jejího uplatnění při chlazení vysokoteplotních jaderných reaktorů čtvrté generace.