16. května 2013

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo opatření k omezení nekalých praktik při prodejních akcích

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo sadu účinných opatření k omezení nekalých obchodních praktik vůči spotřebitelům, zejména seniorům, při prodejních akcích.

 
Na prodejních předváděcích akcích mají praktiky, používané některými nepoctivými prodejci, velmi daleko k odpovídajícímu a především solidnímu jednání se spotřebiteli. Nekalé, a v některých případech dokonce agresivní praktiky jsou používány zejména vůči těm skupinám spotřebitelů, u kterých předpokládají, že se nebudou umět nebo chtít proti takovým praktikám bránit. Jak prokázaly kontrolní akce České obchodní inspekce (ČOI), téměř dvě třetiny prodejců na těchto akcích porušují stávající právní předpisy.
 
„Nekalé praktiky při předváděcích akcích jsou pro nás naprosto nepřijatelné. Připravili jsme proto opatření, která mají okrádání spotřebitelů zabránit. Společným postupem MPO, kontrolních orgánů a spotřebitelských organizací tak zamezíme poškozování zákazníků,“ uvedl ministr Martin Kuba.
 
Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo tři opatření:
 
  • Vytvoření systému „Spotřebitelský ombudsman“ s využitím součinnosti 227 obecních úřadů a ministerstvem finančně podporovaných nevládních spotřebitelských organizací. Spotřebitelé, kteří se ocitnou v problémech v souvislosti s jejich účastí na prodejní akci, se budou moci obrátit na živnostenský úřad, kde jim budou poskytnuty informace o možnostech dalšího postupu, budou k dispozici pro využití formuláře pro odstoupení smlouvy atd.  K řešení svého případu pak mohou využít i nevládní spotřebitelské organizace.
  • Zákaz řetězení živností – právní úprava rozšiřuje překážku provozování živnosti, dosud koncipovanou pouze pro fyzickou a právnickou osobu (podnikatele) i na osoby, které byly nebo jsou ve funkci člena statutárního orgánu. Živnost nebude moci provozovat ani fyzická nebo právnická osoba, která vykonávala funkci člena statutárního orgánu právnické osoby, které bylo zrušeno živnostenské oprávnění podle § 58 odst. 2 nebo 3 živnostenského zákona. Zákaz se bude vztahovat i na právnickou osobu, v níž je členem statutárního orgánu fyzická nebo právnická osoba, které bylo zrušeno živnostenské oprávnění podle § 58 odst. 2 nebo 3, nebo je členem statutárního orgánu osoba, která byla členem statutárního orgánu právnické osoby, které bylo takto zrušeno živnostenské oprávnění. 
  • Ohlašovací povinnost  - podle navržené novely zákona o ochraně spotřebitele bude každý prodejce povinen ohlásit ČOI 15 pracovních dnů před konáním prodejní akce adresu a místo, kde bude akce uskutečněna, datum, časový harmonogram a předmět akce včetně identifikačních údajů prodávajícího nebo podnikatele, který organizuje akci. V zásadě stejné údaje bude muset uvést v nabídce k účasti, která je zasílána spotřebitelům, a to včetně uvedení zboží a služeb, které se budou na akci propagovat, nabízet a prodávat.  Za porušení těchto povinností budou ukládány sankce.
Legislativní úprava zákazu řetězení živností a ohlašovací povinnosti by měla nabýt účinnosti na podzim.
„Věříme, že Spotřebitelský ombudsman nabídne spotřebitelům, zejména seniorům, tolik potřebnou pomocnou ruku státu k řešení jejich problémů a pomůže jim domoci se nápravy. Legislativní úprava by pak měla dát větší prostor kontrolním orgánům proti takovým nekalým praktikám zasáhnout,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání a ochrany spotřebitele Tomáš Hajdušek.