13. května 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vystoupil v Polsku na Evropském ekonomickém kongresu

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba vystoupil v pondělí v polských Katovicích na Evropském ekonomickém kongresu. Na akci, která se uskutečnila v pořadí již popáté, jej pozval místopředseda vlády a ministr hospodářství Polska Janusz Piechociński. Kongresu se zúčastnili také ministři hospodářství Slovenska, Maďarska, Rumunska a další význační hosté.

 
Ministr Kuba absolvoval se svými zahraničními kolegy úvodní panel na téma budoucnosti evropského hospodářství.
 
„Česká republika uvítala obnovenou pozornost věnovanou ze strany Evropské komise konkurenceschopnosti evropského průmyslu,“ uvedl ve svém projevu ministr s tím, že silně otevřené hospodářství Česka je úzce svázáno s ostatními, zejména sousedními, členskými zeměmi EU.„Proto pokládáme ambici Komise na zvýšení podílu průmyslu Evropské unie na HDP za dobrý signál pro podnikatele i investory,“ doplnil.
 
Za velmi důležitou označil Kuba také probíhající diskusi nad rámcem klimatické a energetické politiky do roku 2030 otevřenou Komisí v nedávno představené Zelené knize. V této souvislosti zdůraznil podmíněnost rozvoje průmyslu rozvinutou energetickou infrastrukturou. „Jakýkoliv budoucí rámec energetické politiky EU musí vyváženě přistupovat ke všem jejím pilířům – bezpečnosti, udržitelnosti i konkurenceschopnosti.“ V souvislosti s nařízením REACH, které EK představila v únoru 2013, také kriticky poukázal na skutečnost, že toto nařízení musí respektovat nejen environmentální, ale také ekonomické aspekty při omezování výroby a užívání chemických látek. 
 
Ve svém vystoupení ministr velmi ocenil zaměření kongresu, zejména spolupráci středoevropských zemí na třetích trzích (Afrika, Čína, Indie) a na energetické otázky. „Ve spolupráci na třetích trzích vidím jednu z možností podpory diverzifikace našeho exportu,“ uvedl. Diskuse v příslušných panelech kongresu se proto účastní také náměstci ministra Milan Hovorka a Pavel Šolc.
 
V rámci pracovní návštěvy Polska se ministr Kuba rovněž setkal se svými kolegy, maďarským ministrem národního hospodářství Mihály Vargou a rumunským ministrem hospodářství Varujanem Vosganianem, se kterými jednal o aktuálním rozvoji hospodářských a obchodních vztahů s těmito zeměmi.
 
Svůj pondělní pracovní program v Katovicích zakončil český ministr účastí na neformálním setkání ministrů hospodářství střední Evropy, které je pokračováním schůzek ministrů hospodářství Visegrádské skupiny, tentokrát rozšířené o Rumunsko a další země. Setkání sloužilo k debatě o základních aspektech rozvoje automobilového sektoru ve střední Evropě a možné dopady návrhu směrnice o tabákových výrobcích.