9. května 2013

Zemědělský resort rozdělí v 19. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova více než miliardu korun

Ministr zemědělství Petr Bendl schválil pravidla pro 19. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova (PRV). V něm můžou zájemci žádat o podporu na přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům, na poradenské služby, na obnovu lesů po kalamitách nebo na podporu společenských funkcí lesa. Celkem v tomto kole dostanou žadatelé přibližně 1,029 miliardy korun.

 
Zemědělci, potravináři a lesní hospodáři, kteří chtějí v 19. kole PRV získat dotace na rekonstrukci i výstavbu zemědělských a potravinářských provozů, jako jsou například jatka a mlékárny, můžou podat žádost od 19. června do 2. července. Podpora je také určená těm, kteří budují turistické stezky v lesích nebo pořádají poradenské služby zvyšující konkurenceschopnost lesních a zemědělských hospodářů. 
 
„Ministerstvo zemědělství rozdělí přes svou platební agenturu Státní zemědělský intervenční fond žadatelům přibližně 1 miliardu a 30 milionů korun. Konečná částka bude ještě upravená podle aktuálního kurzového přepočtu a zvýšena o finanční prostředky ušetřené v předchozích kolech,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl. 
 
Veškeré dotace budou zájemcům proplaceny do konce roku 2015. Mezi největší změny pravidel v 19. kole patří, že nově se bude podpora vztahovat i na pořízení nákladních aut s chladící nebo mrazící jednotkou pro převoz potravin. 
 
„Nově budou moci získat podporu v 19. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova i žadatelé, kteří působí na území hlavního města Prahy. Ti dosud na dotace, které přidávají hodnotu zemědělským a potravinářským produktům, nárok neměli. Také budou nově preferováni ti, kteří získali ocenění Regionální potravina,“ řekl Petr Bendl. 
 
Žádost o dotace může zájemce odeslat prostřednictvím Portálu farmáře na stránkách SZIF, doručit osobně, poštou nebo zaslat do datové schránky na příslušném regionálním odboru SZIF (dříve Agentury pro zemědělství a venkov). 
 
Úplné znění pravidel pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova v 19. kole, najdou zájemci na webu Ministerstva zemědělství (subportál Dotace - Program rozvoje venkova a příslušná osa/opatření) a také na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu v sekci Program rozvoje venkova.
Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení