30. dubna 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla poslankyně Lenka Kohoutová.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Ještě letos by mohlo na sociální služby jít dalších 350 milionů korun. Slíbil to dnes premiér Petr Nečas z ODS. Kabinet bude prostředky ve státním rozpočtu hledat co nejdřív. Fakticky by tak dorovnal škrty v této oblasti z loňského roku. Poskytovatelé sociálních služeb snahu vlády vítají, někteří z nich už dřív varovali, že pokud nedostanou přidáno, budu muset péči omezit, anebo dokonce ukončit. Problémy s financováním sociálních služeb se táhnou léta. I přes různá dorovnávání dostávají stále méně peněz. Od roku 2008 je to propad asi o 2 miliardy. Našimi hosty jsou teď poslankyně za ODS Lenka Kohoutová. Dobrý den.

Dobrý večer.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

A hejtman Jihočeského kraje za ČSSD Jiří Zimola. I vám dobrý večer.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:

Dobrý podvečer vám přeji.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Paní poslankyně, škrtá se úplně všude, koalice se koneckonců při svém vzniku zaštiťovala vládou rozpočtové zodpovědnosti, měla by teď hledat i podle vás tu další třetinu miliardy na služby pro seniory a postižené?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Já jsem přesvědčená, že samozřejmě, protože pokud vláda rozpočtové odpovědnosti nebyla schopna udělat systém vyplácení sociálních dávek, který by jasně ten pojmenoval problémy a jasně nastavil jednotkové ceny, nastavil jasnou síť a její jisté plánování sociálních služeb, tak jako je například v Jihočeském kraji, tam mají jedny z nejlepších komunitních plánování v České republice, tak pak bychom toto už nepotřebovali a pak by každý rok nebyl problém s dofinancováním právě sociálních služeb.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

A opravdu v tomhle kroku nemůžeme vidět také náznak populismu, ODS klesají preference, příští rok nás čekají několikery volby?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Vůbec do toho nepleťme jakoukoliv politickou stranu, protože dlouhodobě TOP 09 vede ministerstvo práce a sociálních věcí. Naopak já oceňuji to, co řekl pan premiér, protože na problematiku sociálních služeb a neziskového sektoru a moc dobře ví, že bez systému se nedá jen tak škrtat, já se domnívám, že toto je rozumný krok, v žádném případě populistický. Myslíte si, že je populistické chtít zachovat například domovy seniorů, azylové domy a něco podobného? To se domnívám, že rozhodně není populismus, to je potřeba.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Pane hejtmane Zimolo, počítám, že vítáte, když kabinet přidá na sociální služby, jste ale připraveni dát také něco ze svého, z těch krajských rozpočtů, jak by si přál premiér?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:

Já především chci poděkovat paní poslankyni Kohoutové za kompliment, který složila Jihočeskému kraji, protože my u nás v kraji opravdu víme, tam by ty prostředky na sociální služby měly jít, máme připravený střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, víme, jak by to právě v tom střednědobém horizontu mělo být, a také víme, že jenom ze státních prostředků se prostě sociální služby v téhle republice a tedy i v našem kraji dělat nedají, čili my samozřejmě přispíváme formou grantových programů, anebo dotací poskytovatelům sociálních služeb a budeme to tak dělat i nadále.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Paní poslankyně, tedy vám osobně sklonila poklonu, ale pan premiér se do krajů obecně docela opřel, on řekl, že máte někdy velmi podivné představy o sociálních službách, že se k některým poskytovatelům chováte macešsky. Jak vyvrátíte výtky, že kraje podporují hlavně svá krajská zařízení.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:

Jednoduše tím, že se každý, kdo o to má zájem, může s touto problematikou seznámit a udělat si nějaký audit z toho, jak to v tom kterém kraji je. Já nechci opravdu být advokátem všech mých kolegů a počínání ve všech krajích, ta situace může být odlišná a zřejmě i je odlišná, ale rozhodně trvám na tom, že kraje se snaží dofinancovávat sociální služby na svém území a že kraje moc dobře vědí, jaké ty sociální služby by u nich měly být podporovány a tedy zachovány. A to, že se neustále s panem premiérem či s vládou střetáváme v rámci našich, podle našeho názoru oprávněných požadavků na celkovou výši alokovaných prostředků na sociální služby, které my si představujeme opravdu vyšší a upozorňovali jsme na to i před koncem minulého roku v rámci sestavování rozpočtu. Kdyby to tak prostě bylo, nemuseli bychom nějak řešit dofinancování oněmi 350 miliony korun.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Říká pro tuto chvíli hejtman Zimola, já vás poprosím, stejně jako paní poslankyni Kohoutovou, abyste zůstali na linkách. Naším hostem je teď prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Dobrý den.

Dobrý večer.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Prosím ve stručnosti. Na co ty peníze, které možná dostanete do konce roku, potřebujete nejvíc?

Jiří HORECKÝ, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb:

Ty peníze chybí v základních rozpočtech s tím, že ten požadavek byl půlmiliardový, protože ta skutečnost z loňského roku, jak jste uvedl, je na minus 350 milionů korun, ale to jsou státní dotace, k tomu je ještě nutné připočíst snižování jiného zdroje, to jsou evropské zdroje a sice takzvané IP projekty, takže ty peníze chybí na základních provozech s tím, že největší náklady v sociálních službách jsou personální náklady, takže velmi pravděpodobně největší část této smlouvy bude na zajištění /nesrozumitelné/.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Také vy voláte pozměně celého systému financování, jak by měl podle vás vypadat, zamlouvá se vám ta představa, kterou dnes načal premiér Nečas.

Jiří HORECKÝ, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb:

Já jsem velmi rád, že pan premiér uznal, že po 6 letech fungování toho systému financování sociálních služeb je potřeba jej změnit, a to zásadním způsobem, to, co velmi často kritizujeme, je netransparentnost a neefektivita toho financování, to jsou prostě případy, kdy za stejné lůžko a nemusí to být jenom v domově pro seniory, může to být třeba i v azylových domech nebo v jiných typech služby, dostanete dotaci někde 20 tisíc, někde 120 tisíc a prakticky neexistuje zpětně ověřitelný algoritmus, kde by se dalo poznat, proč někdo dostává víc a někdo méně. My si myslíme, že ta odměna by měla být nebo ta platba toho státu stejná a zejména teda výkonově orientovaná, že by měla odrážet nějaké náklady v místě obvyklé a měly by se počítat podle nějaký normativů, což není, po čem voláme již několik let.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Díky a na slyšenou.

Na shledanou.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Já se vracím k paní poslankyni Kohoutové, předseda vlády by chtěl ten celý systém sociálních služeb upravit, poskytovatelé by měli mít dlouhodobější kontrakt, klienti zase jistotu, že služba, kterou potřebují, tak ta, že bude fungovat třeba i v dalším roce, navíc by mělo plus k tomu vzniknout systém dlouhodobé sociální péče, kam by přispívaly i pojišťovny, zamlouval by se vám takový tento model?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Samozřejmě, že ano, protože u nás se o tom hodně mluví, je důležité nastavit síť poskytovatelů, je nutné si uvědomit, že síť poskytovatelů sociálních služeb nelze provozovat pouze příspěvkovými organizacemi, to v žádném případě, je důležité dát prostor neziskovým, neziskovému sektoru, je nastavit jednotkové ceny.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Slyšíme se, paní poslankyně.

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Ano, slyšíme se. A je zapotřebí dát poskytovatelům sociálních služeb jistotu, jistotu, že nedostanou peníze o půl roku později, že neustále neškemrají, uvědomme si, že celek sociálních služeb je v podstatě jedním z největších zaměstnavatelů, to je zhruba 50 tisíc zaměstnanců v České republice.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Pane hejtmane Zimolo, co by na to říkaly kraje, na tento model, na tento nový systém a jak se vlastně tváříte na možnost, že než to celé vznikne, tak nebudou finance rozdělovat kraje, ale ministerstvo.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:

Ono se to tak přece děje a děje se tak už léta, kraje se mohou pouze vyjádřit k tomu rozdělení, konečnému rozdělení finančních prostředků, čili to není pro nás žádné novum, já si představuji, že...

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

A měli byste tuto pravomoc získat od příštího roku?

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:

Ano, od poloviny příštího roku, protože, jak jistě víte, tak ten termín je či účinnost toho zákona je posunuta na červenec roku 2014, my si to samozřejmě dovedeme představit, ale nechtěli bychom se dožít situace, kdy by nám stát převedl jenom nějaké peníze, navíc peníze, které jsou podle našeho názoru opravdu nedostatečné, aby vykryly ty potřebné sociální služby a poté, aby nechal na nás, jak je budeme rozdělovat. To je, to se děje bohužel v mnoha jiných oblastech a tady musím říct zásadně ne, my si přejeme, aby byl nastaven systém, byla nastavena pravidla, byla nastavena i síť oněch sociálních zařízení, anebo sociálních služeb, nedělejme si žádné iluze v tom, že nemohou neexistovat a být dokonce ze státních peněz podporovány některé služby, které opravdu efektivní nejsou, on to tak trochu diplomaticky naznačil i pan prezident Horecký, takže my jsme připraveni se podílet na rozdělování peněz, ty rozdělovat a rozdělil by je efektivně, ale nemůže se stát, že dostaneme jenom část tohoto balíku peněz a že my budeme nést tu odpovědnost, že my některé sociální služby prostě nebudou moci být realizovány a financovány.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Jihočeský hejtman z ČSSD Jiří Zimola. Naším hostem byla také poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Děkuji vám a na slyšenou.

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Příjemný večer, na shledanou.

Na shledanou.

Lenka Kohoutová