8. září 2011

Děti ze sociálně slabých rodin musí chodit do školy

Právní úprava sociálního bydlení a vázání poskytování dávek na plnění povinné školní docházky dětí. To jsou některá z témat, o nichž chtějí v příštích týdnech diskutovat poslanci ODS Ivana Řápková, Jan Kubata a Jan Čechlovský se zástupci ostatních demokratických parlamentních stran.

Poslanci ODS tak vycházejí vstříc požadavkům starostů na legislativní změny, které by pomohly řešit vážnou situaci nejen na Šluknovsku. Již v únoru předložili občanští demokraté konkrétní legislativu a o dalších krocích, které by pomohly sociální napětí ve Šluknovském výběžku řešit, budou se starosty jednat zítra během návštěvy Šluknova.

"Situace na Šluknovsku je tikající bombou, která může vybouchnout i v dalších regionech. Poslanci ODS se problémy obcí, jako je Šluknov, zabývají již od začátku volebního období a navrhli nebo připravují řadu legislativních řešení," říká Jan Čechlovský, člen výboru pro sociální politiku PS PČR a místopředseda poslaneckého klubu ODS. "Situaci nevnímáme jako problém národnostní, ale sociální, který zasahuje do celé řady dalších oblastí. Recept musí přijít od demokratických stran. Pravicoví extrémisté žádné řešení nemají a jen se budou snažit ze situace profitovat," zdůraznil Čechlovský.

Ivana Řápková uznává, že otázka vázání sociálních dávek na povinnou školní docházku dětí je citlivá. "Aby takové opatření vedlo ke skutečně odpovědnému chování rodičů, musí projít důkladnou debatou. Prioritou je pro nás zvýšení vzdělanosti a finanční gramotnosti v problémových lokalitách. Pokud pošleme děti do škol, umožníme jim najít si v budoucnosti práci a zvýšíme jejich šanci na lepší život," dodává Řápková.

Již dříve navrhla Ivana Řápková novelu, která umožní exekuci dávky na živobytí a zároveň usnadní dohodu dlužníka s obcí. Další novelou chce dát starostům do rukou silný nástroj proti lidem, kteří se v obcích opakovaně dopouštějí přestupků a nemají v nich přitom trvalý pobyt. "Chceme zakázat až na tři měsíce pobyt v obci těm, kteří trvale porušují veřejný pořádek a chránit tak slušné občany. Je to jasný signál, že zákon musí platit pro všechny," vysvětluje poslankyně Řápková.

Na právě končící schůzi Poslanecké sněmovny pomohli poslanci ODS prosadit také průlomovou novelu zákona o loteriích, která umožní obcím regulovat hazard na svém území. Novela také zavede jednotnou sazbu pro odvod výtěžku na veřejně prospěšné účely na 20 procent. Čtvrtinu z tohoto výtěžku získají obce.

"Právě jsme schválili průlomovou novelu loterijního zákona, kterou jsme v souladu s naším volebním programem prosazovali a která umožní obcím regulovat hazard," říká poslanec ODS a bývalý primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. "Jsem z ústeckého regionu a chápu vážnost situace. Je mi líto, že když kolegyně Řápková předložila návrh na exekuce dávek hmotné nouze, označila nás oranžová opozice za asociály. Pokud bude ČSSD takto vystupovat i nadále, neumožní nejen svým hejtmanům a starostům situaci řešit," dodává Jan Kubata.