24. dubna 2013

Vláda věří v pozitivní vývoj ekonomiky

Vláda se chce po konsolidaci veřejných financí zaměřit na hospodářský růst. Tento trend naznačuje návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2014 až 2016, který dnes schválila. Jde o první krok k přípravě státního rozpočtu na další rok.

 
Podle premiéra Petra Nečase se vláda rozhodla poté, co se jí podařilo konsolidovat veřejné finance, a daří se dostat deficity pod 3 % HDP, zmírnit tempo fiskální konsolidace a připravit rozpočet tak, aby obsahoval více prorůstových prvků. „Zmírňujeme konsolidační tempo, rozpočtové deficity budou těsně pod 3 % HDP. Stabilizovali jsme veřejné finance a nyní se chceme zaměřit na hospodářský růst,“ řekl premiér.
 
Petr Nečas zdůraznil, že vláda nechce povzbuzení ekonomického růstu řešit cestou fiskální stimulace a zvyšováním spotřeby státu. Připomněl dále, že v české ekonomice tvoří hrubý domácí produkt zhruba z jedné poloviny spotřeba domácností, která je utlumena spíše z psychologických, než z ekonomických důvodů. To je podle premiéra jasný signál, že po stabilizování veřejných financí je nyní možné se zaměřit na prorůstové impulzy. „Jedná se o signál, který říká: stabilizovali jsme veřejné finance, máme je pod kontrolou, můžeme se nyní zaměřit na hospodářský růst, který bude postaven na zdravých základech, zdravých a konsolidovaných veřejných financích. Není již nutné provádět další úsporná opatření, další škrty,“ dodal předseda vlády.
 
Ekonomický výhled počítá v příštím roce s nulovým hospodářským růstem v letošním roce a s růsty 1,2 v roce 2014, 2,1 a 2,6 procenta v letech 2015, resp. 2016. Fiskální cíl, tedy podíl deficitu veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu si vláda stanovila ve výši 2,9 procenta na rok 2014 a 2,8 procenta období 2015 až 2016. Tomu chce podle premiéra Nečase vláda přizpůsobit také celkové výdaje státního rozpočtu.
 
„Spokojujeme se s tím, že deficit veřejných financí bude pod 3 procenty HDP, abychom rovnovážně vedle konsolidace veřejných financí a stabilizace veřejných rozpočtů zajistili i předpoklady pro ekonomický růst. Z toho plyne i výdajový rámec, který bude v příštím roce zhruba na úrovni 1126 miliard,“ dodal premiér Nečas.
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR