24. dubna 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba jednal v Rakousku především o otázkách energetiky a energetické bezpečnosti

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil v úterý jako člen oficiální delegace prezidenta České republiky Miloše Zemana Rakousko. Kromě energetiky jednal ministr u našich sousedů také o prohloubení stávajících obchodním vztahů obou zemí nebo podpoře technického vzdělávání.

Ministr Kuba se nejprve účastnil jednání národních delegací za účasti českého prezidenta Miloše Zemana a rakouské hlavy státu Heinze Fischera.

Následně zavítal do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) sídlící ve Vídni, kde jednal s jejím generálním tajemníkem Yukiyou Amanem. Český ministr seznámil generálního tajemníka MAAE s aktualizovanou Státní energetickou koncepcí a s aktivitami ČR v oblasti jaderné energie.

„Každá země má právo na to, zvolit si svůj energeticky mix,“ uvedl během jednání ministr za souhlasu generálního tajemníka Ammano. Oba se shodli také v tom, že otázky bezpečnosti provozu jaderných elektráren by neměly být řešeny na politické, ale na odborné úrovni. Ministr v závěru jednání pozval generálního tajemníka k návštěvě České republiky.

Poté se český ministr průmyslu a obchodu účastnil přijetí oficiální delegace starostou města Vídně Michaelem Häuplem.

V podvečerních hodinách se ministr setkal se zástupci koncernu OMV, se kterými projednával otázky související s energetikou a energetickou bezpečností.

Svoji jednodenní návštěvu ukončil ministr neformálním setkáním se členy podnikatelské mise, která do Vídně přicestovala spolu s prezidentem. V rámci diskuse s podnikateli ministr zodpověděl jejich dotazy, týkající se zejména podnikatelského prostředí v ČR a připravovaného modelu technického vzdělávání.