22. dubna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Do naší debaty se přidá ještě Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti a také místopředseda ODS. Dobrý večer, pane Pospíšile. 




Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Dobrý večer z Plzně. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Řekněte mi váš odhad toho, z jakého důvodu vlastně rezignoval šéf takto důležitého protikorupčního policejního útvaru? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Pane redaktore, já se domnívám, že můj odhad není důležitý. Já chci počkat na výsledek šetření, které nyní provádí policejní prezident. Pro mě je hodně důležité, abychom se dozvěděli, zda fakta nebo dopis, který poslala paní vrchní státní zástupkyně Bradáčová, v zásadě se stížnostmi na protikorupční policii, zda tyto její indicie jsou pravdivé a budou to fakta, anebo zda případně dojde k jejich vyvrácení. Podle toho bychom také měli hodnotit působení pana Martince u protikorupční policie. Ale teď je důležité, aby opravdu pan policejní prezident celou věc důkladně prošetřil, aby ta kauza neskončila pouze dneškem, odchodem jednoho z protagonistů celého problému. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Rozumím. Na druhou stranu, pojďme si poslechnout, jakým způsobem komentují spor mezi Lenkou Bradáčovou a Tomášem Martincem například ministr vnitra Jan Kubice nebo policejní prezident Martin Červíček. 



Jan KUBICE, ministr vnitra /nestr./ /OVM, 21. 4. 2013/: 

Paní doktorka Bradáčová je státní zástupce, dokonce vrchní státní zástupce. Ta spolupráce mezi konkrétně tímto útvarem, ale i dalšími musí být skutečně velmi těsná. Jestliže dospěla k závěru, že napíše dopis policejnímu prezidentovi, tak to asi nejsou jenom jednotlivé kauzy, ale i určitý systémový přístup, který brzdí vrchní státní zastupitelství ve vyšetřování. 



Martin ČERVÍČEK, policejní prezident (záznam): 

Ten podnět byl přijat, prověřování bude pokračovat, já předpokládám, že v horizontu dvou týdnů bych mohl mít první předběžné výsledky. A ještě jednou zdůrazňuji, ten celý podnět já vnímám jako poukázání na některé nedostatky, popřípadě problémy, které souvisí s celkovou spoluprací ÚOKFK a vrchního státního zastupitelství. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

My jsme teď, pane Pospíšile, slyšeli policejního prezidenta a ministra vnitra, kteří oba v té své odpovědi de facto řekli, že mají docela velkou důvěru v ty výhrady vrchní státní zástupkyně a tedy se nějakým způsobem nepostavili za Tomáše Martince. Čemu to přikládáte, že právě oni jsou přesvědčeni o tom, že ta věc je spíš tak, jak ji vidí Lenka Bradáčová? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Já musím říci, že z faktů a informací, které mám, a mám pouze informace z médií, mám také důvěru v pochybnosti, které vznáší Lenka Bradáčová. Ostatně jedna ta klíčová pochybnost se týkala vyšetřování Amun.Re, společnosti spojené s byznysem v oblasti solárních energií. A vaše Česká televize upozorňovala na to, že zde policie přistupovala k vyšetřování, použiji termín liknavě, tak to jsou v zásadě závažné podněty, které byly zveřejněny i v médiích. A je faktem, že žádný policejní prezident ani ministr vnitra je nemůže zlehčovat. Na druhou stranu vy víte, že já jsem Lenku Bradáčovou prosazoval, znám ji jako letitou velmi kvalitní státní zástupkyni a nedovedu si já představit, a je to prosím můj subjektivní pocit, že by Lenka Bradáčová napsala takovýto dopis bez toho, že by si nebyla jistá, že informace, které zde uvádí, jsou opravdu doložitelné a že se jedná o závažné věci. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Řekněte mi, pane Pospíšile, ještě jednu věc. Před malou chvílí pan senátor Bublan říkal, že z jeho pohledu je dostačující, aby ten daný útvar nebo odbor na policejním prezidiu prošetřil právě ten dopis, o kterém se tady bavíme, dopis, ve kterém jsou seřazeny výhrady Lenky Bradáčové vůči práci protikorupčního útvaru. Stačí to? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Já se domnívám, že toto může stačit pouze jako první vyšetření, ale pokud se například potvrdí možné indicie, že třeba některý z policistů mohl páchat trestnou činnost, pokud by se teoreticky potvrdilo, že někdo vytvářel nějaké kauzy na paní Bradáčovou, pak by se jednalo teoreticky o trestnou činnost, pak by se do toho měly vložit i další orgány, jako je například takzvaný GIBS, Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože jí přísluší ze zákona zkoumat případnou trestnou činnost policistů. Tam by pouze vnitřní kontrola nestačila. Tedy bude důležité říci, co bude odhaleno za 14 dní a pak bude jasné, jestli stačí pouze takováto interní inspekce, anebo by šetření mělo pokračovat dále. To je zákonný postup, kde musí policie postupovat podle zákona. A důležité budou výsledky v tom prvním kole. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobře. Pane senátore, komu podle vašeho názoru je ku prospěchu, že se v půli května bude měnit člověk, který stojí ve vedení protikorupčního policejního útvaru? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

No, to já sám nevím, ale to se ukáže až v následných dnech, protože pana Martince musí někdo nahradit, tak podle toho, jak bude probíhat výběrové řízení nebo jakým způsobem bude jmenován nový šéf tohoto útvaru, tak to... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jakým způsobem by měl být podle vašeho názoru, aby vy jste byl, řekněme, uklidněn? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Mělo by nastat klasické výběrové řízení a doufám, že se přihlásí více zájemců a bude vybrán ten nejlepší a že tam nebudou žádné politické tlaky. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Myslíte si, že doposud nějaké politické tlaky byly, nebo nebyly v té situaci? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Já myslím, že v případě jmenování pana Martince asi nebyly, i když to nemohu vyloučit, ale tak, jak říkal pan poslanec Pospíšil, jedná se o závažné kauzy, třeba Amun.Re a podobně, a ty už zasahují do politiky, takže podle toho uvidíme, kdo bude jmenován a kdo se ujme tady těch případů, jakým způsobem se jich ujme. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pojďme ještě k jednomu úhlu pohledu, pane místopředsedo Pospíšile, to, co teď uslyšíte, to říkal ve sněmovně při interpelacích váš stranický předseda a premiér Petr Nečas v červnu minulého roku a narážel právě na vedení protikorupčního útvaru. 



Petr NEČAS, premiér /ODS/ /interpelace 14. 6. 2012/: 

O tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Víte, co by mě zajímalo, pane Pospíšile? Nikdo z vlády se za plukovníka Martince dnes nepostavil, ani jeho resortní šéf Jan Kubice, ani státní zástupci, dokonce ani policejní prezident, ani ten se za něj nepostavil. Teď jsme slyšeli tu podrážděnou reakci z doby, kdy se právě tento útvar zaobíral či vyšetřoval bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Nebyl tedy Tomáš Martinec dotlačen k rezignaci v podstatě tlakem vládní koalice? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Já si nemyslím. Nikdo si nemůže myslet, že by Lenka Bradáčová dělala něco na objednávku vládní koalice nebo kteréhokoliv z politiků. Lenka Bradáčová je naprosto... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já jsem, jenom abychom si to ujasnili, pane Pospíšile, já jsem neřekl teď jméno Lenka Bradáčová. Ptal jsem se, jestli k tomu kroku nebyl dotlačen Tomáš Martinec? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Dobře, ale Lenka Bradáčová odstartovala svým podnětem odstoupení pana Martince. Tam jaksi nebyl žádný tlak ani žádné výtky ze strany politiků, natož vládních politiků. Já jsem přesvědčený, že v tomto odstoupení politici nemají žádnou roli, ať již v minulosti na adresu policie řekli cokoliv. Tady opravdu je jasné, že došlo ke střetu státního zastupitelství a policie a my musíme chtít po policejním prezidentovi vědět ty důvody. A já doufám, že za 14 dní se dozvíme, co bylo podstatou toho problému, jestli jenom snaha gentlemansky odejít a uvolnit ruce spolupráci policie a státního zastupitelství, anebo jestli tam byla opravdu pochybení protikorupční policie v některých citlivých kauzách, jak na to pravděpodobně upozorňovala Lenka Bradáčová ve svém dopise. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jak, pane senátore, pracoval pod Tomášem Martincem ten protikorupční útvar? 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

To je právě ten problém, protože paní doktorka Bradáčová má známku také bojovnice proti korupci a pan plukovník Martinec má podobně kladnou známku, protože ten útvar pracoval velmi dobře. Za ty dva roky, co on tam byl, tak se zvedla výslednost, také ten útvar dokázal vygenerovat docela velké prostředky z té nelegální činnosti, to jsou, to je v miliardách, takže žádný útvar nebo tahle, tento útvar za žádné jiné, za žádného jiného vedení nepracoval tak dobře jako teďka, takže já sám s tím mám takový trošku problém, protože kdyby tam byly evidentně vidět nějaké velké chyby nebo nějaká laxnost, anebo dokonce že by si vytahoval on některé případy, tak bych ho mohl jednoznačně odsoudit, ale takhle to nemohu a tak se taky trošku ptám, co za tím je. Ale nechci vyloučit žádnou možnost, že třeba skutečně tam docházelo k nějakým tlakům anebo dokonce k nějakým účelovým postupům v těch vyšetřování a podobně. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pánové, oběma díky za vaše komentáře, hezký večer, na shledanou. 



František BUBLAN, senátor /ČSSD/:

Na shledanou. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Hezký večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR