23. dubna 2013

Tisková zpráva senátorského klubu ODS

  
Stanovisko senátorského klubu k nominaci ústavních soudců
 
Klub ODS nezavazuje své členy ke konkrétní volbě jednotlivých ústavních soudců. Máme ale zájem, aby Ústavní soud pracoval nezávisle. Otázky čistě politického charakteru, které byly pokládány na Ústavně-právním výboru (například otázky na stanovisko ke školnému či poplatky ve zdravotnictví), v nás vyvolávají obavy o nezávislost a nestrannost Ústavního soudu již právě při procesu jeho doplňování. 
Ústavní soud by měl být názorově pestrým seskupením odborníků na ústavní právo, nikoli sborem přitakávačů k politickému názoru senátorů.
 
 
Stanovisko senátorského klubu k zákoníku práce 
 
Senátorský klub ODS podporuje senátní návrh změny zákoníku práce, neboť zvyšuje konkurenceschopnost českých firem a v porovnání s pozicí agenturního pracovníka také postavení zaměstnanců.
 
 
Stanovisko senátorského klubu k současné situaci v ÚSTR – diskusní fórum 24. 4. 2013
 
Vzhledem k vyjádření Rady ÚSTR o jeho současné agonii (TP Rady ústavu z 10. 4. 2013) a za účelem umožnit otevřenou a nestrannou odbornou diskusi o situaci v ÚSTR se senátorský klub ODS rozhodl uspořádat otevřený seminář.
Hlavním cílem semináře je poskytnout půdu Senátu pro veřejnou prezentaci zejména odborných pohledů a názorů na vznik a fungování ÚSTR a jejich porovnání.