17. dubna 2013

Vláda zakotvuje do zákona podmínky pro zápis statusu veřejné prospěšnosti

Ministři dnes souhlasili s návrhem zákona o statusu veřejné prospěšnosti, kterým Ministerstvo spravedlnosti navazuje na rekodifikaci soukromého práva, a to na nový občanský zákoník.

 
Pojem veřejné prospěšnosti se zavádí do českého právního řádu vůbec poprvé. „Po vzoru zahraničních úprav by se měl status veřejné prospěšnosti stát znakem prestiže, který navíc přináší právnické osobě nadstandardní výhody, zejména co se týče výraznějších daňových úlev,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
 
Veřejná prospěšnost se nemá posuzovat na základě právní formy právnické osoby, ale podle charakteru činnosti, kterou vykonává. Takové koncepční řešení už přijala řada zemí Evropy. Splnění podmínek podle zákona o veřejné prospěšnosti bude přezkoumávat soud. 
 
Dnes schválená norma jasně definuje podmínky, za kterých může právnická osoba nabýt a také pozbýt statusu veřejné prospěšnosti a zavádí i určitá přísnější pravidla správy právnických osob, které status získají. Jde například o vyšší nároky na účetnictví, jako je povinnost vést odděleně účetnictví týkající se jednotlivých činností právnické osoby, nebo povinnost zveřejňovat určité účetní dokumenty. Zákon myslí i na pravidla, která mají zabránit vyvádění majetku z právnické osoby. Cílem je zajistit vyšší transparentnost právnických osob se statusem veřejné prospěšnosti.
 
JUDr. Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
místopředseda strany
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
zastupitel statutárního města