14. dubna 2013

Premiér strávil víkend s českými vojáky v Afghánistánu

Již podruhé se premiér Petr Nečas vydal na návštěvu za českými vojenskými jednotkami operujícími v Afghánistánu.

 
V sobotu přijal předsedu vlády ve svém sídle prezident země Hamíd Karzáí. Společně mluvili o bezpečnostní situaci po roce 2014, ekonomické spolupráci při výstavbě železničních tratí a možnosti využití letounů L-159.
 
„S prezidentem Karzáím jsme probírali konkrétní ekonomickou spolupráci, například v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury. Jsme schopni dodávat zboží, jako jsou koleje pro rozvoj železniční dopravy. Afghánistán potřebuje železniční tratě, propojení se Střední Asií,“ řekl po jednání premiér Petr Nečas.
 
Česká republika je také jako země se silným průmyslem tradičním dodavatelem cementáren a dalších strojírenských produktů. „Řekl jsem panu prezidentovi, že bych byl velmi rád, aby příští návštěva vrcholného představitele České republiky v Afghánistánu byla již doprovázena podnikatelskou misí. Přivítal bych, aby se zde dohodly konkrétní projekty. Hospodářský rozvoj je zde možný i přes bezpečnostní rizika, které tu jsou,“ uvedl předseda vlády.
 
Řeč byla i o spolupráci v oblasti zbrojního průmyslu. „Například naše letadla L-39 jsou používána tady v Afghánistánu, včetně možnosti používání nových letadel L-159, které jsou vyvinuty v posledních letech,“ dodal premiér.
 
Premiér: Počítáme s další účastí vojáků v Afghánistánu
 
I po stažení většiny vojenských jednotek v roce 2014 se Česká republika chystá účastnit mise v rámci NATO, která přispěje k výcviku afghánských ozbrojených sil. „Již nyní se mise mění, protože například skončila působnost našeho Provinčního rekonstrukčního týmu, skončí působnost tzv. tréninkového a styčného týmu v provincii Vardak. Obě tyto jednotky budou nahrazeny vojenským poradním výcvikovým týmem, takže počítáme s další postupně klesající účastí,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.
 
V sobotu premiér také navštívil nemocnici v Kábulu a české vojáky na základně Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF). Neděli premiér strávil spolu s náčelníkem generálního štábu české armády Petrem Pavlem na základně Solthan Kheyl v oblasti Wardak, kde předseda vlády zdůraznil, že čeští vojáci mají vynikající pověst nejenom z hlediska odborné kvality ale i schopností navázat dobré vztahy s příslušníky národní armády a také s místním obyvatelstvem.
 
Po prohlídce campu se s celým doprovodem přesunul vrtulníky Black Hawk na vojenskou základnu v provincii Lógar, kde proběhl krátký briefing s veliteli jednotek dislokovaných v této oblasti. Krom jiného jednal i s velitelem 11. jednotky o průběhu odsunu materiálu po ukončení činnosti zdejšího provinčního rekonstrukčního týmu. V odpoledních hodinách se předseda vlády vrátil zpátky do vlasti.