11. dubna 2013

Snaha ovládnout ÚSTR jen dokazuje hlubokou spolupráci ČSSD a KSČM

Středeční odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů bylo čistě politickým rozhodnutím, objednaným komunisty u sociálních demokratů - shodli se na tom zástupci ODS a Konfederace politických vězňů.

 
„Je to další důkaz neustále se prohlubující spolupráce mezi sociálními demokraty a komunisty. Zvlášť znepokojující je přitom to, že čtvrt století po sametové revoluci se komunisti prostřednictvím sociálních demokratů opět snaží kontrolovat školství a studium historie a snaží se diktovat, jak se smí a nesmí mluvit o nacistické a komunistické historii naší země,“ řekl Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS.
 
„Ústav pro studium totalitních režimů je komunistům a některým sociálním demokratům trnem v oku už od svého vzniku. ODS přitom nechce nic jiného, než aby Ústav nebyl vykladačem nebo přepisovatelem historie, ale aby postupně zveřejňoval to, co ukrývají archivy,“ zdůraznil postoj ODS místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.
 
Podle předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové, bývalé předsedkyně Rady Ústavu pro studium totalitních režimů a stávající členky Rady, ještě do čtvrtka Ústav fungoval podle demokratických principů. „Středa byla připravena s velkým časovým předstihem. Musím přiznat, že jsem netušila, že se ve svém vysokém věku dočkám toho, co jsem zažila při odvolávání ředitele Hermana a dosazení nové ředitelky,“ dodala Naděžda Kavalírová.