11. dubna 2013

Komise by neměla regulovat zátěžové testy v jaderných elektrárnách

V minulých dnech provedením jaderného testu a hrozbou dalšího vystrčila KLDR opět drápky, aby ukázala světu sílu a moc. Jak se však zdá, výhrůžky Pchjongjangu jsou určené hlavně pro domácí scénu a mají posílit pozici nového vůdce Kim Čong-una. Doufejme, že se z jeho strany jedná skutečně jen o zastrašování a upevňování svého postavení. V této souvislosti se v Bruselu rozhořela debata o jaderných zátěžových testech.

Představitelé Evropské unie ostře odsoudili nový jaderný test, který provedla KLDR jakožto další krok v rámci dlouhodobého programu, jehož cílem je rozvoj svých jaderných schopností. Severní Korea zcela otevřeně porušuje mezinárodní závazky nevyrábět a netestovat jaderné zbraně, jež vyplývají zejména z rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1718, 1874 a 2087. KLDR byla proto vyzvána, aby byl program výroby jaderných zbraní, včetně programu obohacování uranu, okamžitě ukončen.

Jaderná energie je dobrý sluha, ale špatný pán. Její zneužití může způsobit katastrofické následky pro celou Zemi. Na druhou stranu si ale bez jaderné energie již jen těžko můžeme představit další existenci na této planetě, neboť zdroje další energie jsou omezené. V této souvislosti bych se rád vyjádřil ke stanovisku Evropské komise, která chce mít pod kontrolou nejen zátěžové testy evropských jaderných elektráren, ale chtěla by, aby tyto testy byly pravidelně opakovány nad rámec běžných zkoušek.

Jaderná energie je totiž standardní součástí energetického mixu členských států, o jehož složení si jednotlivé státy rozhodují samy. Jsou to právě členské státy a jejich národní regulátoři, kteří plně odpovídají za bezpečnost jaderných elektráren. Chci připomenout, že v nedávné minulosti provedené zátěžové testy jaderných elektráren byly mimořádným opatřením po fukušimské tragédii. Tyto testy zaměřené na přehodnocení robustnosti a připravenosti jaderných elektráren v extrémních situacích dopadly velmi dobře.

Považuji za důležité, aby občané věděli, že jaderná energetika odpovídá bezpečnostním standardům a že elektrárny budou i nadále velmi přísně kontrolovány.

Realizované zátěžové testy Evropskou komisí v žádném případě nesouvisí s běžným hodnocením jaderné bezpečnosti, které je standardně členskými státy prováděno. Komise by se tak dle svého návrhu chtěla zcela chybně pokusit udělat ze zátěžových testů běžnou praxi a pod jejich rouškou nesprávně navrhuje vytvoření regulačního orgánu v oblasti jaderné bezpečnosti na evropské úrovni. To je podle mě chyba.

Nepokoušejme se neustále z Bruselu regulovat vše, co funguje. Veškerá – byť jistě dobře míněná - opatření ze strany Komise musíme vždy důkladně zvážit. Nepolitizujme tuto oblast a nenařizujme energetickým podnikům neomezenou odpovědnost z provozu jaderných elektráren, protože to by totiž ve svém důsledku vedlo jen k dalšímu zdražování energie.
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP