10. dubna 2013

První zákaz pobytu uložili prostitutce

Tento týden poprvé padl trest zákazu pobytu. Na tři měsíce ho dostala prostitutka v Chomutově. Příslušný správní orgán postupoval podle novely přestupkového zákona, kterou prosadila skupina koaličních poslanců v čele s poslankyní za ODS a bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou.

„Zákon je účinný velmi krátkou dobu. Rychle se ukazuje, že jsme neschválili zákon pro zákon, ale že jsme zavedli účinný nástroj, který skutečně pomůže obcím zakročit proti lidem, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek,“ říká poslankyně Ivana Řápková, která je zároveň místopředsedkyní sněmovního výboru pro bezpečnost. „Na téma nové sankce zákazu pobytu jsme už dříve uspořádali dva specializované semináře a vydali stručnou brožuru.  Starostům, zástupcům městských policií a členům přestupkových komisí jsme vysvětlili, kdy mohou zákaz pobytu uložit a jak to v praxi provést.“

Prostitutka, která má trvalý pobyt na Mostecku, nabízela sexuální služby v Chomutově dva roky a nezabránily jí v tom ani uložené pokuty v přestupkovém řízení. Správní úředníci jí zakázali pohybovat se na celém území Chomutova. Podle informací městské policie porušila obecně závaznou vyhlášku dokonce 80krát. Již druhý den po uložení zákazu pobytu prostitutka navíc sankci porušila, a dopustila se tak trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Případ byl proto předán Policii ČR a zadržené prostitutce nyní hrozí dva roky vězení.