8. dubna 2013

Zeman dobyvatel

Je dobře, že prezident Miloš Zeman vyrazil na svoji první zahraniční cestu na Slovensko. Ctí tradici a Slovensko stále zůstává nám nejbližší zemí.

A taky Miloš Zeman mohl jet jinam, že? Co mě ale velmi pobavilo, byla snaha Miloše Zemana udělat z přátelské návštěvy Slovenska něco víc: Zásadní obchodní misi.
 
Pomáhat českým podnikům a podnikatelům pronikat na slovenský trh je komické. Nedělí nás ani jazyková bariéra, ani kulturní rozdíly, ani oceán, ani neznalost českých výrobků u slovenských domorodců. Ještě o něco absurdnější je oznámení, že Miloš Zeman dohodl „možnou účast českých firem na dostavbě jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích“.
 
Snažím se pochopit, co to znamená. Buď existovala nějaká tajná úmluva, která účast českých firem vylučovala, a Miloš Zeman ji prolomil, nebo naopak dohodl pozitivní diskriminaci českých firem ve výběrových řízeních na dostavbu elektrárny. Tam, kde bude výsledek alespoň trochu nerozhodný, vždycky vyhrají Češi. Paráda.
 
Jen by mě zajímalo, s kým ze svých partnerů na Slovensku takto zásadní věc vyjednal. Nejspíše s premiérem Robertem Ficem, protože slovenský prezident je přeci jen reprezentantem svého státu bez reálných výkonných pravomocí. Ne jako u nás…
 
Ing. Jan Bauer

1. místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel