3. dubna 2013

Vladimír Mišík a Radim Hladík jsou legendy a zaslouží vyznamenání

Skupina poslanců ODS navrhla na státní vyznamenání legendy české rockové hudby Radima Hladíka a Vladimíra Mišíka. Za svůj přínos kulturní scéně, ale i za své celoživotní postoje a úctu ke svobodě si podle autorů návrhu zaslouží udělení medaile za zásluhy I. stupně, která představuje nižší formu státního vyznamenání.

 
Návrh na ocenění špičkových hudebníků musí nyní projít sněmovním podvýborem pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, o jeho udělení rozhodne prezident republiky. 
 
„Oba výrazně měnili dějiny české hudební scény. Radim Hladík, který stál u zrodu skupiny Blue Effect, je především špičkový kytarista. Svými výkony výrazně překročil českou kotlinu. Vladimír Mišík a jeho hudební formace, za všechny skupina Etc…, zanechaly v českém rocku výraznou stopu a oslovují už několikátou generaci hudebních fanoušků. Také z pohledu občanského si oba pánové zaslouží uznání a respekt. Jejich tvorba neměla za komunismu zrovna na růžích ustláno, přesto se režimu nepodbízeli a nepodlehli různým tlakům, ale naopak si od něj udrželi náležitý odstup. Jsou to legendy nejen hudební, a proto bychom byli rádi, kdyby státní vyznamenání zamířilo právě do jejich rukou,“ uvedl k návrhu jeho hlavní iniciátor Walter Bartoš. 
 
„Radim Hladík je osobnost. V šedesátých letech představil zcela nové pojetí kytarové hry a výrazně předznamenal další směr, a to nejen u nás. Stačí připomenout světově známé jméno Alvin Lee a jejich vzájemnou spolupráci. Nezbytné je připomenout také Hladíkovu činnost skladatelskou, dokonce i v oblasti filmové hudby. Vladimír Mišík s kapelou Etc... přišel v sedmdesátých letech s famózním albem zpracovávajícím Kainarovy texty, které silně kontrastovalo s šedí tehdejšího normalizačního průměru a také znamenalo hudební průlom ve svém žánru. Ne každý možná ví, že Vladimír Mišík byl za Občanské fórum zvolen po listopadovém převratu v roce 1989 do České národní rady. Naštěstí se po roce 1992 k hudbě vrátil a nepřišli jsme tak o muzikanta s nezaměnitelným rukopisem,“ říká další navrhovatel Pavel Svoboda.  
 
„Kapely, v nichž působili Radim Hladík a Vladimír Mišík, mě provázejí celý život a jejich hudbě fandím. Navíc oba jsou nejen skvělí muzikanti, ale také velmi silné osobnosti s pevnými názory, které vždy říkali nahlas, i když je za to komunistický režim náležitě tepal. Státní vyznamenání dostala už řada významných osobností a oni dva do jejich řad bezesporu patří,“ dodala další ze signatářek návrhu Lenka Kohoutová. 
 
Mezi již dříve oceněnými hudebníky figurují například zpěvačka Hana Hegerová, skladatel Jiří Šlitr, operní pěvkyně Gabriela Beňačková nebo jazzový klavírista Emil Viklický. 
 
PhDr. Walter Bartoš, Ph.D.

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
neuvolněný radní