31. března 2013

Předsednictví EU trochu jinak

První polovinu roku 2013 převzalo Irsko předsednictví Evropské unie a oslavuje tím i své čtyřicáté výročí vstupu do Společenství.

 
Podle slov irské ministryně pro evropské záležitosti Lucindy Creighton není pochyb, že tento krok byl pro Irsko přínosem. V prvních třech dekádách členství v EU získalo Irsko více než 17 mld. eur ze strukturálních fondů a fondu kohezního a irští farmáři obdrželi 44 mld. eur v letech 1973 až 2008 ze Společné zemědělské politiky. Podle ministryně nejde jen o evropské peníze. Irsko získalo i silnou možnost ovlivňovat politiku Evropské unie.
 
Irsko mělo před několika lety ekonomické problémy, které se podařilo vyřešit, a teď je tato země opět na cestě k ekonomickému růstu. Právě předsednictví je příležitostí, jak tento zvrat prokázat a podpořit růst. Program předsednictví zahrnuje množství domácích i zahraničních akcí, který pozitivně ovlivní a povzbudí více než 30 000 návštěvníků, politiků, obchodníků a turistů směřujících do Irska.
 
Podle ministryně Creighton chtějí Irové ukázat, že trauma z několika minulých let je již za nimi a že jsou plně připraveni podpořit obchod a vytvářejí pro něj vhodné podmínky. Je to též obrovská pobídka pro turistický ruch. 
 
Politicky je předsednictví EU velkou příležitostí k nastartování ekonomiky a k tvorbě nových pracovních míst. Tak se k tomu staví Irové, kteří chtějí z této příležitosti vytěžit maximum. Zatím se jim to daří. 
 
Škoda, že Česká republika, která měla v roce 2009 tak famózní začátek našeho předsednictví odvoláním své vlády, v jeho průběhu tuto příležitost nedokázala využít.
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
zastupitel statutárního města