28. března 2013

Kudy dál?

Premiér Petr Nečas exkluzivně pro MF DNES nastiňuje agendu pro zbývající třetinu volebního období. Připouští, že řada vládních kroků byla nepopulární a nepodařilo se je přesvědčivě vysvětlit, zároveň však věří, že se tato opatření brzy zúročí.

 
Evropa se stále nevymanila z recese, i když se už objevuje světlo na konci tunelu. Přesto události odehrávající se na Kypru, kde vinou nezodpovědné politiky předchozí levicové vlády hrozí částečné "znárodňování" vkladů v bankách, ukazují, že zdaleka není vyhráno. 
 
Proto bylo naším klíčovým cílem v uplynulých dvou třetinách doby vymezené současné vládě vyhnout se velkým ekonomickým problémům, se kterými se potýká řada evropských zemí. Problémům, které si tamní vlády často způsobily samy a projevují se prudkým snižováním životní úrovně obyvatel. Jednou z mých priorit je nezadlužená budoucnost. Právě proto jsme se v uplynulém období zaměřili především na zbrzdění tempa zadlužování, což si vyžádalo některé nepopulární kroky. Nemohli jsme se jim vyhnout, pokud myslíme svá slova o rozpočtové odpovědnosti vážně. 
Výsledkem je vysoká důvěryhodnost naší země v mezinárodním srovnání, kdy výnosy českých desetiletých dluhopisů jsou dnes desáté nejnižší ve světovém měřítku a jsou nejnižší od vzniku České republiky. To znamená, že zahraniční finanční trhy pohlížejí na Českou republiku jako na bezpečnou zemi k investování, což přineslo i hmatatelné úspory ve výši padesáti miliard korun na dluhové službě. 
 
Mzdové náklady ministerstev sníženy o 19 miliard korun 
 
I když se potýkáme s nepříjemným růstem nezaměstnanosti, stále je šestá nejnižší v Evropě, přičemž v zemích eurozóny je v průměru o polovinu vyšší. Přestože od roku 2008 snižujeme povinné sociální výdaje a sociální systém je adresnější, máme podle aktuálních evropských měřítek nejnižší míru chudoby. 
 
Náš veřejný dluh je v Evropě sedmý nejnižší. V letech 2010 až 2012 jsme ve vládních výdajích ušetřili celkem 174 miliard korun. Z toho jen na mzdových nákladech ministerstev téměř 19 miliard, což je 11 procent všech úspor. Stát šetří především u sebe, což je výrazný posun proti minulosti. 
Chápu, že tyto údaje mohou být pro veřejnost odtažité, pokud je nepocítí v každodenním životě. A vím, že život každého jedince, mnohdy velmi komplikovaný, se nedá schovat za čísla. Jen chci zdůraznit, že se některé nepopulární kroky zúročí až v blízké budoucnosti. 
Nelakuji nic narůžovo. Je pochopitelné, že lidé chtějí funkční stát, který umí bez problémů poskytovat svoje služby, za které od nich vybírá daně. Přejí si, aby nebyla ohrožena jejich budoucnost. Aby se zlepšovala jejich životní situace, zvyšovala se zaměstnanost a rostly reálné mzdy. Odpuzuje je korupční jednání, jakkoli jsme o velký kus dál proti minulosti jak co do schopnosti vyšetřovat tyto činy, tak měnit příslušné zákony. Lidi trápí vysoké ceny energií, částečně způsobené skandálním přístupem předchozích politických reprezentací k fotovoltaice. Chtějí srozumitelné vysvětlení, proč se nepopulární kroky dělají. Přiznávám zároveň, že se nám leccos nepovedlo a musíme některé chyby a nedokonalosti napravit. 
 
Co ještě lze reálně zvládnout? 
 
Následující vládní program musíme přizpůsobit aktuální ekonomické situaci, a to nejen u nás, ale i v celé Evropě. Agenda pro zbývající třetinu volebního období čítá řadu konkrétních kroků. Vychází z dosud nerealizovaných bodů vládního programového prohlášení, z nichž většina je už v legislativním či exekutivním procesu, a z některých nových impulzů. Musíme udržet důvěryhodnost naší ekonomiky snižováním schodků veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Šetřit budeme nadále jen ve vládních výdajích, slučováním a rušením státních agend a úřadů včetně ministerstev. Zaměříme se na ekonomický růst, nikoli však krátkodechým naléváním desítek miliard do ekonomiky zvyšujícím dluh. 
Dva roky nebudeme měnit daňové sazby, daně a odvody se už nebudou zvyšovat. Chceme zrychlit daňové odpisy investic, abychom povzbudili podnikatelský sektor. Podnikatelům ulevíme v byrokracii, například ve statistickém vykazování. Pro zvýšení zaměstnanosti podpoříme vytváření částečných úvazků. Zasáhneme proti růstu cen energií, zvýšením konkurence chceme dosáhnout snížení telekomunikačních poplatků. 
 
Musíme odstranit chyby při zavádění nových IT technologií, které mají daleko ke vstřícnému přístupu státu k lidem a kdy je dobrá myšlenka znehodnocena špatným provedením. 
 
Vysoké školy musí být nadále hodnoceny a financovány podle kvality. Změny na celoevropské úrovni nesmí vést k ohrožení bankovních vkladů domácích střadatelů. 
 
Mohl bych pokračovat. Věřím, že společně nalezneme cestu ke zvýšení důvěry veřejnosti v kroky, které děláme. Jinak vyklidíme prostor jiným sekáčům, kteří se "nezakecají" a zavedou ve společnosti zpětný chod s důsledky, které si teď ani nelze domyslet. 
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády

člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR

Štítky:
vláda