22. března 2013

Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Miloš Zeman navrhuje změnit volební systém například zvýšením počtu volebních krajů nebo změnou pravidel pro takzvané kroužkování. Prohlásil to při včerejší návštěvě Senátu. Je ale správné měnit tímhle způsobem ústavu a jak se na podobné návrhy dívá ODS, které v posledních týdnech dramaticky klesají volební preference? Pozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dobrý den. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Přeji krásné odpoledne, dobrý den. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo, co si myslíte o těch návrzích prezidenta Zemana? Souhlasil byste třeba s tím, aby se měnil systém kroužkování? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Přiznám se, že mám pouze kusé informace z médií, nemám ucelenou představu o všech návrzích pana prezidenta Zemana. Ale nebudu zapírat, že já nejsem příznivcem zase dalších drobných úprav, zdůrazňuji drobných úprav volebního systému, které mají spíše populistický než věcný charakter. Na druhou stranu já sám říkám, mně by se hodně líbilo, kdyby došlo ke změně, která by posílila vazbu mezi občanem a mezi jeho poslancem, to znamená, aby občan přímo volil konkrétní osobu. To ovšem nezměníme nebo nezavedeme, pokud budeme mít dál poměrný systém, kdy kandidátní listiny sestavují jednotlivé politické strany a ani drobné změny, které navrhuje Miloš Zeman, to nevyřeší. Takže já budu velmi rád, když povedeme debatu, kterou v tuto chvíli vedou různé občanské iniciativy, třeba iniciativa za přímou volbu poslanců a které prosazují zavést do Poslanecké sněmovny většinový systém, kdyby si občan mohl volit přímo svého poslance a došlo tak k jeho přímé odpovědnosti, to znamená, poslanec je odpovědný svým voličům, kteří ho zvolí na určitém volebním území. To mně připadá jako opravdu to, co může pomoci a co může jaksi posílit vazbu politik - občan. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Předpokládáte tedy, že by ODS, pokud by došlo na tyto návrhy už v současném volebním období, ruku pro ně velmi pravděpodobně nezvedla, ať už jde o to snížení preferenčních hlasů při takzvaném kroužkování, zvýšení počtu volebních krajů nebo třeba takzvané panašování, kdyby lidé mohli volit napříč politickými stranami? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já se hlavně domnívám, že se jedná pouze o mediální bublinu. Pan prezident, ať se mu to nelíbí, zkrátka nemá právo předkládat návrhy zákonů. Vláda nepočítá s tím, že by se rok před volbami měly měnit pravidla pro volby do Poslanecké sněmovny, to bych považoval za neférové a nesprávné, aby v tuto chvíli se měnila pravidla rok před volbami, to se nikdy v minulosti nestalo a vždycky by tam měl být určitý časový odstup. A hlavně nevím, že by někdo ze senátorů o tom případně uvažoval. To znamená, já osobně se domnívám, že jde spíše o akademickou diskusi, kterou je dobré vést, protože stejně i já bych rád to, co navrhuje pan prezident, aby se posílil vztah mezi politikem a jeho voličem. Například já ve svém Plzeňském kraji se snažím permanentně komunikovat s voliči, objíždím celý kraj a také jsem získal v posledních krajských volbách přes 41 % preferenčních hlasů, to znamená, já osobně se vůbec nebojím snižování počtu preferenčních hlasů. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Tedy záleží na politicích? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Přesně, ale podle mě ten pokles z 5 na 3 % neřeší to, že kandidátky v poměrném systému dál sestavují politické strany a ten základní problém to, co navrhuje Miloš Zeman, zkrátka nevyřeší. Takže bavme se o tom, jestli opravdu nepřistoupit k většinovému volebnímu systému, jako o tom už se dneska vede mezi občany debata a doporučuji toho, koho to zajímá, ať si na internetu najde třeba tu iniciativu za přímou volbu poslanců. Já jsem to našel a velmi se mi ty úvahy líbí a jestli bychom fakt neměli jít tímto směrem jo, protože pokles z 5 na 3, ono to dřív bylo 10 %, pak to kleslo na 5 % a sama vidíte ... 

 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Tedy říkáte, že by to mohlo být bráno i účelově? Ale když říkáte, že by to v současné době znělo spíš jako mediální bublina, tak po příštích parlamentních volbách už to tak být nemusí, jestli ČSSD vyhraje volby a ODS, jak víme, klesají preference? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, proč si myslím, že to je do určité míry mediální bublina? Protože před několika lety bylo stanoveno 10 % na řekněme postup při udělování preferenčních hlasů, teď je to 5 % a vidíte sama, že atmosféra ve společnosti se nezměnila, že lidé jsou dál částečně oprávněně na politiku naštvaní. Takže proto já přemýšlím o jiných receptech, než o těch, které se bohužel v praxi příliš neosvědčily. Takže já počkám na to, až někdo, jestli Senát nebo nevím kdo, připraví zákonodárnou iniciativu, a pak se bavme o konkrétním návrhu. Teď to vnímám jako spíš taková mediální vystoupení pana prezidenta, patří k tomu, aby přímo volený prezident se snažil zaujmout veřejnost. Já to považuji za přirozené, nevadí mi to, ale není asi nutné debatovat detaily návrhu, který takzvaně není na stole, který spíš je akademickou debatou. A v této akademické debatě já říkám, pojďme ještě dál, než navrhuje Miloš Zeman, bavme se o většinovém volebním systému do Poslanecké sněmovny, který by opravdu přiblížil politika, poslance občanům, protože občané by nevolili kandidátku často s neznámými lidmi, ale volili by konkrétního kandidáta, který by musel ve volbách uspět a musel by obhájit svůj mandát. To mi připadá, že je nejsilnější vazba a nejlépe to naplní to, co sám prezident říká, on chce posílit vazbu mezi poslancem a občanem, ale toho nedosáhne podle mého názoru tím, že sníží počet preferenčních hlasů z 5 na 3. Jinými slovy, já mám pocit, že ten jeho recept není účinný. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu s místopředsedou ODS a sněmovny Jiřím Pospíšilem. Když jsme u té včerejší návštěvy Miloše Zemana v horní komoře parlamentu, viděl jste dnešní Mladou frontu DNES, pane poslanče? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Bohužel, paní redaktorko, ještě neviděl, budu číst noviny až večer. Celý den jsem dneska poslouchal pozorně sněmovnu, jak víte, a já se snažím být pozorný poslanec, takže u toho nečtu noviny. Ostatně dneska tady byly 4 novely ústavy, toto téma mě fakt zajímalo, takže jsem se v tom zapojoval. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Dobře, já vám tedy popíšu, na co se teď dívám já. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Děkuju. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Je to druhá strana toho deníku, kde je poměrně velká fotografie prezidenta Miloše Zemana, kterak drží skleničku stejně jako tři pánové vedle něj a jsou to pro zajímavost členové ODS Jaroslav Zeman, Miloš Vystrčil, Jaroslav Kubera, celé je to nazvané mezi modrými a že se jaksi mezi nimi cítil prezident zjevně nejlíp a oni s ním prý také. Myslíte si, že mají politici ODS potřebu hledat silné osobnosti někde jinde, než na pravici, ale na opačném spektru politickém? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To je hodně zajímavá otázka, kterou jste mně položila. Já jsem byl také překvapen, že někteří představitelé ODS podpořili v prezidentské volbě Miloše Zemana. Já jsem sám velmi aktivně podporoval Karla Schwarzenberga, zdůrazňuji v druhém kole, aby to bylo zcela jasné, protože si myslím, že pravicoví politici by měli podpořit kandidáta, který jim je ideově nejblíže, a to podle mě pro pravičáky je zkrátka Karel Schwarzenberg. Na druhou stranu to, že někdo vnímá Miloše Zemana jako výraznou osobnost a chce, aby v čele státu byla výrazná osobnost, i když ideově je odlišná od toho, jak dotyčný politik smýšlí, to znamená v tomto případě se jedná... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Úplně jinak dejme tomu. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... o úplně jinak smýšlející osobu, tak to zkrátka respektuji. Já bych toto nechtěl nějak kádrovat a říkat, že je špatně, když někdo z ODS podpořil Miloše Zemana nebo si myslí, že Miloš Zeman bude lepším prezidentem. Čas to ostatně ukáže. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Mně jde spíš o to, pardon, jestli ODS třeba nechybí podobná osobnost, a proto se uchylují senátoři této strany k tomu, aby hledali jaksi to zastání jinde, nechybí vám třeba někdo takový? 

 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, já jsem ty noviny sice neviděl, jak jsem vám opravdu popravdě říkal, ale z jedné fotky, kde si připíjí pan prezident se senátory za ODS bych nechtěl vyvozovat, že senátorům za ODS chybí silná osobnost. Já si spíš beru asi jako zdvořilostní jednání senátorů, ostatně jednou je pan Zeman hlavou této země a všichni bychom ho měli respektovat a vnímat to tak, že zkrátka je to hlava České republiky. My všichni jsme Češi a měli bychom být na svou zem a pokud možno alespoň trošku i na své ústavní činitele hrdí a pokud se tedy chovají korektně a slušně senátoři za ODS vůči hlavně státu, tak já osobně v tom nevidím nic špatného. 

 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A chybí vám, pane Pospíšile, silná osobnost ve vedení ODS? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, já nejsem moc příznivcem silných osobností za každou cenu. Pro mě je důležité... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


No, ne, tak možná by se nějaká hodila, když straně klesají preference, proto se ptám. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, pro mě je důležité, co ta osobnost prosadí a co dobrého udělá pro občany, to je pro mě důležitá kvalita politika, nikoliv to, jestli má silácká gesta, silácké řeči, často populistické řeči a třeba také nic neprosadí. Takže já mám jiný styl politiky nebo politiku skrze silné osobnosti. Celý život se snažím být konsensuálním a věcným politikem, prosazovat věcná řešení, dělal jsem to, když jsem byl ministr spravedlnosti u trestního zákoníku, u občanského zákoníku, takže mně nechybí v politice silné osobnosti. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A v ODS chybí vám někdo, kdo by mohl tu stranu zvednout, nebo mohl byste to být vy? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Vy mně chcete takhle při pátečním večeru takhle uvést do rozpaků téměř bych řekl. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ne, mně stačí, když odpovíte. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ne, já opravdu si myslím, v tuto chvíli nechci vysílat žádné signály o tom, že ODS chybí silné osobnosti, nebo že ODS potřebuje změnu vedení. Nebylo by to férové, protože v listopadu si členové ODS v tajném hlasování na kongresu zvolili Petra Nečase a tým, ve kterém jsem i já a fakt není fér, abychom teď my zvláště ti, co jsou v tom týmu 4 měsíce, po volbě říkali, že ta volba měla být jiná. To by bylo podkopávání, jak se říká, vlastní půdy pod nohama a asi nikdo to ode mne nečeká. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A nedělá to třeba pan ministr Kuba? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Nedělá to pan ministr Kuba. Já si myslím, že když říká, na druhou stranu to nás nesmí vést k tomu, abychom zase neříkali, že když něco v ODS je špatně, takže to veřejně neřekneme, a to říkám jak já, tak ministr Kuba, říkáme své názory a často ne všichni v ODS s tím souhlasí. Ale na jedné straně já se snažím v ODS kritizovat věci, které mi vadí, na druhou stranu férově říkám, teď není doba na to, aby ODS si střílela sama gól do vlastní branky a veřejně debatovala, jestli má po 4 měsících měnit vedení a tak dále. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Co je tedy v ODS špatně, když poslední průzkum agentury STEM ukázal, že by získala ve volbách necelých 9 %? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já se domnívám, že trošičku nám trvalo, než jsme přišli s konkrétními kroky, které jsme slíbili na kongresu, konkrétními opatřeními, které by vláda měla stihnout prosadit ještě do konce volebního období. Ten materiál je nyní připraven, jmenuje se Agenda 2014 a v pondělí jej bude projednávat Výkonná rada ODS a pokud se nám podaří ty věci naplnit, pak já se domnívám, že máme šanci opět oslovit pravicové voliče, protože je třeba říct ještě jednu věc, paní redaktorko, že ty výzkumy na jedné straně ukazují opravdu pokles preferencí ODS a já zdůrazňuji, nelze to podceňovat, a nepatřím k lidem, kteří říkají, že to je omyl... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ale. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... chyba, podvod a tak dále, ale na druhou stranu je třeba říci, že ty výzkumy současně ukazují, že ti voliči od ODS neodcházejí k jiné straně, oni zůstávají nerozhodnuti a čekají, co se na pravici dál bude dít, to znamená, my máme stále šanci, když budeme dělat teď věcnější politiku a konkrétní politiku, tak je oslovit a získat ještě zpátky. Proto si myslím, že ODS se má zaměřit na to, jak rychle prosadit konkrétní opatření z Agendy 2014 a ne vést vnitřní debaty o tom, jestli má být ten či onen člověk místopředsedou, předsedou a tak dále, protože to fakt voliče nezajímá, já si osobně myslím. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A myslíte si, že ODS také splácí svůj dluh nebo své napojení na lokální kmotry? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To samozřejmě může hrát také svoji roli, ale podívejte se na jednu věc, ODS je dneska jediná strana, a to se týká jak pravicových, tak levicových stran, která se nebojí zrušit klidně i přes 50 místních sdružení jedním rozhodnutím, když se ukáže, že v určitých okresech jsou řekněme osoby, které účelově nabírají členy. Vy byste možná použila termín kmotři, nebo že jsou to... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Velrybáři se jim taky říká. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ano, nebo jsou tam osoby, které jsou v uvozovkách placeny za své členství. Tyhle problémy se nám vyskytly třeba na Praze-západ anebo v některých pražských ODS a viděla jste sama, že jsme byli schopni před 3 týdny celé řekněme jedno oblastní sdružení, kde je přes 50 místních sdružení, okamžitě zrušit, to znamená ty ledy se výrazně hýbly a ODS dneska se snaží aktivně své problémy řešit a ukáže-li se někde stranický problém, nabírání členů, placení členové a tak dále, pak to řešíme radikálně a rychle, trvalo to určitou dobu. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ale možná ne všude. Já teď zacituji europoslance Jana Zahradila. Ten napsal před časem: "tlustý býčí šíje opásaná zlatým řetězem či místní Vito Corleono, bez jehož souhlasu nelze jmenovat ani hajzlbábu," tedy to cituji pana Zahradila, "na veřejném záchodku," je prý důvodem propadu u voličů. Vypadá to, že ten problém bude možná asi žhavější, než vy říkáte nějaká sdružení v Praze, ale třeba to nestačí. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, možná budeme rušit třeba dál, to já se tomu nebráním a já budu první, kdo to bude podporovat. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A je to ve hře? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Pokud se, já to nebudu takhle komentovat dopředu do médií, ale pokud se ukáže někde místní sdružení, kde máme účelově nabírané členy, kde dochází k likvidaci našich přímo zvolených politiků, to znamená lidí, kteří dostali mandát od voličů, což je pro mě téměř svaté, pokud někdo obstojí a získá mandát od voličů, ať je to již starosta, senátor nebo jinak přímo volený politik, anebo je pak podezření, že tam jsou placení členové, pak já budu první a jsem rád, že pan premiér s tím přišel, kdo podporovat vedení strany v tom, abychom sebrali takovým lidem licenci a z ODS je dostali, to znamená, ty ledy se hýbají a opět říkám, ukažme si na jinou stranu, která byla schopna jedním rozhodnutím zrušit přes 50 místních sdružení v jednom okrese, to je třeba ten příklad Prahy-západ. Ale já si myslím, že problém poklesu preferencí je mix důvodů, kde to je na jedné straně dáno centrální politikou, samozřejmě to bývá i spojeno s lokálními problémy. Není to jeden problém /nesrozumitelné/ řešení. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Může být, že to není jeden problém. Mimochodem dnes opustil ODS muž s kontroverzní pověstí Patrik Oulický v Ústí. Jaké je to znamení pro stranu a pro vás? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Tak vidíte, že ledy se hýbají a že ta strana se očišťuje. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Je to dobře? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já jsem rád, že Patrik Oulický asi, já jsem s ním nemluvil, takže to nevím, já jsem s ním X měsíců nebo let nemluvil, takže těžko vám okomentovat ty důvody, ale četl bych je asi tak, že pan Oulický došel k závěru, že různé kauzy a kontroverzně, které jsou s ním spojené, poškozují jeho, poškozují i stranu, a proto dobrovolně odchází, já teda aspoň nevím o jiném důvodu a pokud se takto rozhodl, tak je to dobře, protože se odstraní další kontroverze, která jaksi mohla tížit ODS v severních Čechách. Naopak musím ještě říci, že dochází i určitému poklesu členů, takže nikdo nemůže říci, že by v ODS probíhalo velrybářství nebo nabírání členů a tak dále. Ta strana opravdu se čistí a podle mého názoru to sice trošku trvá, ale ten směr je správný. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil. Vy jste, pane místopředsedo, sice řekl, že teď není úplně čas na to, aby si ODS sama uvnitř sebe stěžovala anebo bojovala proti současnému vedení, ale přesto, do jaké míry podle vás Petr Nečas může za to, že straně klesají preference? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, za to může komplexně celé vedení za to odpovědné. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Tedy i vy. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


A teď by bylo alibistické, kdybych já tady ukazoval na jednoho člověka a říkal - ten za to může. Samozřejmě předseda má vždycky největší odpovědnost, ale má to i celé vedení a mají to právě i ty regionální a oblastní sdružení. To znamená, je to problém celé strany a tak k tomu musíme přistupovat. Výměna jednoho člověka podle mého názoru situaci strany nespasí a nezmění. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Regiony ale volají po tom, aby se třeba už na jaře nebo v červnu konal kongres, mimořádný kongres ODS, aby se řešily ty palčivé problémy, aby to nečekalo až do podzimu, myslíte si, že by to mělo být dřív? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, paní redaktorko, já se nebráním vnitrostranické debatě, to je teda hrozné slovo, ale nebráním se tedy debatě a permanentně jezdím po regionech, tak se na té debatě i aktivně účastním a myslím si, že nikdo i z těch radikálních členů nechce, aby padla tato středopravicová vláda a buď byly předčasné volby, anebo nastoupila levice po nich, anebo zde byla nějaká vláda úřednická, která nebude dělat vůbec nic. To znamená je třeba hledat model, který umožní této vládě dokončit některé klíčové zákony a já vám řeknu za sebe, že já mám strašně velký zájem na tom, aby byly dokončeny doprovodné zákony k občanskému zákoníku, na kterém jsem pracoval 6 let. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A to je důvod, proč tu vládu tedy udržet až do řádného termínu voleb? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale to víte, že ano, protože občanský zákoník přináší naprostou revoluci a fatální změnu komunistického civilního práva. Obrovským způsobem posiluje práva občanů v dědění, v náhradě škody, všude, a věřte, že občané na tu změnu čekají a pokud padne vláda, nebudou doprovodné zákony a občanský zákoník po 10 letech práce padá a žijeme tady dál se zákonem z roku 64. Věřte tomu, že ta změna je tak fatální, že teprve s odstupem doby docení občané, ale i řekněme novináři a možná i historikové, že tahle změna opravdu byla jednou z klíčových právních reforem v posledních 10 letech. Neříkám to kvůli sobě, psali to experti, nikoliv já, ale říkám to jako člověk, který se fakt tím 6 let zabýval a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí říkám, že kdyby toto mělo padnout, pak to pro tuto zemi a pro občany je obrovskou škodou. Takže uvádím vám jeden důvod z mého pohledu, proč tato vláda by měla ještě rok vládnout a dokončit práce, na kterých 3 roky pracovala. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ještě tady mám jednu věc a poslední minutu, já se chci zeptat, protože mě to zajímá, z parlamentních kuloárů se šíří zvěsti o tom, že poslanecký klub ODS je velmi rozdělený, že prý není možné udržet přehled o tom, kdo dorazí do práce, jak bude hlasovat, že se jednotlivé frakce domlouvají, jestli Petra Nečase podrží do voleb, jak říkáte vy, nebo naopak, jestli to není vhodné, odpovídá to realitě? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, když vám řeknu, že to není pravda, tak mně nebudete věřit a řeknete, že to takzvaně zametám pod koberec, ale věřte, že ta situace je mnohem klidnější a mnohem více prozaická, než jak to líčíte vy novináři, a teď to vůbec neříkám ve zlém, ale kdybyste mě viděli, tak vidíte, že se směju a mám úsměv na tváři. To znamená, opravdu ta situace není takhle vyhrocená. Podívejte se, že parlament normálně funguje, dál tady funguje vládní většina. Dneska nám sice chyběli 3 poslanci navíc, ale protože onemocněli, a to těžko jsme mohli nějakým způsobem vyřešit, když zkrátka byli nemocní a nebyli jsme je schopní s někým vypárovat, ale vidíte, že jinak parlament normálně funguje. To, že ve straně je určité napětí, strana debatuje, jak dál, zda tedy uvažovat o kongresu či nikoliv, o tom není pochyb, to tak je, to já nezakrývám, ale není to v rovině řekněme revoluce rozkladu nebo v té rovině, jak jste řekla, že by se tady z nějaké frakce domlouvali, zda vůbec někdo přijde do práce, tak to fakt ale opravdu není. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu jsem dnes mluvila s místopředsedou ODS a poslanecké sněmovny Jiřím Pospíšilem. Děkuji za vás čas a na shledanou. 

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já moc děkuji a přeji všem občanům krásný páteční večer a hezký víkend. 

 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel