25. března 2013

Výkonná rada ODS: Podporujeme hlavní programové priority materiálu Agenda 2014

Usnesení Výkonné rady ODS

 
  • VR ODS považuje naplnění priorit Agendy 2014 za základní předpoklad obnovení hospodářského růstu, snížení nezaměstnanosti a zvýšení reálných mezd.

     
  • VR ODS považuje živnostníky za jeden z pilířů naší ekonomiky a vyjadřuje jim plnou podporu. Žádá ministry ODS, aby nepřipustili žádné zhoršení postavení OSVČ v daňové ani odvodové oblasti, a považuje snižování jejich administrativní zátěže za jednu z klíčových priorit ODS.
 
  • VR ODS považuje přístup ČSSD k drobným podnikatelům za skandální návrat hledání třídního nepřítele. Pro slova o parazitujících živnostnících není omluvy, protože stínový ministr financí Jan Mládek jen nahlas řekl, co si o nich sociální demokracie skutečně myslí.
 
  • VR ODS považuje ekonomický program ČSSD za hašení ohně benzínem. Plán masivního zvyšování daní o 120 miliard korun ročně doprovázeného zvyšováním vládních výdajů je cestou k  útlumu podnikání a k vysoké nezaměstnanosti.
 
  • VR ODS nesouhlasí s návrhem na zvýšení minimální mzdy o 500 Kč. Toto zvýšení by zvedlo nezaměstnanost a zejména nejzranitelnějším lidem na pracovním trhu, lidem s handicapem nebo s nízkým vzděláním, by výrazně ztížilo možnost najít si zaměstnání.
 
  • VR ODS varuje před návrhy ČSSD zavést švédský důchodový systém, což by ve svém důsledku znamenalo snížení důchodů pro dvě třetiny seniorů.
 
  • VR ODS se znepokojením sleduje snahu vlivových skupin navázaných na fotovoltaický byznys vyvinit poslance ČSSD, KSČM, lidovců a dalších z odpovědnosti za navýšení cen elektrické energie v České republice. VR ODS zdůrazňuje, že v roce 2005 to byli poslanci pouze ODS, kteří nehlasovali pro podporu fotovoltaiky. VR ODS připomíná, že vláda Petra Nečase je první, která řeší obrovské dopady podpory fotovoltaických zdrojů do české ekonomiky.
 
  • VR ODS nesouhlasí s legislativními návrhy ministra zdravotnictví TOP 09 v souvislosti s úplným zákazem kouření v restauracích a doporučuje svým zástupcům ve vládě a Parlamentu, aby pro takové omezení vlastnických práv soukromých subjektů nehlasovali.
 
  • VR ODS prosazuje posílení odpovědnosti poslanců Parlamentu ČR prostřednictvím zavedení jednomandátových volebních obvodů tak, aby si občané přímo volili svého reprezentanta ve sněmovně.
 
  • VR ODS oceňuje premiéra Petra Nečase za vyjednávání na půdě Evropské rady za prosazení tématu aktivní deregulace do závěrů Evropské rady. Díky tomu bude muset Evropská komise na podzim předložit konkrétní návrhy na zjednodušení a snížení regulatorní zátěže a současně představit seznam právních předpisů na zrušení.
 
  • VR ODS považuje za nepřijatelné zvažované zavedení nových celoevropských daní a plně podporuje postoj europoslaneckého klubu ODS, který takové návrhy rezolutně odmítá.
 
  • VR ODS se znepokojením sleduje situaci kolem Ústavu pro studium totalitních režimů. Nepřipustíme faktickou likvidaci tohoto pracoviště, proti kterému levice dlouhodobě vystupuje.