20. března 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla senátorka Daniela Filipiová.

 


Pavel POLÁK, moderátor:


Trvalo to dlouhá léta a padl bezpočet slibů a ujišťování, že takzvaná doživotní trestní imunita zákonodárců je výsada, která nemá v našem právním pořádku co dělat. Až dnes ale Senát definitivně rozhodl, že se tenhle institut zruší. A že bude možné stíhat ty poslance nebo senátory, jimž vyprší mandát a které před tím parlamentní komora odmítne vydat. Novela se vztahuje i na ústavní soudce a mohla by začít platit už od 1. dubna. V Senátu ji přitom nepodpořili zástupci nejsilnější vládní strany, kteří žádali ještě přísnější úpravu ústavy. Naším hostem je po telefonu senátorka ODS Daniela Filipiová. Dobrý večer. 

 


Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


A do senátního studia zdravím také předsedu horní komory Milana Štěcha z ČSSD. Dobrý večer i vám. 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Paní Filipiová, vy jste prosazovali, aby se imunita vztahovala jen na parlamentní projevy a hlasování, čímž by automaticky padla i doživotní imunita. Proč jste ale nepodpořili návrh sociálních demokratů, který tu imunitu také ruší. 

 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


On jí v podstatě neruší. On tu imunitu zachovává, on stále zachovává ten princip, že pokud komora nevydá poslance či senátora, tak ten nebude souzen. Ale teď si musíme uvědomit, že onen poslanec nebo senátor může být třeba v jedné či druhé komoře parlamentu 10, 12 let a má vlastně výsadní právo, v uvozovkách, ovlivňovat svědky, likvidovat důkazní materiály. S když jsem slyšela paní kolegyni Wagnerovou mluvit o tom, že je potřeba imunitu zrušit, přijmout tento návrh zákona, protože je potřeba rovnost před zákonem, tak v této oblasti to rozhodně rovnost před zákonem nebude, protože řekněte mi, kdo obviněný z trestného činu bude mít X let na to, aby ovlivňoval svědky. Takže z tohoto důvodu jsem pro to nehlasovala a byla jsem právě i z tohoto důvodu vlastně podepsána pod návrhem zákona na zrušení imunity, zachování pouze takzvané indemnity již v roce 2006, ale bohužel Poslanecká sněmovna tento návrh Senátu zamítla. 

 


Pavel POLÁK, moderátor:


Já bych se vás, pane Štěchu, zeptal naopak, proč jste nepodpořili ústavní novelu, která by omezila imunitu jen na aktivity ve sněmovně nebo v Senátu? 

 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Za prvé je potřeba říci, že to, co k nám přišlo, byl návrh Poslanecké sněmovny, kde došlo k dohodě a byla tam značná většina. A my jsme měli snahu, abychom tady tento návrh schválili, protože se držíme hesla - lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše, aby vůbec bylo schváleno to omezení imunity celoživotní, aby to bylo dáno na úroveň imunity, kterou má prezident republiky. Já si myslím, že ODS dneska neměla snahu navrhnout nějakou širší úpravu, protože ví, že pokud to není dohodnuto zejména v Poslanecké sněmovně, a tam to její představitelé nedohodli, ani o tom prakticky nejednali, tak by došlo k tomu, že by ten návrh na to částečné omezení imunity v té celoživotní vlastně neprošel vůbec. Takže já to spíše považuji za určitou kouřovou clonu k tomu, aby se návrh neschválil tady vůbec a zase by bylo, že oranžový Senát neschválil omezení imunity a pokud ODS myslí návrhy vážně, tak má vládní většinu, má ve sněmovně, ve sněmovně vládní koalici, i ten návrh předloží a my budeme připravený o tom seriózně zde v Senátu jednat. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


A podle vás tedy v té nové úpravě není riziko, že když poslanec nebo senátor nebude vydán ke stíhání, tak by měl potom dost času nebo i řadu let, aby, než o ten mandát přijde, třeba ovlivňoval svědky, jak právě upozorňují hlasy z ODS. 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Já myslím, že démonizuje tu situaci paní kolegyně, myslím si, že dokonce úmyslně, aby odůvodnila to, proč nehlasovali pro ten návrh, který tady dneska prošel. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


To riziko tedy není. 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Já se domnívám, že dneska v 99 případech my vydáváme ke stíhání člena zákonodárného sboru a tak tomu bude i do budoucna, to je nejlepší odpověď. A takové riziko podle mě neexistuje, protože většinou tento člověk dříve či později z té politiky vypadne, neboť občané ho nezvolí a to je správný, takhle by to mělo být, aby ho lidé takového člověka, který má ve své činnosti maléry, takovéto maléry, že musí být jaksi stíhán, aby ho do Poslanecké sněmovny a Senátu vůbec nevolili. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Několik poslanců a senátorů odmítá samotnou myšlenku, že by se měla imunita omezovat nebo omezit, označují to za populistický krok. A další argument zněl, že zdejší justice ještě není zralá na to, aby jí byli vystaveni veřejní činitelé, kteří jsou takříkajíc na ráně, řekli byste, že to jsou okrajové názory v parlamentu nebo s nimi tiše souhlasí víc vašich kolegů a kolegyň, paní Filipiová? 

 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


Já se v první řadě musím ohradit proti slovům pana předsedy Štěcha na mojí adresu, respektive na klub ODS, že jsme to udělali proto, že jenom, aby jaksi jsme se zviditelnili, abychom měli jaksi snahu, aby v závěru neplatilo vůbec nic. Tak to rozhodně nebylo. Já opakuji, že Senát... v té době tady ODS měla tady většinu v roce 2006, již předložil návrh na absolutní zrušení imunity a zachování pouze indemnity. A promiňte, to, že by eventuálně nevydaný poslanec či senátor mohl ovlivňovat svědky, to riziko tady vždycky je, vždyť si uvědomme, proč je pan poslanec Rath již celkem rok ve vazbě, protože tady hrozí, že by mohl ovlivňovat svědky. Čili, promiňte, tohle to není argument, který je možné lehce shodit ze stolu. A co se týče toho, na co jste se mě ptal, já osobně si to nemyslím, já jsem s tímto názorem nevystupovala a v podstatě to dokazuje to, že jsem tudíž v podstatě 7. rokem prokazatelně pro zrušení imunity. 

 


Pavel POLÁK, moderátor:


S tím souhlasí i pan Štěch, že... 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Předně bych chtěl říci, že pan poslanec Rath byl vydán k trestnímu stíhání, tak to není ten případ, o kterém bylo hovořeno. A za druhý, já se domnívám, že to jsou okrajový názory, že nějaká diskriminace politiků v tomto směru nehrozí a pokud by hrozila diskriminace politiků, tak hrozí násobné nebezpečí diskriminace, například občanských aktivistů a podobných občanů, kteří jsou aktivní a vyjadřují své názory. Takže já si myslím, že přístup k právu musí být stejný pro všechny, musí být právo v tomto rovné. A mně přijde, že ta široká imunita, která tu doposud byla do určité míry již překonaná a že by imunita skutečně měla být hlavně na ty projevy, které souvisí s výkonem toho politického mandátu a to si myslím, že k tomu byl udělaný poměrně důležitý krok v dnešním hlasování. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Myslíte si to... 

 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


Já jsem strašně ráda, jestli můžu, tak strašně ráda slyším slova pana předsedy, protože si myslím, že tedy v tomto okamžiku nastal ten správný čas, abychom společně připravili senátní návrh zákona, který zachová pouze poslaneckou a senátorskou indemnitu. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Závěrečná otázka, myslíte si, že imunita se bude omezovat a zpřísňovat v budoucnu, až na to bude čas, stručná odpověď od vás obou, paní Filipiová? 

 



Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


Já jsem to právě řekla, já si myslím, že tím, co řekl jako poslední pan předseda Štěch, že byl udělán krok pro to, tak bezesporu ano. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


A s tím bude souhlasit i pan Štěch. 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Já se domnívám, že o mně je všeobecně známo, že takovéto výsady odmítám. A jedinou tu imunitu, kterou považuju za jaksi ještě stále potřebnou, je ta imunita týkající se politických projevů a vůbec mi to nečiní problémy a myslím si, že vládní koalice, pokud takový návrh předloží a získá většinu ve sněmovně, kde má kontrolní, kontrolní většinu, tak určitě v Senátu se domnívám, že to nespadne pod stůl, pokud zase někdo nepřijde, že chce ještě širší a ještě a ještě lepší něco a výhodnějšího, aby zase z toho nebylo to, že zase budeme o jeden hlas prohrávat to hlasování, jinak já jsem pro omezení imunity a myslím si, že ten dnešní krok je dobrý, dobrý krok a nemělo by se, neměl by se zpochybňovat tím, že to ještě mohlo být širší. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Říká předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Děkuji vám. A děkuji také senátorce za ODS Daniele Filipiové. Pěkný večer. 

 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:


Na shledanou. 

 


Daniela FILIPIOVÁ, senátorka /ODS/:


Na shledanou. 

Ing. arch. Daniela Filipiová

senátorka PČR
místopředsedkyně oblastního sdružení