13. března 2013

Rozvoj ČSA zajistí strategický partner

Vláda ve středu rozhodla o prodeji balíku 44 procent akcií společnosti Korean Air Lines. Strategický investor zaplatí za menšinový podíl v Českých aeroliniích 68 milionů korun.

Vstup strategického investora zakončil proces restrukturalizace ČSA, který směřuje k dalšímu rozvoji společnosti. Vláda v listopadu loňského roku rozhodla o zahájení výběru strategického partnera. Z 52 oslovených mezinárodních dopravců podala závaznou nabídku společnost Korean Air Lines.

Korean Air Lines je soukromým národním dopravcem a největší aerolinkou v Jižní Koreji. Provozuje pravidelnou dopravu do 105 mezinárodních a 13 vnitrostátních destinací. V roce 2011 jeho služeb využilo více než 23 milionů cestujících.

Šance pro rozvoj české letecké dopravy

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že vstup strategického partnera umožní rozvoj společnosti ČSA: „Jde o důležitý krok, který umožní rozvoj Českých aerolinií, ale i Letiště Václava Havla. Jsem přesvědčen, že renomé Korean Air Lines jako světového dopravce vytváří dobré předpoklady, aby se ČSA ocitlo v dobrých rukou.“

Záměrem Korean Air je vytvořit z Prahy jeden ze svých leteckých uzlů v Evropě. V rámci této strategie bude ČSA zajišťovat dopravu cestujících v rámci Evropy. Na to se dále váže záměr rozvoje Letiště Václava Havla Praha, jako efektivního a konkurenceschopného přestupního bodu. Investor chce rovněž pomoci rozvoji dálkové přepravy v rámci ČSA.

INFOGRAFIKA:

ČSA infografika