13. března 2013

Evropský parlament si přeje i nadále drahý cukr. ODS nikoliv

Štrasburk - Evropský parlament se dnes postavil za zájem cukrovarníků na zachování vysoké ceny cukru v celé EU a proti zájmu spotřebitelů, kteří drahý cukr musí platit.

O věci však není definitivně rozhodnuto, protože Komise chce naopak cukerné kvóty zrušit. Jak to dopadne se ukáže na jednání mezi Radou, Parlamentem a Komisí. Je paradoxní, že Parlament, který by se měl nejvíce brát o zájmy občanů-spotřebitelů, upřednostnil zájem cukerné lobby. 

"Poslední reforma cukerných kvót proběhla v roce 2006 a způsobila v Evropě každoroční deficit této suroviny mezi třemi a čtyřmi miliony tun, což samozřejmě vyhnalo ceny nahoru," vysvětluje člen zemědělského výboru EP Hynek Fajmon. "To samozřejmě vyhovuje producentům cukru, kteří mimochodem představují jednu z nejsilnějších lobby v Evropě, a poškozuje všechny ostatní."
 
Podle občanských demokratů představují kvóty ekonomický nesmysl, který je potřeba odstranit z trhu co možná nejdříve. ODS proto v hlasování podpořila původní návrh Evropské komise na zrušení kvót v roce 2015.
 
"Zrušení kvót by představovalo i novou šanci pro naše cukrovarnictví, nebo spíš to, co z něj zbylo. Toto tradiční odvětví bylo u nás politickým rozhodnutím skoro zlikvidováno, ale stále máme dobré předpoklady pro jeho obnovení včetně výhodného klimatu," říká Hynek Fajmon. "Kvóty a dotace zatím udržují výrobu cukru i v oblastech, kde je to zcela absurdní, například ve Finsku nebo v subtropické jižní Evropě. Opět - platí to spotřebitel, protože kvůli kvótám je cena cukru v Evropě oproti světovým cenám dvojnásobná. Například velký potravinářský podnik, který se bez cukru neobejde, musí za kvóty zaplatit ročně desítky nebo stovky milionů korun, které samozřejmě promítne do ceny výrobku."
 
Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel