13. března 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba podpořil v Bangladéši český export

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba zahájil cestu do Jihovýchodní Asie návštěvou Bangladéše. V jejím hlavním městě Dhace jednal s klíčovými ministry o tom, jak navázat na dřívější ekonomickou spolupráci obou zemí. Z Dhaky se vydal ministr Kuba do Indie, kde jej v metropoli Dillí čkají jednání s představiteli vlády a následně v Mumbaji otevření strojírenského veletrhu, na němž se Česká republika prezentuje jako partnerská země.

 
Návštěva ministra Kuby, jehož doprovází početná skupina podnikatelů vedená prezidentem Hospodářské komory České republiky (HK) Petrem Kuželem, je první návštěvou člena české vlády v Bangladéši po dlouhé době. Jakkoli patří Bangladéš do skupiny nejméně rozvinutých zemí, některými renomovanými institucemi je považována za zemi s největším potenciálem růstu pro nadcházející desetiletí.
 
„ČR vnímá velmi citlivě vizi Bangladéše přesunout se ze skupiny nejméně rozvinutých zemí mezi středně příjmové země v roce 2020. Jedním z klíčových cílů mé návštěvy Dháky bylo projednat s bangladéšskými partnery, do jaké míry by se na realizaci této vize mohly podílet naše české firmy,“ řekl Kuba, jenž hodnotí výsledky svých jednání velmi pozitivně.
 
Podle ministra se v Bangladéši těší české firmy velmi dobré pověsti. A není to jen z dob, kdy v rámci tehdejšího Československa dodaly několik investičních celků, včetně výstavby tepelných elektráren v Khulně a Chattagondu či keramického závodu a koželužny v Dháce.
 
Potvrzuje to i velvyslanec České republiky v Bangladéši se sídlem v Dillí Miloslav Stašek, podle něhož se české podniky ve stále rostoucí míře zajímají o obchodní a investiční příležitosti bangladéšské ekonomiky. Velvyslanec je vidí primárně v oblastech energetiky, dopravní infrastruktury (vybavení letišť radarovými systémy a budování železničních spojení), obranném průmyslu, strojírenství obecně a specificky zejména textilního strojírenství, vodního hospodářství, zdravotnické techniky, komunálního hospodářství a potravinářského průmyslu.
 
Bangladéš vyváží do Česka zboží hlavně textilního charakteru za téměř 180 miliónů dolarů ročně. V opačném směru putuje zboží v hodnotě zhruba za 25 miliónů dolarů. ČR se podílí na obchodu EU – Bangladéš necelými dvěma procenty. Za situace, kdy tamní ekonomika zaznamenává v posledních letech šestiprocentní růst, tak existuje značný prostor pro uplatnění českých firem na bangladéšském trhu.
K uvolnění tohoto potenciálu má napomoci rovněž nová dohoda o hospodářské spolupráci, na jejímž sjednání se ministr Kuba dohodl se svými ekonomickými protějšky. Posouzena bude rovněž možnost sjednání dvoustranných dohod o ochraně investic a zamezení dvojímu zdanění. „To vše jsou atributy, které velmi významně podporují rozvoj hospodářských vztahů na podnikové úrovni a vytvářejí nezbytnou právní jistotu pro české firmy v jejich vstupu na trhy rozvojových zemí,“ zdůraznil ministr Kuba, který uvítal otevřenost Bangladéšských politiků. Dohodl se s nimi konkrétních krocích s jasně stanovenými termíny, které již povedou k realizaci jednotlivých projektů a smluvních ujednání. 
 
Podle prezidenta HK Petra Kužela byla jednání v rámci podnikatelského fóra v Dháce, na němž vystoupil i ministr Kuba, primárně o konkrétních projektech. „Hlavním cílem bylo nastavit s partnery obchodní propojení tak, aby se poměr vývozu s dovozem postupně vyrovnával. Zatím je záporný pro české firmy. Tento fakt postihuje i mnou podepsané memorandum s Federací bangladéšských podnikatelských komor,“ konstatoval s tím, že považuje za důležité, aby se obě strany lépe poznaly, navázaly nové kontakty a posoudily vzájemné možnosti. Zároveň ocenil, že jakkoli se ministr Kuba v naplňování proexportní politiky soustřeďuje zejména na prioritní země a země zájmu, jak je definuje podnikatelskými reprezentacemi spoluvytvářená Exportní strategie České republiky na období 2012 – 2020, je připraven podpořit podnikatelské záměry českých firem i v dalších teritoriích, které se  českému exportu otevírají.